19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Κορωνοϊός: Αυξάνεται επικίνδυνα ο αριθμός των νεκρών παγκοσμίως

Ημερομηνία:

Ο αριθμός των θανάτων στην Ευρώπη, αλλά και τις ΗΠΑ από κορωνοϊό, συνεχίζει να αυξάνεται επικίνδυνα.

Μέσα σε ένα 24ωρο, καταγράφηκαν 2.384 θάνατοι σε όλο τον πλανήτη, με την μακάβρια λίστα να έχει φτάσει τους 21.293. Εκεί που το πρόβλημα παραμένει τεράστιο και δεν δείχνει να έχει σταματημό, είναι στην Ιταλία, την Ισπανία, αλλά και τις ΗΠΑ, ενώ και στην Μεγάλη Βρετανία τα νούμερα δείχνουν πως έρχεται μεγάλη αύξηση σε κρούσματα. Ηδη, σχεδόν 3 δις ανθρώπων βρίσκεται σε καραντίνα και πολλές χώρες ανακοινώνουν καθημερινά όλο και πιο αυστηρά μέτρα, στην προσπάθειά τους να περιορίσουν τον κορωνοϊό.

Πλησιάζουν τα 70.000 τα κρούσματα στις ΗΠΑ

Μέσα σε ένα 24ωρο οι ΗΠΑ μέτρησαν 14.000 νέα κρούσματα περίπου, φτάνοντας έτσι τα 68.211. Πέρασαν στην τρίτη θέση παγκοσμίως και με την τεράστια άνοδο που δείχνουν τα νούμερα (27.000 κρούσματα σε δύο ημέρες μόνο), είναι θέμα το πολύ δύο ημερών για να ξεπεράσουν ακόμη και την Κίνα. Παράλληλα, ο αριθμός των θυμάτων έφτασε τους 1.031, με τον κόσμο να σπεύδει στα νοσοκομεία για να κάνει το τεστ, αλλά τον Ντόναλντ Τραμπ να επιμένει πως θέλει να βγει η χώρα από την καραντίνα, για να ενισχυθεί η οικονομία. Τις πρώτες πρωινές ώρες για την Ελλάδα, η Γερουσία ενέκρινε σχέδιο νόμου που προβλέπει να δαπανηθεί από το ομοσπονδιακό κράτος τεράστιο ποσό, ύψους 2 τρις δολαρίων, για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας.

7.500 οι νεκροί στην Ιταλία, η Ισπανία πέρασε την Κίνα σε θύματα

Στην Ευρώπη, Ιταλία και Ισπανία, οι γιατροί συνεχίζουν να δίνουν τεράστια μάχη για να σώσουν όσους περισσότερους ασθενείς μπορούν. Η Ιταλία μέτρησε χθες άλλα 683 θύματα, φτάνοντας στα 7.503, με την Λομβαρδία μόνο να μετρά σχεδόν 4.500 νεκρούς. Την ίδια ώρα, περιφερειάρχες περιγράφουν πως τα συστήματα Υγείας έχουν φτάσει στα όριά τους και κάνουν έκκληση για βοήθεια.

Στην Ισπανία ίδια εικόνα… 656 νέοι θάνατοι και συνολικά 3.647 νεκροί, φέρνουν την χώρα στην δεύτερη θέση πίσω από την Ιταλία, καθώς ξεπέρασε και την Κίνα. Η χώρα είναι σε κατάσταση σοκ, ενώ θετική βρέθηκε και η αντιπρόεδρος της χώρας, Κάρμεν Κάλβο.

Ο Μακρόν βγάζει στους δρόμους τον στρατό

Η Γαλλία μέτρησε σχεδόν 3.000 νέα κρούσματα και 231 νέους θανάτους (1.331 σύνολο) με τον Εμανουέλ Μακρόν να αποφασίζει νέα μέτρα και να ξεκινά στρατιωτική επιχείρηση με την κωδική ονομασία Resilience (ανθεκτικότητα). Με αυτό το σχέδιο ο Γάλλος πρόεδρος βγάζει στους δρόμους τον στρατό με στόχο να βοηθήσει τους πολίτες και να παρέχει κάθε βοήθεια που χρειάζονται, ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες.

Στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης, το αμφίβιο ελικοπτεροφόρο Mistral θα αναπτυχθεί αμέσως στον νότιο Ινδικό Ωκεανό, ενώ στις αρχές Απριλίου το ελικοπτεροφόρο Dixmude θα φτάσει στις Αντίλλες, στην περιοχή της Γουϊάνας, για να παράσχει στήριξη στα υπερπόντια εδάφη της Γαλλίας.

Πενήντα νέοι θάνατοι, 4.995 νέα κρούσματα στη Γερμανία

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό στη Γερμανία αυξήθηκε σε 36.508, ενώ 198 ασθενείς έχουν υποκύψει μέχρι τώρα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Πέμπτη το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, το οποίο ειδικεύεται στη μελέτη των μολυσματικών ασθενειών. Με βάση τα δεδομένα του ινστιτούτου, τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 4.955 και διαπιστώθηκαν 50 επιπλέον θάνατοι χθες Τετάρτη.

Οδηγίες για την “διαλογή” ασθενών στις ΜΕΘ σε περίπτωση υπερφόρτωσης των νοσοκομείων 

Οδηγίες «διαλογής» ασθενών («Triage») δίνουν στους νοσοκομειακούς γιατρούς της Γερμανίας οι επιστημονικοί σύλλογοι του κλάδου, για την περίπτωση κατά την οποία οι κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας δεν επαρκούν προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες στην μάχη κατά του κορονοϊού. Σύμφωνα με αποκάλυψη της Frankfurter Allgemeine Zeitung, επτά Ιατρικές Εταιρίες, μεταξύ των οποίων αυτές των Αναισθησιολόγων και των Εντατικολόγων, έχουν συντάξει έγγραφο με οδηγίες σχετικά με την σειρά υποδοχής των ασθενών στα νοσοκομεία, σε περίπτωση υπερφόρτωσής τους.

"google ad"

«Εάν δεν είναι πλέον εφικτό να εισαχθούν στις ΜΕΘ όλοι οι ασθενείς που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, η κατανομή των περιορισμένων διαθέσιμων μέσων θα πρέπει να αποφασιστεί με βάση την διαλογή της ιατρικής καταστροφών», αναφέρεται στο έγγραφο και τονίζεται ότι είναι «αναπόφευκτο» να γίνει επιλογή σχετικά με το ποια άτομα θα γίνουν δεκτά στις ΜΕΘ και ποια όχι.

Όπως επισημαίνει η FAZ, οι ειδικοί εισηγούνται ότι η Εντατική Θεραπεία δεν συνιστάται εφόσον ο ασθενής βρίσκεται σε μη αναστρέψιμη κατάσταση ή η θεραπεία είναι μάταιη, επειδή δεν αναμένεται ανάρρωση ή σταθεροποίηση του ασθενούς. Η απόφαση, τονίζεται, θα πρέπει, εάν είναι δυνατόν, να λαμβάνεται από δύο εντατικολόγους, έναν νοσηλευτή καθώς και άλλους γιατρούς. Η ιεράρχηση θα πρέπει να γίνεται πάντα μεταξύ όλων των ασθενών, ανεξαρτήτως του πού βρίσκονται, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι ακόμη και κάποιος που βρίσκεται ήδη σε ΜΕΘ, είναι πιθανό να χάσει τη θέση του. Οι Ιατρικές Εταιρίες τονίζουν πάντως εμφατικά ότι δεν επιτρέπεται να γίνεται καμία ιεράρχηση με βάση την ηλικία ή «κοινωνικά κριτήρια».

Τα κρούσματα και τα νέα μέτρα σε άλλες χώρες της Ευρώπης

Στην Τουρκία επιβεβαιώθηκαν άλλοι 15 θάνατοι, φτάνοντας τους 59, με τα κρούσματα να ανέρχονται πλέον σε 2.433. Ο Ερντογάν ωστόσο επιμένει πως περιμένουν την χώρα «λαμπρές μέρες» μπροστά της, λέγοντας πως σε τρεις εβδομάδες το πολύ θα έχει περιορίσει τον ιό.

Στην Ελβετία ο αριθμός των νεκρών από τον κορωνοϊό αυξήθηκε στους 103, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, από 90 που ήταν την Τρίτη. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έφτασαν τις 9.765, διαπιστώθηκε δηλαδή αύξηση κατά 765 μέσα σε διάστημα 24 ωρών.

Στην Σουηδία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας, παρέχοντας δανειακές εγγυήσεις ύψους έως και 100 δισεκατομμυρίων κορώνων στις μικρές επιχειρήσεις. Στα προηγούμενα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί περιλαμβανόταν η δέσμευση να αναλάβει το κράτος το πλήρες κόστος των αδειών ασθενείας για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. «Τα μέτρα αυτά από κοινού θα σώσουν τις σουηδικές εταιρίες και τις θέσεις εργασίας», σχολίασε η υπουργός Οικονομικών Μαγκνταλένα Άντερσον.

Στην Ρωσία, δύο ηλικιωμένοι που είχαν βρεθεί θετικοί στον νέο κορωνοϊό πέθαναν σήμερα στη Μόσχα, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της ρωσικής πρωτεύουσας. Πρόκειται για δύο ασθενείς ηλικίας 88 και 73 ετών οι οποίοι «έπασχαν από πνευμονία» και από «υποκείμενα νοσήματα», σύμφωνα με την ανακοίνωση. Μέχρι στιγμής, στη Ρωσία δεν έχει αναφερθεί κανένας θάνατος που να συνδέεται άμεσα με τον κορωνοϊό.

Στην Πολωνία τα κρούσματα έφτασαν τα 1.031 και οι θάνατοι στους 14. Η κυβέρνηση έχει κλείσει σχολεία, θέατρα και κινηματογράφους μέχρι το Πάσχα, ενώ επιτρέπει στους κατοίκους να βγαίνουν από τα σπίτια τους μόνο για να καλύψουν κατεπείγουσες ανάγκες και έκλεισε τα σύνορα μέχρι τις 13 Απριλίου.

Στο Λουξεμβούργο το Δουκάτο δέχεται Γάλλους ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας, όπως έγινε γνωστό από επίσημη πηγή. Μέχρι στιγμής έχουν μεταφερθεί έξι ασθενείς από τη Μιλούζ. Στο Λουξεμβούργο των 610.000 κατοίκων έχουν καταγραφεί 1.333 κρούσματα και οκτώ θάνατοι.

Στην Ουγγαρία, ο Στίβεν Ντικ, αναπληρωτής πρεσβευτής της Βρετανίας στη Βουδαπέστη, πέθανε αφού προσβλήθηκε από τον κορωνοϊό, ανακοίνωσε το Φόρεϊν Όφις.

Στην Ουκρανία, από την Παρασκευή 27 Μαρτίου θα διακοπεί κάθε αεροπορική και σιδηροδρομική σύνδεση με άλλες χώρες, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax Ukraine επικαλόυμενο τον υπουργό Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ.

Στην Φινλανδία, το Ελσίνκι και τα περίχωρά του μπήκαν σε καραντίνα μέχρι τις 19 Απριλίου.

Εκτός Ευρώπης, σε καραντίνα παραμένει η Χιλή, ενώ η Βολιβία κήρυξε υγειονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, βγάζοντας τον στρατό στους δρόμους από σήμερα.

Τέλος, στην Ιαπωνία, η κυβέρνηση μετά την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων, προχωρά σε σχέδιο δημιουργίας κλιμακίου αντιμετώπισης της κρίσης του κορωνοϊού, μετά την αύξηση των κρουσμάτων στο Τόκιο, αλλά και στο σύνολο της χώρας (1.307).

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ολοκλήρωση του πρώτου Φωτοβολταϊκού 500kW της Παγκρήτιας Ενεργειακής Κοινότητας από την ΑΕΝΑΟΣ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του πρώτου Φωτοβολταϊκού Πάρκου 500kW της...

Πρώτη συνάντηση της «Παγκρήτιας Δικτύωσης για το Περιβάλλον» στο Πάνορμο Ρεθύμνου

Αρχές Μάρτη πραγματοποιήθηκε η πρώτη δια ζώσης συνάντηση της...