16.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Κορωνοϊός – Ασθενείς: Ποιοι και γιατί έχουν προδιάθεση να νοσήσουν πιο σοβαρά

Ημερομηνία:

Νέα στοιχεία έρχονται συνέχεια στο φως για τους λόγους για τους οποίους οι άνδρες είναι πολύ πιο ευάλωτοι συγκριτικά με τις γυναίκες σε σοβαρή νόσο και θάνατο από την νόσο COVID-19.

Μια νέα ολλανδική μελέτη έρχεται να προσθέσει ότι η χειρότερη πρόγνωση και η αυξημένη θνησιμότητα των ανδρών από τη νόσο COVID-19 ενδέχεται να εξηγείται από τις διαφορές στις κυκλοφορούσες πρωτεΐνες και τα κύτταρα του ανοσοποιητικού τους συστήματος συγκριτικά με τις γυναίκες, βάσει νέας μελέτης που διενεργήθηκε υπό τον Gizem Kilic του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Radbound στην Ολλανδία.

Οι ηλικιωμένοι και άτομα με συννοσηρότητες, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτης, είναι πιο ευάλωτα στην COVID-19, και ειδικά οι άνδρες. Ωστόσο, δεν έχει επί του παρόντος κατανοηθεί πλήρως γιατί οι άνδρες είναι πιο ευάλωτοι σε σοβαρή λοίμωξη.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι επιστήμονες ανέλυσαν τα επίπεδα κυκλοφορούντων φλεγμονωδών πρωτεϊνών και πληθυσμών κυττάρων στο αίμα που σχετίζονται με σοβαρή COVID-19 σε δύο ομάδες υγιούς πληθυσμού και διερεύνησαν εάν αυτές οι ανοσολογικές παράμετροι διαφέρουν μεταξύ των φύλων.

Συγκεκριμένα ανίχνευσαν και ποσοτικοποίησαν τα επίπεδα 96 κυκλοφορούντων πρωτεϊνών, καθώς και τον πληθυσμό των λευκών αιμοσφαιρίων.

«Μετά την προσαργμοή των δεδομένων για την ηλικία μέσω στατιστικών μοντέλων, εντοπίσαμε αρκετές κυκλοφορούσες φλεγμονώδεις πρωτεΐνες και πληθυσμούς κυττάρων που ενδέχεται να κρύβονται πίσω από την υψηλότερη ευαισθησία των ανδρών να εκδηλώσουν σοβαρή COVID-19», εξηγεί ο συν-συγγραφέας καθηγητής Mihai Netea του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Radboud.

Η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε ότι ορισμένα λευκά αιμοσφαίρια στο ανοσοποιητικό σύστημα, ανάμεσά τους ολικά παρθένα, Τ (λεμφο)κύτταρα μνήμης και παρθένα CD4 + Τ κύτταρα, που αναφέρεται ότι μειώνονται αναλόγως της βαρύτητας της COVID-19, ήταν επίσης χαμηλότερα σε υγιείς άνδρες.

Ωστόσο, τα επίπεδα ενός σημαντικού αυξητικού παράγοντα στην παραγωγή Τ κυττάρων, η ιντερλευκίνη-7, ήταν παρόμοια σε άνδρες και γυναίκες.

Επιπλέον, ανακάλυψαν ότι τόσο οι υγιείς άνδρες και στις δύο ομάδες, όσο και ασθενείς στη μονάδα εντατικής θεραπείας, είχαν υψηλά επίπεδα μορίων που σχετίζονται με τη λοίμωξη, συμπεριλαμβανομένων της χημειοτακτικής πρωτεΐνης των μονοκυττάρων (MCP1), της ιντερλευκίνης-8, του αυξητικού παράγοντα ηπατοκυττάρων (HGF) και της S100 πρωτεΐνης δέσμευσης ασβεστίου Α12 (S100A12 ή EN-RAGE).

Αυτό, κατά τους ειδικούς, υποδηλώνει ότι παράγοντες του ανοσοποιητικού συστήματος που συμβάλλουν σε βαρύτερη λοίμωξη COVID-19 είναι ήδη φυσικά υψηλότεροι στους άνδρες.

«Το φύλο αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν την απόκριση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι οι διαφορές μεταξύ των φύλων στα βασικά χαρακτηριστικά του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως οι κυκλοφορούσες πρωτεΐνες και οι πληθυσμοί ανοσοκυττάρων, μπορεί να εξηγήσουν την προδιάθεση των ανδρών να εκδηλώσουν σοβαρή λοίμωξη COVID-19» καταλήγει η ολλανδική επιστημονική ομάδα.

ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προσοχή, η Κρήτη αντιμετωπίζει «σοβαρό κίνδυνο» από επιπλέοντα ανθρώπινα …… «σκουπίδια»!!

Του Μανώλη Καπετανάκη * Βρίθει τελευταία η τοπική, εθνική αλλά...

Ελληνίδες σε θέσεις ηγεσίας

Του Γιώργου Ουρανού Θα αποτελούσε μεγάλη πρόοδο για τη χώρα...

Η άγνωστη ζωή της Αντωνούσας Καστανοπούλας (Καστανάκη)

Της Ιωάννας Σφακιανάκη «Γιεράρχη τον Γεράσιμο Κισσάμου, τον Δεσπότη, Σκαλίδη, Γιαννουδοβαρδή...