16.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Κουβέλης: Δεν είμαι υπουργός του κ. Καμμένου

Ημερομηνία:

Για τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, τα σφοδρά πυρά που δέχτηκε για την υπουργοποίησή του, τη συνύπαρξή του με τον Πάνο Καμμένο και την προοπτική συμπόρευσης του ΣΥΡΙΖΑ με την Κεντροαριστερά μίλησε ο Φώτης Κουβέλης, σε μια από τις πρώτες εφ’ όλης της ύλης δημόσιες παρεμβάσεις του μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως αναπληρωτή υπουργού Άμυνας.

Διαβάστε μέρος τη συνέντευξής του στην Εφημερίδα των Συντακτών:

• Πώς εξελίσσεται το θέμα με τους δύο στρατιωτικούς;

Πρέπει να δούμε το περιστατικό στις πραγματικές του διαστάσεις. Η υπόθεση εκκρεμεί ενώπιον των δικαστικών αρχών της Τουρκίας. Μέχρι στιγμής το αποδιδόμενο ποινικό αδίκημα είναι η παράνομη είσοδος σε απαγορευμένη περιοχή. Οι συνθήκες όμως κάτω υπό τις οποίες συνέβη αποδεικνύουν ότι δεν υπήρχε καμία πρόθεση να εισέλθουν και μάλιστα παρανόμως με στολή, εξάρτυση και εξοπλισμό. Πρόκειται για συγκεκριμένες συνθήκες που οδήγησαν του δύο στρατιωτικούς να μη μπορούν να βρουν τη σωστή πορεία και να χαθούν μέσα στον χιονιά και στη χαμηλή νέφωση. Είναι ένα γεγονός που σε άλλες εποχές, χωρίς τις σχέσεις έντασης από τη μεριά της Τουρκίας προς την Ελλάδα, θα είχε αντιμετωπιστεί με τον εξαιρετικά απλό τρόπο της απευθείας συνεννόησης που μάλιστα διεκδίκησε η χώρα μας από την πρώτη στιγμή. Τώρα η υπόθεση βρίσκεται στο ΥΠΕΞ, δηλαδή στις διπλωματικές και άλλες ενέργειες που γίνονται.

• Την όξυνση εκ μέρους της Τουρκίας πώς την αποτιμάτε;

Η Τουρκία θέλει να οξύνει τα πράγματα, αν και εκτιμώ ότι μέχρι εκεί θα είναι οι ενέργειές της. Είναι το αποτέλεσμα μιας γενικότερης στάσης που επιδεικνύει και στον χώρο του Αιγαίου αλλά και με την ΑΟΖ στην Κύπρο.

• Πάντως η αντιπολίτευση, πρώην συνοδοιπόροι και σύντροφοι, σας άσκησαν δριμεία κριτική, σας λοιδόρησαν για την επιλογή σας. Είπαν ότι δεν δεχτήκατε να γίνετε Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τώρα καταλήξατε υπουργός του κ. Καμμένου. Τι απαντάτε;

Δεν είμαι υπουργός του κ. Καμμένου. Βεβαίως με τον κ. Καμμένο συνεργάζομαι και η συνεργασία αυτή σε καμία περίπτωση, όπως και η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝ.ΕΛΛ., δεν σημαίνει εκχώρηση ούτε της πολιτικής ούτε της ιδεολογικής ταυτότητας. Ούτε της δικής μου, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε του κ. Καμμένου. Προσπαθούμε για το ωφέλιμο και χρήσιμο για την προσπάθεια της χώρας.

Σε ό,τι αφορά την αιτίαση που διατυπώνεται, να επαναλάβω ότι η άρνηση της ΔΗΜΑΡ και η δική μου να συμβάλουμε στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν ήταν τυχαία. Επρόκειτο για μια βαθύτατα πολιτική επιλογή που υπερψήφισε το συνέδριο της ΔΗΜΑΡ με τεράστια πλειοψηφία, ώστε να μη συμπράξουμε στην εκλογή Προέδρου.

• Η ένταξή σας στην κυβέρνηση «διαβάστηκε» ως άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντροαριστερά. Διαβλέπετε διάλογο ή και συνεργασία;

Η δημιουργία ενός προοδευτικού πόλου στη χώρα είναι αναγκαία. Η διαμόρφωση των δύο πόλων είναι δεδομένη. Από τη μια πλευρά είναι ο νεοφιλελεύθερος συντηρητικός πόλος και από την άλλη ο προοδευτικός. Δεν μιλάω για δικομματισμό, αλλά για την ύπαρξη δύο πόλων. Και βεβαίως πρέπει να συγκλίνουν οι προοδευτικές δυνάμεις στη διαμόρφωση πολιτικών στόχων συνεργασίας του ευρύτερου προοδευτικού χώρου στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...