13.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Κορωνοϊός- Ευρώπη: Καλπάζει το δεύτερο κύμα – Πόλεις έρημες, κλειστά καταστήματα, πολλά lockdown

Ημερομηνία:

Νέα μέτρα για την μείωση της εξάπλωσης του κορωνοϊού εφαρμόζονται σε ολόκληρη την Ευρώπη καθώς η Γηραιά Ήπειρος βιώνει ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Πολλά από αυτά τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν την επανεισαγωγή περιορισμών που είχαν χαλαρώσει μετά το αρχικό lockdown. Προς το παρόν τουλάχιστον, καμία χώρα δεν έχει μπει σε αυστηρό lockdown, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει την κρίση με μικρότερης κλίμακας- αλλά δραστικά – μέτρα. Τι ισχύει λοιπόν σε διάφορες χώρες της Ευρώπης;

Γαλλία: Νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας σε εννέα πόλεις

Μια απαγόρευση κυκλοφορίας στο Παρίσι και οκτώ άλλες πόλεις, που επηρεάζουν περίπου 22 εκατομμύρια ανθρώπους, τέθηκε σε ισχύ στις 17 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει τουλάχιστον 4 εβδομάδες.

French virus curfew produces eerie quiet on streets of Paris | NewsNation  Now

Οι Παριζιάνοι, καθώς και οι κάτοικοι της Μασσαλίας, της Λιόν, της Λιλ, του Σεντ Ετιέν, της Ρουέν, της Τουλούζης, του Γκρενόμπλ και του Μονπελιέ, θα πρέπει να παραμένουν στα σπίτια τους από τις 21:00 έως τις 6:00 ενώ επιτρέπονται μόνο τα απαραίτητα ταξίδια.

Τα σχολεία παραμένουν ανοιχτά ενώ παράλληλα οι μετακινήσεις μεταξύ περιοχών θα επιτρέπονται κατά την διάρκεια της ημέρας. Μόνο έξι άτομα μπορούν να συγκεντρωθούν σε ιδιωτικές κατοικίες.

Η Λυών, η Λιλ, η Γκρενόμπλ και το Σεντ Ετιέν έγιναν ζώνες «μέγιστης προειδοποίησης» το Σάββατο 10 Οκτωβρίου. Μπαρ και εστιατόρια έπρεπε να κλείσουν, όπως συνέβη στο Παρίσι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και στη Μασσαλία τον περασμένο μήνα.

Σε ολόκληρη την Γαλλία, απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις άνω των 10 ατόμων και οι δεξιώσεις γάμου, απαγορεύονται τα μαθητικά πάρτι και άλλες οργανωμένες συγκεντρώσεις. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε κλειστούς δημόσιους χώρους σε όλη την Γαλλία, ενώ συγκεκριμένες περιοχές έχουν εισαγάγει πρόσθετους κανόνες για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού που μαστίζει την χώρα.

Ισπανία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Μαδρίτη

Η ισπανική κυβέρνηση επέβαλε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, διάρκειας 15 ημερών στην Μαδρίτη και τις γύρω περιοχές, αρχής γενομένης από την Παρασκευή. Οι περιορισμοί στη Μαδρίτη και τις κοντινές πόλεις εποπτεύονται από 7.000 αστυνομικούς.

As virus flares globally, new strategies target hot spots | Nation & World  | djournal.com

 Την ίδια ώρα, οι αξιωματούχοι στη Μαδρίτη αμφισβήτησαν την κυβέρνηση για την κατάσταση, λέγοντας ότι τα κρούσματα έχουν μειωθεί και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι αδικαιολόγητη. Σχεδόν 5 εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάζονται από τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό, που σημαίνει:

  • Ο κόσμος δεν μπορεί να φύγει ή να εισέλθει στη Μαδρίτη για μη ουσιαστικούς λόγους αν και επιτρέπεται να πάει στην δουλειά και στα σχολεία.
  • Δεν υπάρχει κοινωνική επαφή μεταξύ διαφορετικών περιοχών
  • Τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια περιορίζονται σε χωρητικότητα 50% και πρέπει να κλείσουν στις 23:00
  • Οι επιχειρήσεις θα εφαρμόσουν τηλεργασία στο 50% και πρέπει να κλείνουν έως τις 22:00
  • Οι οικογενειακές και κοινωνικές συγκεντρώσεις θα περιορίζονται σε 6 άτομα
  • Οι χώροι λατρείας περιορίζονται στο 1/3 της κανονικής παρουσίας.
  • Οι αρχές της Καταλονίας διέταξαν επίσης, το κλείσιμο όλων των μπαρ και εστιατορίων στην περιοχή, από τις 15 Οκτωβρίου, για δύο εβδομάδες. Μπορούν να παρέχουν μόνο υπηρεσίες take away.

Την ίδια ώρα, οι μάσκες προσώπου θα πρέπει να φοριούνται από άτομα άνω των ετών σε όλα τα μέσα μεταφοράς και τους εσωτερικούς δημόσιους χώρους, ενώ οι περισσότερες περιοχές της Ισπανίας έχουν κάνει την χρήση μάσκας υποχρεωτική σε εξωτερικούς χώρους.

"google ad"

Ολλανδία: Μερικό lockdown τεσσάρων εβδομάδων

Από τις 14 Οκτωβρίου, όλα τα μπαρ, εστιατόρια και καφετέριες έκλεισαν και μπορούν να εξυπηρετούν μόνο υπηρεσίες take away. Η πώληση αλκοόλ σε καταστήματα και εστιατόρια απαγορεύεται μετά τις 20:00 και δεν επιτρέπεται η δημόσια κατανάλωση αλκοόλ μετά από αυτήν την ώρα. Όλα τα καταστήματα, εκτός από τα σούπερ μάρκετ, πρέπει να κλείσουν μέχρι τις 20:00 σε ολόκληρη τη χώρα.

Παράλληλα, συνιστάται στους κατοίκους να μένουν στα σπίτια τους και να εργάζονται με τηλεργασία όσο το δυνατόν περισσότερο. Το πολύ τρία άτομα μπορούν να επισκέπτονται κάθε σπίτι ανά ημέρα και μόνο 4 μπορούν να συναντηθούν σε εξωτερικό χώρο, ωστόσο και οι δύο αυτοί κανόνες αποκλείουν τα παιδιά κάτω των 13 ετών. Απαγορεύονται, επίσης, οι εκδηλώσεις όπως υπαίθριες συναυλίες.

Τα μέτρα αυτά θα παραμείνουν σε ισχύ τουλάχιστον για 4 εβδομάδες. Προηγούμενα μέτρα, όπως η χρήση μάσκας στις δημόσιες συγκοινωνίες, καταστήματα και άλλους εσωτερικούς χώρους, θα συνεχίσουν να ισχύουν επίσης.

Τα σχολεία, τα γυμναστήρια, τα κολυμβητήρια και οι σάουνες θα παραμείνουν ανοιχτά και τα παιδιά κάτω των 18 ετών μπορούν να συνεχίσουν να παίζουν ερασιτεχνικά αθλήματα.

Γερμανία: Νέοι κανόνες για αφίξεις από χώρες υψηλού κινδύνου

Η απαγόρευση μεγάλων συγκεντρώσεων στην Γερμανία – όπως δημόσια φεστιβάλ, αθλητικές εκδηλώσεις με θεατές και συναυλίες – επεκτάθηκε έως το τέλος του έτους σε περιοχές με υψηλά νούμερα κρουσμάτων κορωνοϊού.

Merkel quarantined as Germany bans gatherings to curb COVID-19 | Daily Sabah

Τα τεστ στα αεροδρόμια είναι υποχρεωτικά για άτομα που φτάνουν από χώρες υψηλού κινδύνου. Αλλά από τις 30 Σεπτεμβρίου αυτοί οι ταξιδιώτες έπρεπε να μπουν σε απομόνωση για 14 ημέρες. Παράλληλα, άτομα που δεν φορούν μάσκες σε καταστήματα ή μέσα μαζικής μεταφοράς είναι αντιμέτωπα με ελάχιστο πρόστιμο 50 ευρώ.

Οι γερμανικές αρχές συμφώνησαν να θεσπίσουν περαιτέρω μέτρα σε περιοχές όπου το ποσοστό των κρουσμάτων κορωνοϊού είναι υψηλό. Οι δημόσιες συγκεντρώσεις θα περιορίζονται σε 50 άτομα και οι ιδιωτικές σε 25. Όσοι δεν δίνουν σωστές πληροφορίες ταυτότητας σε εστιατόρια και μπαρ, θα τιμωρούνται με πρόστιμο.

Στο Βερολίνο, που είναι μεταξύ των περιοχών με μια απότομη αύξηση των κρουσμάτων, τα εστιατόρια και τα μπαρ πρέπει να κλείνουν στις 23:00. Την ίδια ώρα, τα ιδιωτικά πάρτι και οι συγκεντρώσεις θα περιορίζονται σε 10 άτομα. Μόνο έξω και αυστηρά μόνο τα βράδια, θα επιτρέπεται η συγκέντρωση πέντε ατόμων ή μελών δύο σπιτιών.

Ιταλία: Νέα μέτρα, υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού

Η Ιταλία έχει καταστήσει υποχρεωτική την χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους σε ολόκληρη την χώρα σε μια προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Παράλληλα, οι Ιταλοί θα πρέπει να φορούν μάσκες σε εσωτερικούς χώρους παντού εκτός από τις ιδιωτικές κατοικίες. Στα σχολεία, οι μάσκες είναι υποχρεωτικές για όλα τα παιδιά άνω των 6 ετών.

Χθες, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε παρουσίασε νέα μέτρα. Σύμφωνα με αυτά, η τηλεργασία θα αυξηθεί μέχρι και το 75% του συνόλου των υπαλλήλων κάθε επιχείρησης. Τα εστιατόρια θα πρέπει να κλείνουν τα μεσάνυχτα και σε κάθε τραπέζι δεν θα κάθονται πάνω από έξι πελάτες, ενώ οι Ιταλοί θα μπορούν να είναι όρθιοι μέχρι τις έξι το απόγευμα και καθιστοί μέχρι τα μεσάνυχτα.

Italy reopens to tourists from Europe after economically crippling lockdown

Οι δήμαρχοι θα μπορούν να κλείνουν οδούς και πλατείες όπου υπάρχει συνωστισμός μετά τις 9 το βράδυ. Οι αίθουσες στοιχημάτων θα κλείνουν, επίσης, την ίδια ώρα.

Παράλληλα, υπάρχει απαγόρευση των πάρτι σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, αλλά οι γάμοι και άλλες δεξιώσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν με μέγιστον αριθμό καλεσμένων τα 30 άτομα.

Η επαρχία Λατίνα κοντά στη Ρώμη εισήγαγε νέα μέτρα μετά από την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού. Τα μέτρα αυτά είναι:

  • Κλείσιμο των μπαρ και εστιατορίων στις 12 το βράδυ
  • Οχι περισσότερα από 4 άτομα ανά τραπέζι στα εστιατόρια
  • Όριο 20 ατόμωνσεπάρτι και θρησκευτικές τελετές
  • Απαγόρευση επισκεπτών σε νοσοκομεία και κέντρα φροντίδας
  • Ισχυρή σύσταση για τηλεργασία όπου είναι εφικτό.

Δανία: Τα μπαρ πρέπει να κλείνουν νωρίς

Η Δανία ήταν μια από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που άνοιξε ξανά τα σχολεία τον Απρίλιο. Ωστόσο, στα τέλη Αυγούστου, ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού άρχισε να αυξάνεται απότομα. Η κυβέρνηση απάντησε καθιστώντας υποχρεωτικές τις μάσκες στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Στην Κοπεγχάγη και τις γύρω περιοχές – οι οποίες έχουν σημειώσει αύξηση των κορωνοϊού – μπαρ, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα πρέπει τώρα να κλείνουν στις 22:00. Παράλληλα, τα ιδιωτικά πάρτι και οι συγκεντρώσεις όπως γάμοι, πρέπει τελειώνουν τη ίδια ώρα και είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες.

Βέλγιο: Τα μπαρ των Βρυξελλών κλείνουν αλλά οι οπαδοί του ποδοσφαίρου επιστρέφουν στα γήπεδα

Οι καφετέριες και τα μπαρ στην πρωτεύουσα των Βρυξελλών είναι κλειστά και η κατανάλωση αλκοόλ σε δημόσιους χώρους απαγορεύεται. Το μέτρο αυτό θα τεθεί σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι τις 8 Νοεμβρίου.

Ωστόσο, η χρήση μάσκας δεν είναι υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς χώρους της πρωτεύουσας. Στην υπόλοιπη χώρα, τα μπαρ πρέπει να κλείνουν έως τις 23:00,ενώ απαγορεύεται το φαγητό στις υπαίθριες αγορές. Την ίδια ώρα, το πολύ 4 άτομα θα μπορούν να συγκεντρωθούν γύρω από ένα τραπέζι στο μπαρ. Τα νυχτερινά κέντρα παραμένουν κλειστά και δεν επιτρέπονται σημαντικές εκδηλώσεις, όπως τα φεστιβάλ.

Ωστόσο, επιτρέπεται στους οπαδούς του ποδοσφαίρου να επιστρέψουν στα γήπεδα, αλλά υπάρχει και εκεί περιορισμός και υποχρεωτική χρήση μάσκας .

Πορτογαλία: Μικρότερες συγκεντρώσεις

Καθώς οι μαθητές επέστρεψαν στα σχολεία και κάποιοι εργαζόμενοι στα γραφεία τους, τέθηκαν σε ισχύ νέοι περιορισμοί από τις 15 Σεπτεμβρίου. Αυτοί περιλαμβάνουν το κλείσιμο των εμπορικών εγκαταστάσεων έως τις 23:00 και τον περιορισμό των συγκεντρώσεων σε 10 άτομα το πολύ. Οι συγκεντρώσεις πλέον, περιορίζονται σε έως 5 άτομα και επιτρέπονται έως και 50 άτομα σε γάμους και βαπτίσεις.

Ελλάδα: Νέα μέτρα στην Αθήνα, μίνι lockdown στην Κοζάνη

Οι μάσκες είναι πλέον υποχρεωτικές σε όλους τους δημόσιους εσωτερικούς χώρους και σε όλες τις δημόσιες συγκοινωνίες στην Ελλάδα.

Τον Σεπτέμβριο, αυστηρότεροι περιορισμοί τέθηκαν σε ισχύ στην περιοχή της Αττικής: η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στην εργασία και σε όλους τους πολυσύχναστους εξωτερικούς χώρους. Έχουν επίσης εισαχθεί περαιτέρω περιορισμοί στην Κοζάνη – το πρώτο lockdown του δεύτερου κύματος.

Ιρλανδία: Απαγορεύονται τα δείπνα σε εσωτερικούς χώρους ή επισκέψεις σε σπίτια
Η κατανάλωση φαγητού σε εσωτερικούς χώρους εστιατορίων απαγορεύτηκε στις 19 Σεπτεμβρίου για τρεις εβδομάδες και όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια, μετά από αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού. Η απαγόρευση αυτή, επεκτάθηκε στην υπόλοιπη χώρα τον Οκτώβριο. Εντούτοις, τα εστιατόρια εξακολουθούν να παραμένουν ανοιχτά για take aways ή σε εξωτερικό χώρο.

Παράλληλα, οι υπαίθριες συγκεντρώσεις περιορίζονται σε 15 άτομα. Απαγορεύονται οι επισκέψεις σε σπίτια, τουλάχιστον έως τις 15 Νοεμβρίου, εκτός από τις επισκέψεις για την φροντίδα παιδιών. Όσοι είναι άνω των 70 ετών, έχει γίνει σύσταση και πάλι να παραμένουν στα σπίτια τους όσο το δυνατόν περισσότερο και έχει ενισχυθεί η τηλεργασία, όπου είναι εφικτή. Σε εφαρμογή έχουν τεθεί επίσης, ορισμένα τοπικά lockdowns.

Σουηδία: Δεν επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα

Η Σουηδία ήταν ίσως η μόνη χώρα που δεν επέβαλε lockdown στο πρώτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς σύμφωνα με τις κυβερνητικές συμβουλές, οι περισσότεροι άνθρωποι σέβονταν την εθελοντική κοινωνική απόσταση και άρχισαν να εργάζονται από το σπίτι όπου ήταν δυνατόν.
Ωστόσο, η Σουηδία απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις περισσότερων από 50 ατόμων και προέτρεψε τα άτομα άνω των 70 ετών να απομονωθούν, αλλά τα καταστήματα, τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα γυμναστήρια παρέμειναν ανοιχτά.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξάνεται πάλι, αλλά όχι με τέτοιους ρυθμούς όσο σε ορισμένα άλλα μέρη της Ευρώπης. Οι αρχές δεν έχουν αποκλείσει μελλοντικούς περιορισμούς, αλλά προς το παρόν οι επιχειρήσεις παραμένουν ανοιχτές και δεν συνιστάται η χρήση μάσκας.

iefimerida.gr 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία...

«Τσουνάμι» στο Μαξίμου από το «Newsletter Gate» – Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου

Χιονοστιβάδα εξελίξεων έρχεται για την κυβέρνηση μετά τη «θυσία» του...