27.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

Κουτσούμπας: Οχι, να μην κλείσουν τα μεταλλεία στις Σκουριές. Ούτε η κυβέρνηση έχει δίκιο, ούτε η εταιρεία

Ημερομηνία:

Την αντίθεσή του με ενδεχόμενο κλείσιμο των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές της Χαλκιδικής εξέφρασε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι παίζει παιχνίδια με τις εταιρείες εις βάρος των εργαζομένων.

Παρότι υποστήριξε (Βήμα 99,5) ότι ούτε η κυβέρνηση έχει δίκιο ούτε η εταιρεία, ο κ. Κουτσούμπας τόνισε: “στις Σκουριές όπου έχουμε το ζήτημα με τους ανταγωνισμούς μονοπωλιακών ομίλων, που την πληρώνουν οι εργαζόμενοι και επειδή οι εταιρίες ανταγωνίζονται και θέλουν περισσότερα κέρδη και το παλεύουν απ’ τη δική τους σκοπιά για να τα έχουν και απ’ την άλλη βρίσκονται έρμαιοι απέναντι σε μια κυβέρνηση η οποία παίζει παιχνίδια υπέρ άλλων ομίλων είτε επειδή δέχεται κάποιες πιέσεις στα πλαίσια αυτά”.

Ερωτηθείς για το ποιός έχει δίκιο απάντησε ότι “μόνο οι εργαζόμενοι έχουν δίκιο, που θέλουν τη δουλειά τους και να μπορούν να ζήσουν καλά και πιστεύουμε ότι αυτή η θέση εκφράζει και τους εργαζόμενους. Πρέπει η πάλη και ο αγώνας να στοχεύει ότι αυτός ο ορυκτός πλούτος – ο χρυσός στη συγκεκριμένη περίπτωση – θα πρέπει να γίνει κοινωνική περιουσία γιατί ανήκει στο λαό. Μόνο έτσι το κέρδος, η επένδυση όπως τη λέμε σήμερα, θα γυρνάει πάλι υπέρ του είτε με την κοινωνική ασφάλιση που θα έχουν, το μισθό, με την εξασφάλιση για την οικογένειά τους”.

Σημείωσε ακόμη ότι “εμείς θέλουμε να κοινωνικοποιηθεί η εταιρεία, αλλά δε γίνεται τώρα» και στην ερώτηση για το αν το κόμμα του τάσσεται υπέρ του να κλείσει η επιχείρηση, απάντησε:

«Όχι, να μην κλείσει. Δε θέλουμε να κλείσει κανένα εργοστάσιο. Και για το περιβάλλον που λένε ότι μολύνεται, μπορεί να επιβάλλουν μέτρα σε οποιαδήποτε εταιρία και κάπως να βελτιωθούν οι συνθήκες. Το περιβαλλοντολογικό ζήτημα μπορεί να λυθεί και επιμένουμε σ’ αυτό, μόνο στα πλαίσια μιας τέτοιας κοινωνίας και μιας τέτοιας οικονομίας, αλλιώς όλα τα άλλα είναι ψεύτικα και εκεί είναι η ευθύνη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ή όποιων αριστερών, που λένε ότι μέσα στον καπιταλισμό, μέσα στην ΕΕ, με τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές να ανταγωνίζονται σαν τα σκυλιά για το ποιος θα κερδίσει περισσότερα, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να ζουν καλά. Οι εργαζόμενοι πάντα θα την πληρώνουν και πάντα το πολιτικό τους προσωπικό, οι κυβερνήσεις, θα παίζουν το ρόλο του ενός ή του άλλου, επιλέγοντας πότε τον έναν και πότε τον άλλο σε βάρος όμως του λαού.»

Η εκλογή Κυριάκου θα στοιχίσει σε ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων

Αναφερόμενος στην πολιτική επικαιρότητα, ο Δ. Κουτσούμπας προέβλεψε επίσης ότι η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη ο Δ. Κουτσούμπας διατύπωσε την εκτίμηση ότη το ΠΑΣΟΚ και πολύ περισσότερο το Ποτάμι, ακόμη και η Ενωση Κεντρώων θα έχουν προβλήματα με την εκλογή του Μητσοτάκη και με την αλλαγή της ηγεσίας στη Νέα Δημοκρατία.

Χαρακτήρισε εξάλλου, «λαγό» του συστήματος τον Βασίλη Λεβέντη. «Έχουμε μιλήσει, (για το Λεβέντη), όσο του αναλογεί και όση υπόσταση μπορεί να δώσει κάποιος με τις θέσεις αλαλούμ που έχει αυτό το κόμμα και προσωπικά ο κ. Λεβέντης. Έχουμε μιλήσει, ότι είναι λαγός, από την αρχή, του συστήματος γενικά» είπε ο γ.γ του ΚΚΕ. Για να προσθέσει: «Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και καιρό έχει επιλέξει απ’ ότι φαίνεται να στηρίζονται στον Λεβέντη και να τον αξιοποιούν. Και θα τον αξιοποιήσουν, κατά τη γνώμη μου.

Ο γ.γ του ΚΚΕ, κάλεσε το λαό να αντισταθεί στο ασφαλιστικό και στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που έρρχονται. Υποστήριξε δε ότι «υπάρχουν τμήματα, της άρχουσας τάξης, οι οποίοι προσβλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ για μια αναδιανομή της πίτας». Και κατέληξε λέγοντας:

«Από τον περασμένο Ιανουάριο και περισσότερο μετά το καλοκαίρι και την ψήφιση του τρίτου μνημονίου και την οριστική μετάλλαξη του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα τέτοιο κόμμα, μέχρι και την ψήφιση του μνημονίου και τις υποσχέσεις που έδωσε και προς τον ΣΕΒ και προς άλλους τέτοιους κύκλους της αστικής τάξης και σε τμήματα ισχυρά της αστικής τάξης, στη χώρα και διεθνώς, νομίζω ότι τον έχουν επιλέξει να τον στηρίξουν πολύπλευρα και στο νομοθετικό έργο που κάνει αλλά και με άλλους τρόπους».

iefimerida.grthetoc.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρατσισμός στην Ελλάδα: Βιασμός, κλοπές και παρακράτος στα σύνορα

Έντονη και συνεχής φαίνεται να είναι η ρατσιστική βία στην Ελλάδα, σύμφωνα με Ετήσια Έκθεση...