14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Κορωνοϊός: Η πορεία των επόμενων ημερών και οι αδειούχοι κρίνουν τα νέα μέτρα

Ημερομηνία:

Παραμένει ο έντονος προβληματισμός και η ανησυχία στους κόλπους της κυβέρνησης και των ειδικών, μετά και το νέο χθεσινό ρεκόρ κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν την Κυριακή από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Τα κρούσματα για άλλη μια μέρα ξεπέρασαν τα 200, φτάνοντας τα 284, με την Αττική να μετρά σχεδόν τα μισά κρούσματα παρότι βρίσκονται σε ισχύ έκτακτα μέτρα προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού με 141.

Ταυτόχρονα και η Λέσβος τέθηκε σε καθεστώς αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης με απόφαση της Πολιτικής Προστασίας.

Οι επόμενες ημέρες με την επιστροφή των αδειούχων, θα κρίνουν και τα μέτρα της Πολιτείας.

Έτσι οι επόμενες ημέρες αναμένονται ιδιαίτερα κρίσιμες και θα κρίνουν πολύ μεγάλο βαθμό και τα μέτρα της Πολιτείας, καθώς αναμένετει να κορυφωθεί και η επιστροφή των αδειούχων του Αυγούστου.

Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη στις 10.30

Σύσκεψη της επιτροπής ειδικών έχει συγκαλέσει για τις 10.30 στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενδεικτικό της ανησυχίας στην κυβέρνηση για την έκρηξη των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα.

Στη σύσκεψη αναμένεται να μετάσχουν η επιτροπή λοιμωξιολόγων και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και σε αυτήν θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα τόσο για ενδεχόμενο νέων μέτρων, με τοπικά lockdonwn, όσο και για την ημερομηνία έναρξης των σχολείων.

Αυτό που ανησυχεί είναι η μεγάλη διασπορά του ιού, ο τριψήφιος αριθμός κορωνοϊού στην Αττική και η άνοδος του δείκτη R.

Οι επιστήμονες ανησυχούν και δεν το κρύβουν, ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις για την αναγκαιότητα μέτρων υπερτοπικού χαρακτήρα.

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη, ξεπερνά τα όρια του ανησυχητικού»» δήλωσε ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος στον ΣΚΑΪ.

Δεν απέκλεισε μάλιστα ακόμα και το ενδεχόμενο να υπάρξουν οριζόντια μέτρα όπως αυτά που εφαρμόστηκαν σε τοπικό επίπεδο (Λέσβος, Πόρος, κλπ).

«Τοπικά μέτρα και οριζόντια μέτρα μπορούν να ανεβούν σε επίπεδο. Αν υπάρχει λόγος, τα μέτρα όπως κλείσιμο μαγαζιών και η χρήση της μάσκας παντού μπορεί να εφαρμοστούν σε επίπεδο χώρας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Ο Δείκτης R είναι πάνω από το 1, χτυπάει το καμπανάκι από πολλές πλευρές, πρέπει να το ακούσουμε όλοι πριν αντιμετωπίσουμε σοβαρότερα προβλήματα που θα είναι δυσκολότερο να ελεγχθούν» συμπλήρωσε, απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες, και ειδικά στους νέους, να λάβουν τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας.

"google ad"

Ο Χ. Γώγος σημείωσε ότι «31 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, περάσαμε το 30, δεν είμαστε ακόμα στο 90 που είχαμε το χειμώνα, αλλά είναι ακόμα καλοκαίρι αλλά διαμορφώνεται κατάσταση που θα τη βρούμε μπροστά μας το Σεπτέμβριο. Η διασπορά που έχουμε αυτή τη στιγμή θα πρέπει να ελεγχθεί ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή κανονικότητα την επερχόμενη χειμερινή περίοδο».

Διαβεβαίωσε ωστόσο πως «έχουμε χρόνο να ξεπεράσουμε το πρόβλημα».

Τέλος, σαφείς προειδοποιήσεις για την «κρισιμότητα» των επόμενων ημερών εκπέμπουν ολοένα και περισσότεροι πολιτειακοί και πολιτικοί παράγοντες ως προς την εξέλιξη της πανδημίας μετά το ρεκόρ των 284 κρουσμάτων χθες, σε μια προσπάθεια να κινητοποιήσουν το ελληνικό φιλότιμο απέναντι στην ευλαβική τήρηση των μέτρων, η οποία καθίσταται πλέον υποχρεωτική κατά τόπους, λόγω της διασποράς του ιού.

«Οι μέρες που έρχονται είναι κρίσιμες» τόνισε χθες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, προχωρώντας μάλιστα σε ειδικό μήνυμα προς τους πολίτες για την αναζωπύρωση της πανδημίας. «Ο ιός βρίσκεται πάντα ανάμεσά μας και η αύξηση των κρουσμάτων απειλεί όσα καταφέραμε τους προηγούμενους μήνες» επισήμανε η Κ. Σακελλαροπούλου, υπογραμμίζοντας πως παρά την κοινωνική κόπωση «δεν έχουμε την πολυτέλεια να κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα, ούτε να αγνοούμε τα πορίσματα της επιστήμης που σημαίνουν παγκοσμίως συναγερμό».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ