22.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Κοροϊδία η Σχολή Τουρισμού που προανήγγειλε ο Λοβέρδος λέει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης

Ημερομηνία:

Όχι μονο δεν είναι εφικτή η λειτουργία Σχολής Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, αλλά ούτε να καταρτίσει προϋπολογισμό για το ερχόμενο οικονομικό έτος δε μπορεί το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Αυτό τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Ευρυπίδης Στεφανού και ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Ιδρύματος Γρηγόρης Σηφάκης διαψεύδοντας με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις θριαμβευτικές προαναγγελίες του Υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου για ίδρυση δίδυμων νέων τμημάτων τουριστικών προπτυχιακών σπουδών.

Ο μόνος τρόπος για να γίνει εφικτή η δημιουργία ενός τέτοιου τμήματος είναι εφόσον υπάρξει προσεκτικός σχεδιασμός, βρεθεί το κατάλληλη διδακτικό προσωπικό, υπάρχουν κατάλληλες υποδομές και κτίρια για να φιλοξενήσουν το τμήμα και υπαρκής προϋπολογισμός. Όμως, ακόμα και αν ίσχυαν όλες οι παραπάνω συνθήκες, η λειτουργία ενός τέτοιου τμήματος δε θα ήταν εφικτός μέσα στο επόμενο έτος, όπως έχει προαναγγείλει ο υπουργός.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση:

Το Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από το Υπουργείο Παιδείας στις 27/11/2015, μετά τη συνάντηση των Υπουργών Παιδείας και Τουρισμού, κκ. Όλγας Κεφαλογιάννη και Ανδρέα Λοβέρδου, εξαγγέλλει τη δημιουργία δίδυμων νέων τμημάτων τουριστικών προπτυχιακών σπουδών, τετραετούς κύκλου, με αντικείμενο τον τουρισμό και τη διοίκησή του, αφενός, για αλλοδαπούς εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (με διδασκαλία στα Αγγλικά, έναντι διδάκτρων) και, αφετέρου, για ΄Ελληνες φοιτητές (χωρίς δίδακτρα), στα Πανεπιστήμια Κρήτης (Ρέθυμνο) και Αιγαίου.

Από το εν λόγω Δελτίο Τύπου πληροφορούμαστε ότι τα τμήματα αυτά θα λειτουργήσουν από το επόμενο κιόλας ακαδημαϊκό έτος (2015-16), επειδή τάχα τα συγκεκριμένα πανεπιστήμια διαθέτουν «και την τεχνογνωσία και τις υποδομές», ώστε να προσελκύσουν «ξένους φοιτητές να έλθουν στην Ελλάδα, για να γνωρίσουν, στη θεωρία αλλά και στην πράξη, την οικονομία του τουρισμού», όπως δήλωσε η Υπουργός Τουρισμού. «Είμαστε απολύτως έτοιμοι να εξαγγείλουμε αυτό που ονειρευόμασταν», συμπληρώνει ο Υπουργός Παιδείας, αφού «τα δύο Πανεπιστήμια έχουν και κτιριακή υποδομή και κάποια χρήματα, για να υποστηρίξουν την πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού».

Δυστυχώς, τα παραπάνω βρίσκονται πολύ μακριά από την αλήθεια, γιατί ούτε η απαιτούμενη κτηριακή υποδομή υφίσταται ούτε χρήματα, αφού τα ελληνικά ΑΕΙ διανύουν μακρά περίοδο συνεχών περικοπών των προϋπολογισμών τους, αδυνατούν ― ακριβέστερα, δεν τους παρέχεται το δικαίωμα ― να αντικα-ταστήσουν τα μέλη ΔΕΠ που αφυπηρετούν τα τελευταία χρόνια, ενώ οι αριθμοί των εισαγομένων φοιτητών, που, όπως πάντα, τους επιβάλλει το Υπουργείο Παιδείας, όλο και μεγαλώνουν. Ειδικότερα το Πανεπιστήμιο Κρήτης δεν έχει κατορθώσει να καταρτίσει προϋπολογισμό για το ερχόμενο οικονομικό έτος, γιατί η απαιτούμενη περικοπή του τακτικού προϋπολογισμού κατά 26% σε σχέση με το τρέχον έτος δεν είναι εφικτή.

Επί της ουσίας, οι υπογραφόμενοι θεωρούμε ότι η μελέτη των οικονομικών του τουρισμού (κατ’ αρχήν) δεν είναι ασύμβατη προς το ήθος ενός ιδρύματος που στοχεύει στην επιστημονική αριστεία.

Σχολές επαγγελματικών σπουδών, εξάλλου, υπάρχουν σε μεγάλα πανεπιστήμια της αλλοδαπής, όπως είναι το Cornell ή το New York University, και το Πανεπιστήμιο Κρήτης είχε εκπονήσει παλαιότερα (2006-2007) μελέτη σκοπιμότητας για την ίδρυση ενός τμήματος τουρισμού (βλ. http://www.soc.uoc.gr/tda/). Αλλά η ίδρυση ενός καινοφανούς για τα ελληνικά πράγματα πανεπιστημιακού τμήματος απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό, αναζήτηση διδακτικού προσωπικού (ιδίως αν το τμήμα φιλοδοξεί να προσελκύσει φοιτητές και από το εξωτερικό), αξιόλογη κτηριακή υποδομή (που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει) και ρεαλιστικό προϋπολογισμό. Κυρίως όμως δεν μπορεί να αρχίσει τη ζωή του χωρίς διδάσκοντες, κάτω από την ασφυκτική πίεση της “επόμενης σχολικής χρονιάς”. Ούτως ή άλλως, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η ίδρυση και λειτουργία ενός νέου τμήματος πρέπει να εγκριθεί τόσο από τη Σύγκλητο, όσο και από το Συμβούλιο ενός ΑΕΙ. Υπό τις παρούσες συνθήκες, η ίδρυση είναι πολύ πιθανό να εγκριθεί, πράγματι, και από τα δύο σώματα ― υπό προϋποθέσεις. Η πρώτη από τις οποίες θα είναι η ορθή προετοιμασία της λειτουργίας του, πράγμα που αποκλείει την άμεση έναρξη του τμήματος κατά το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ