27.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

Κούρδοι: Η Τουρκία απελευθέρωσε τζιχαντιστές

Ημερομηνία:

Οι ημιαυτόνομες κουρδικές αρχές της Συρίας κατηγόρησαν την Τουρκία ότι βομβάρδισε φυλακή στην οποία κρατούνταν μαχητές περισσότερων από 60 εθνικοτήτων του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), καταγγέλλοντας ότι αυτό συνιστά «σαφή απόπειρα» από την πλευρά της Άγκυρας να τους βοηθήσει να δραπετεύσουν.

Ο βομβαρδισμός αυτός συνέβη το βράδυ της Τετάρτης και είχε στόχο ένα τμήμα της φυλακής Σίρκιν στην πόλη Καμισλί, διευκρίνισαν οι ημιαυτόνομες κουρδικές αρχές της Συρίας στην ανακοίνωσή τους.

«Οι επιθέσεις αυτές σε φυλακές στις οποίες κρατούνται τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους θα οδηγήσουν σε καταστροφή, τις συνέπειες από την οποία ενδέχεται ο κόσμος να μην μπορεί να χειριστεί αργότερα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση αυτή.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε την ίδια ώρα ότι μέχρι στιγμής τουλάχιστον 19 μαχητές των κουρδικών δυνάμεων και 8 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους από τα αεροπορικά πλήγματα και τα πυρά του πυροβολικού του τουρκικού στρατού.

Η Τουρκία θα έχει ευθύνη μόνο για τους κρατούμενους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που βρίσκονται εντός της «ζώνης ασφαλείας», που σκοπεύει να εγκαθιδρύσει στην Συρία, με την ολοκλήρωση της στρατιωτικής της εισβολής, δήλωσε την Πέμπτη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε ότι η Τουρκία θα ζητήσει από τις χώρες, από τις οποίες προέρχονται οι φυλακισμένοι τζιχαντιστές, να τους επαναπατρίσει.

Αν όχι, η Άγκυρα θα είναι υπεύθυνη να τους κάνει να λογοδοτήσουν.

Δεν θα επεκταθούμε πέραν των 30 χιλιομέτρων δηλώνει ο Τσαβούσογλου

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επισήμανε πως η απειλή ασφαλείας, την οποία η Τουρκία λέει ότι αντιμετωπίζει από την παρουσία των Κούρδων μαχητών στα σύνορά της, θα εξαλειφθεί, εάν η περιοχή εκκαθαριστεί από τους αντάρτες. «Όταν φθάσουμε σε βάθος 30 χλμ στη ζώνη ασφαλείας, η τρομοκρατία θα έχει εξαλειφθεί» υπογράμμισε.

Επιπλέον, ο Τσαβούσογλου σημείωσε ότι η Τουρκία έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί τον εναέριο χώρο πάνω από τη Συρία στο πλαίσιο της επιχείρησής της. «Έχουμε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε τον εναέριο χώρο» επισήμανε. «Αυτός ο εναέριος χώρος δεν ανήκει στις ΗΠΑ. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να ελέγχουν αυτόν τον εναέριο χώρο».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

INKA: Το Πάσχα του 2024 θα είναι ακριβότερο κατά 6% σε σχέση με πέρυσι

Το Πάσχα του 2024 θα κοστίσει 355,88. Δηλαδή το Πάσχα του...

Παραίτηση βόμβα Αϊνδιλή από την επιτροπή λαμπαδηδρομίας μετά το «σόου» με Σχοινά, Μιχαηλίδου, Μονογυιού και την οργή των αθλητών

Η είδηση του αποκλεισμού ολυμπιονικών και παγκόσμιων πρωταθλητών από την λαμπαδηδρομία,...

Ηράκλειο: Ξεκίνησε η μεγάλη αντισεισμική άσκηση – Ήχησε το 112 | Φωτός

Με καθυστέρηση περίπου μιάμισης ώρας ξεκίνησε σε Ηράκλειο και Λασίθι η δεύτερη μέρα...