15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Κορωνοϊός: Τι γνωρίζουμε για τη μετάλλαξη της Ουγκάντας που εμφανίστηκε και στην Ελλάδα

Ημερομηνία:

Ευρεία είναι η διασπορά των μεταλλάξεων του κοροναϊού στην Ελλάδα, καθώς μέσα σε σχεδόν ενάμιση μήνα (από τις αρχές του Ιανουαρίου μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου) εντοπίστηκαν 242 μεταλλαγμένα κρούσματα. Ανάμεσά τους ήταν και το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης της Ουγκάντας στη χώρα μας.

Πρόκειται για τη μετάλλαξη «Lineage A.23.1/Uganda», η οποία εντοπίστηκε στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με το OPEN, πρόκειται για μια γυναίκα που είχε ταξιδέψει στην Ουγκάντα και εντοπίστηκε από ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ στο κέντρο της Αθήνας.

Τι γνωρίζουμε για τη μετάλλαξη της Ουγκάντας

Σύμφωνα με το Business Insider, η νέα παραλλαγή κοροναϊού που εμφανίστηκε στην Ουγκάντα ​​αποτελεί παρόμοια μετάλλαξη με την παραλλαγή που έχει εξαπλωθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η νέα παραλλαγή είναι η πιο διαδεδομένη στην πρωτεύουσα της Ουγκάντα, Καμπάλα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα.

Η μετάλλαξη αυτή έχει εντοπιστεί σε διάφορα σημεία του κόσμου και πιο συγκεκριμένα σε κάποιες αφρικανικές χώρες, στον Καναδά, αλλά και σε 5 ή 6 ευρωπαϊκές χώρες – και τώρα και στην Ελλάδα.

Η παραλλαγή από την Ουγκάντα έχει εξελιχθεί ξεχωριστά από την παραλλαγή στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία προέρχεται από την ομάδα B.1.1.7. Αντιθέτως η παραλλαγή της Ουγκάντας ανήκει στην «A lineage» και αναφέρεται ως A.23.1 στη μελέτη.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η παραλλαγή της Ουγκάντας συμπεριφέρεται με παρόμοιο τρόπο με τη βρετανική παραλλαγή, καθώς και οι δυο παραλλαγές έχουν παρόμοιες μεταλλάξεις στην ακίδα πρωτεΐνης.

Η ομάδα στην οποία ανήκει η παραλλαγή ενδέχεται να αποτελεί μια «πιθανή βιολογική ανησυχία», ωστόσο ο αντίκτυπός της δεν είναι ακόμα γνωστός.

Από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο του 2020, οι ιοί της ομάδας Α αντιπροσώπευαν μόνο το 25% των ιών στην περιοχή Καμπάλα. Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020, 49 από τα 50 δείγματα στην Καμπάλα ανήκαν στη νέα ομάδα Α.23.1, ανέφεραν οι συγγραφείς.

Έφτασαν τα 1.053 τα μεταλλαγμένα κρούσματα στην Ελλάδα

Στα 1.053 έφθασαν τα μεταλλαγμένα κρούσματα κοροναϊού σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα  με το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2, από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 242 νέα στελέχη με μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος (variants of concern).

Ειδικότερα, από το σύνολο των νέων μεταλλαγμένων κρουσμάτων τα 226  αφορούν τη βρετανική, τα 12 τη νοτιοαφρικανική και 1 από την ουγκάντα. 

Από τα 242 στελέχη τα 226 βρέθηκαν με τη μετάλλαξη Β.1.1.7/UK lineage (VariantVOC_202012), 12 στελέχη βρέθηκαν με τη μετάλλαξη LineageB.1.351/South Africa (Variant501V2) ενώ 1 στέλεχος βρέθηκε με τη μετάλλαξη Lineage A.23.1/Uganda.

"google ad"

Συνολικά έχουν ταυτοποιηθεί 990 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης Β.1.1.7/UKlineage (Variant VOC_202012)  και 27 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης B.1.351/South Africa
(Variant 501V2) από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 έως σήμερα. 

Τα 12 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης Lineage B.1.351/South Africa (Variant 501V2) είναι όλα εγχώρια όλα προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.

in.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ