15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Κορωνοϊός: Πιθανή σύνδεση με αύξηση κρουσμάτων παιδικού διαβήτη

Ημερομηνία:

Τα κρούσματα διαβήτη τύπου 1 μεταξύ των παιδιών σε μια μικρή βρετανική μελέτη σχεδόν διπλασιάσθηκαν στη διάρκεια της κορύφωσης της επιδημίας του κορωνοϊού στη Βρετανία.

Πράγμα που δείχνει πιθανή σχέση ανάμεσα στις δύο νόσους, η οποία χρήζει περισσότερης έρευνας, ανακοίνωσαν σήμερα επιστήμονες. Ενώ η μελέτη βασίζεται μόνο σε λίγες περιπτώσεις, είναι η πρώτη που συνδέει την Covid-19 με την εμφάνιση διαβήτη τύπου 1 σε παιδιά και οι γιατροί θα πρέπει να βρίσκονται σε επιφυλακή, ανακοίνωσαν ερευνητές του Imperial College London.

Κορωνοϊός και διαβήτης τύπου 1

«Η ανάλυσή μας δείχνει πως στη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας ο αριθμός των νέων κρουσμάτων διαβήτη τύπου 1 στα παιδιά ήταν ασυνήθιστα υψηλός σε δύο από τα νοσοκομεία (που μελετήσαμε) σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια», δήλωσε η Κάρεν Λόγκαν, η οποία συνδιηύθυνε τη μελέτη.

«Οταν ερευνήσαμε περαιτέρω, μερικά απ’ αυτά τα παιδιά είχαν ενεργό κορωνοϊό ή είχαν εκτεθεί στον ιό προηγουμένως». Η Λόγκαν δήλωσε πως προηγούμενες αναφορές από την Κίνα και την Ιταλία επισήμαιναν ότι παιδιά διαγιγνώσκονταν σε νοσοκομεία με νεοεμφανιζόμενο διαβήτη τύπου 1 στη διάρκεια της πανδημίας.

Στο πλαίσιο της μελέτης αυτής, η οποία δημοσιεύεται από την επιθεώρηση «Diabetes Care», αναλύθηκαν δεδομένα από 30 παιδιά σε νοσοκομεία του Λονδίνου που είχαν διαγνωσθεί με νεοεμφανιζόμενο διαβήτη τύπου 1 στη διάρκεια της πρώτης κορύφωσης της πανδημίας -περίπου τα διπλάσια κρούσματα απ’ όσα είχαν καταγραφεί στη διάρκεια της ίδιας περιόδου τα προηγούμενα χρόνια.

Είκοσι ένα από τα παιδιά ελέγχθηκαν για Covid-19 ή έκαναν τεστ αντισωμάτων για να διαπιστωθεί αν είχαν εκτεθεί στον ιό, και πέντε ήταν θετικά στον νέο κορωνοϊό.

Ο διαβήτης τύπου 1 προκαλεί την καταστροφή των κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας, εμποδίζοντας το σώμα να παράγει αρκετή ινσουλίνη ώστε να ρυθμίζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Η ομάδα του Imperial ανακοίνωσε πως μια πιθανή εξήγηση μπορεί να είναι πως η πρωτεΐνη αιχμής του νέου κορωνοϊού ενδέχεται να επιτίθεται στα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας. «Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί οριστικά αν υπάρχει σχέση, όμως στο μεταξύ ελπίζουμε πως οι κλινικοί γιατροί θα το προσέχουν».

iefimerida.gr 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ