21.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Κρήτη: Εν αναμονή της υπογραφής της σύμβασης για τη φιλοξενία των προσφύγων

Ημερομηνία:

Η διαδικασία για την υποδοχή και τη φιλοξενία των προσφύγων στην Κρήτη δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αναπτυξιακής Ηρακλείου και δήμαρχο Αχαρνών – Αστερουσίων, κ. Μανώλη Κοκοσάλη, δεν έχει ακόμα υπογραφεί η σύμβαση με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Το σύνολο του κόστους για τη μετακίνηση, την υποδοχή και τη φιλοξενία των προσφύγων θα αντληθεί από κονδύλια του προγράμματος του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η πρώτη ενέργεια που θα γίνει αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης είναι η δημοσιοποίηση της σχετικής πρόσκλησης ενδιαφέροντος προς τους ιδιώτες που επιθυμούν να ενοικιάσουν σπίτια και διαμερίσματα της ιδιοκτησίας τους στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ που θα καταβάλει και τα ενοίκια μέσω του σχετικού προγράμματος.

Σε πρώτη φάση θα χρησιμοποιηθούν 100 έως και 125 κατοικίες σε όλη την Κρήτη προκειμένου να φιλοξενηθούν έως και 750 πρόσφυγες. Σε κάθε σπίτι θα διαμένουν οικογένειες ή θα συγκατοικούν άτομα που πιθανότατα θα γνωρίζονται μεταξύ τους. Ωστόσο, όπως είναι ήδη γνωστό, σε κάθε κατοικία δεν θα μπορούν να συμβιώνουν περισσότερα από έξι άτομα.

Όσον αφορά στη διατροφή και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, οι πρόσφυγες που θα φιλοξενηθούν στην Κρήτη θα είναι εφοδιασμένοι με μία ειδική κάρτα, με την οποία θα μπορούν να κάνουν τα ψώνια τους από τα σούπερ μάρκετ, ανάλογα με τις ανάγκες των συνοίκων. Τα έξοδα που θα προκύπτουν από τις αγορές μέσω της κάρτας αυτής θα καταβάλλονται εξ ολοκλήρου από το πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας. Με τον ίδιο τρόπο θα πληρώνονται οι λογαριασμοί των υπηρεσιών κοινής ωφελείας, ώστε τα νοικοκυριά της φιλοξενίας να μη στερηθούν το ηλεκτρικό ρεύμα και το τρεχούμενο νερό και να μην επιβαρυνθούν οι ιδιοκτήτες των κατοικιών. Ανάλογη μέριμνα θα έχει ληφθεί και για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των φιλοξενούμενων προσφύγων, οι οποίοι θα μπορούν να υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις στα δημόσια νοσοκομεία, με ένα καθεστώς παρόμοιο με εκείνο που ισχύει για τους ανασφάλιστους πολίτες.

Η τμηματική άφιξη των προσφύγων στην Κρήτη φαίνεται πως θα περιορίζει τη μαζική άφιξη παιδιών και εφήβων σχολικής ηλικίας που θα πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο. Συνεπώς ενδέχεται να μην υπάρξει ζήτημα με μεγάλο αριθμό προσφυγόπουλων που θα πρέπει να φοιτούν σε δημοτικά, νηπιαγωγεία ή γυμνάσια – λύκεια. Παρ’ όλα αυτά, σε συνεργασία και με τους υπηρεσιακούς παράγοντες της εκπαίδευσης στην Κρήτη, θα υπάρχει η δυνατότητα συντονισμένης φοίτησης σε διάφορα σχολεία του νησιού, όπως γίνεται ακριβώς και με τα παιδιά των μεταναστών.

cretapost.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καύσωνας μέσα στον Απρίλη – 36,6 βαθμούς στα Φαλάσαρνα!

Ταινία επιστημονικής φαντασίας θυμίζει από χθες το σκηνικό στη...

Κασσελάκης: Θα ξεπεράσουμε το 20% στις ευρωεκλογές – Διεκδικούμε την πρωτιά

Νέα επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε από την Αστυπάλαια...