20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Κορωνοϊός: Ανησυχεί κυβέρνηση και ειδικούς η πορεία των κρουσμάτων μετά τις διακοπές

Ημερομηνία:

Έντονος προβληματισμός συνεχίζει να επικρατεί σε κυβέρνηση και ειδικούς ο αριθμός των κρουσμάτων που ανακοινώνεται καθημερινά, καθώς δεν λέει με τίποτα να μειωθεί και παραμένει σε υχηλά επίπεδα.

Χθες, Τρίτη, ανακοινώθηκαν 269 νέα κρούσματα από τον ΕΟΔΥ, με τους ειδικούς να κάνουν έκκληση για τήρηση των μέτρων ειδικότερα από τους εκδρομείς του Αυγούστου που επιστρέφουν σιγά-σιγά από τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων σημειώθηκε για άλλη μια φορά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με 98 και 70 κρούσματα αντίστοιχα, νούμερα που «κοκκινίζουν» τον επιδημιολογικό χάρτης της πανδημίας και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας χθες ανακοινώθηκαν 269 νέα κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων τα 39 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 7472, εκ των οποίων το 55.3% αφορά άνδρες. 1742 (23.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3516 (47.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

«Βρισκόμαστε στα όρια του συναγερμού», προειδοποίησε από την πλευρά του ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος.

Αποκάλυψε μάλιστα ακόμη ότι η επιτροπή εξετάζει και νέα μέτρα ενώ αναφέρθηκε στο εμβόλιο της Οξφόρδης και το πώς θα πετύχουμε την ανοσία της αγέλης στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ τόνισε ότι συζητούνται μεταξύ άλλων το 8ωρο κλείσιμο μαγαζιών, η οριζόντια χρήση μάσκας, το κλείσιμο μπαρ, ακύρωση εκδηλώσεων κ.λπ.. Ταυτόχρονα, έκανε έκκληση προς τους πολίτες να τηρούν ευλαβικά τα υπάρχοντα μέτρα.

Σχολιάζοντας το χθεσινόαρνητικό ρεκόρ των κρουσμάτων (269) υπογράμμισε πως τα πράγματα είναι στα όρια του συναγερμού και τα κρούσματα είναι σταθερά στα 200 ενώ επεσήμανε πως αυτή την στιγμή έχουμε ομάδα ατόμων που κυκλοφορούν και δεν ξέρουν ότι το έχουν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν χιλιάδες κρούσματα ασυμπτωματικών στην Ελλάδα.

Σχετικά με τον δείκτη μεταδοτικότητας στην Ελλάδα ανέφερε πως είναι λίγο παραπάνω από 1 και ότι το ζητούμενο είναι τα ημερησία κρούσματα να γίνουν διψήφια και να αποφύγουμε τα clusters.

Τέλος, σε ότι αφορά το άνοιγμα των σχολείων ο Χ. Γώγος είπε ότι μπορούν να ανοίξουν μόνο με μάσκες και τάξεις με λιγότερους μαθητές τουλάχιστον σε ηλικίες πάνω από 5 χρονών και ότι δεν ισχύει ότι μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στο αναπνευστικό.

«Είναι δυσάρεστη αλλά είναι ασφαλής», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Στο μικροσκόπιο των ειδικών επιπλέον περιοριστικά μέτρα

Δοθέντων όλων τα παραπάνω η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εξετάζει το ενδεχόμενο να εισηγηθεί και νέα περιοριστικά μέτρα, πέραν όσων έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ κατά τόπους για την αποφυγή του συγχρωτισμού αλλά και αυτών που αφορούν στην ομαλή λειτουργία των σχολείων και την τηλεργασία.

"google ad"

Η Επιτροπή αναμένεται να προτείνει την επέκταση των εργαστηριακών ελέγχων για τη διάγνωση της COVID-19 στην κοινότητα, ώστε να υπάρχει πληρέστερη εικόνα της επιδημίας στη χώρα. Δεν αποκλείεται λοιπόν από τον Σεπτέμβριο να ξεκινήσουν τα μαζικά τεστ στον γενικό και ειδικό πληθυσμό (όπως αυτών που διαβιούν σε κλειστές δομές).

Επίσης δεδομένου ότι η δέσμη των μέτρων για τη λειτουργία των σχολείων βρίσκεται ακόμα υπό διαμόρφωση, οι ειδικοί δεν αποκλείεται ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας να προτείνουν την καθολική χρήση της μάσκας ακόμα και στους προαύλιους χώρους των σχολικών δομών.

Τέλος, σε συνέχεια των μέτρων που αφορούν στην τηλεργασία στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα για τις ευπαθείς ομάδες (χρονίως πάσχοντες κ.α.) ενδεχομένως να τεθούν σε εφαρμογή και επιπλέον μέτρα προστασίας τους, όπως περιορισμοί στην μετακίνησή τους.

Όλα, ωστόσο, θα κριθούν από τη συμμόρφωση των πολιτών στα ισχύοντα επί του παρόντος περιοριστικά μέτρα, περιλαμβανομένης της χρήσης μάσκας και την αποφυγή του συγχρωτισμού σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...