14.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Κρήτη: Η πανδημία αλλάζει όλα τα δεδομένα στον τουρισμό – Tι γίνεται με τις κρουαζιέρες και πού θα κυμανθεί η ανεργία

Ημερομηνία:

Ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο στον τουρισμό διαμορφώνεται μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και στην Κρήτη.

Οι πρώτες 70 αφίξεις πτήσεων εξωτερικού στο νησί, υπολείπονται από τις αντίστοιχες άλλων ετών στις αρχές του Απρίλη, ωστόσο βοηθούν για την -με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα- επανεκκίνηση της «τουριστικής βιομηχανίας», που -σε συνδυασμό τον πρωτογενή τομέα- συνιστούν την κύρια πηγή εσόδων.

Η Κρήτη, δέχεται φέτος περίπου το 1/3 των τουριστών σε σύγκριση με πέρυσι. Ο Αύγουστος αναμένεται να κινηθεί σε επίπεδο τουριστικής κίνησης αντίστοιχα με τον Ιούλιο του 2019 και ο Σεπτέμβριος όπως ο Μάιος του 2019, ενώ συγκρατημένα απαισιόδοξοι για τον στόχο επέκτασης της σεζόν τον Οκτώβριο, δηλώνουν οι επιχειρηματίες του κλάδου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, και σε σύνολο 235 πτήσεων την 1η Ιουλίου πανελλαδικά, στην Κρήτη, προσγειώθηκαν συνολικά 70 πτήσεις και συγκεκριμένα 54 στο αεροδρόμιο “Ν. Καζαντζάκης” του Ηρακλείου και 16 στα Χανιά, στο αεροδρόμιο “Ν. Δασκαλογιάννης”. Γρίφος για τους ξενοδόχους της Δυτικής Κρήτης που συγκεντρώνουν στοιχεία προκειμένου να διαμορφώσουν την περαιτέρω δράση τους, παραμένει η εικόνα του αεροδρομίου Χανίων, αφού η Fraport δεν δίνει στοιχεία.

Μέχρι σήμερα, τη μερίδα του λέοντος (1-5 Ιουλίου) την έχει το Ηράκλειο, στο οποίο αφίχθηκαν 31.500 επιβάτες -σε σύνολο 45.000 σε όλο το νησί. 11.500 από αυτούς, είναι Γερμανοί, ενώ μια νέα τάση είναι και οι Ελβετοί, που ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για τον συγκεκριμένο προορισμό.

Τεράστιο είναι το πλήγμα ωστόσο από τις παραδοσιακές αγορές, αφού υπάρχει «καθίζηση» σε Γάλλους, Βρετανούς και Αυστριακούς, ενώ εκτός είναι και οι πολίτες από τις Σκανδιναβικές χώρες, οι οποίου συνιστούν και το μεγαλύτερο ποσοστό επισκεπτών στα Χανιά. Στη φετινή δύσκολη χρονιά, υπάρξει αυξημένο ενδιαφέρον από την Πολωνία, την Τσεχία και τη Ρουμανία.

Ερώτημα είναι το πώς θα αντιδράσουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο για επιβεβαιωμένα κρούσματα, όταν θα κληθούν να εξυπηρετήσουν νοσούντες. Όλοι οι εκπρόσωποι του ξενοδοχειακού κλάδου στην Περιφέρεια Κρήτης εκτιμούν ότι οι επόμενες 20 ημέρες θα είναι καθοριστικές: «Θα μετρηθούμε στις προκλήσεις και θα δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Το μεγαλύτερο «αγκάθι» με τη λήξη της τουριστικής σαιζόν, είναι εάν τα τουριστικά πρακτορεία θα υπάρχουν και εάν καταβάλλουν τα ποσά που οφείλουν, τονίζει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Λασιθίου, Μανώλης Βαρκαράκης ο οποίος παράλληλα υπενθύμισε ότι την περασμένη, καλή χρονιά για τον τουρισμό, «χάθηκαν» 300 εκατομμύρια από την πτώχευση της Thomas Cook στην Ελλάδα.

Στα Χανιά έχουν ανοίξει 1 στις 5 τουριστικές επιχειρήσεις επισιτισμού, με το ποσοστό αυτό είναι το ίδιο σε Ρέθυμνο και Λασίθι, ενώ ελαφρά αυξημένο είναι το ποσοστό των αντίστοιχων επιχειρήσεων που έχουν ανοίξει στο Ηράκλειο.

Οι προσδοκίες για τον εσωτερικό τουρισμό

Ο εσωτερικός τουρισμός στην Κρήτη δεν ξεπέρασε ποτέ το 5% με το μεγαλύτερο ποσοστό να είναι παραδοσιακά στα Χανιά, σύμφωνα ωστόσο με τους παράγοντες του τουρισμού, δεν πρόκειται να υπάρξει μεγάλη αύξηση.

Η κρουαζιέρα

Σημαντικό ωστόσο πλήγμα για την τοπική οικονομία είναι και η καταπόντιση της κρουαζιέρας, ενός τομέα που είχε σημειώσει πολύ δυναμική αύξηση τα 5 τελευταία χρόνια σε Χανιά και Ηράκλειο. Από τις 156 κρουαζιέρες που είχαν προγραμματιστεί να «δέσουν» στο λιμάνι τις Σούδα, αναμένουμε να πραγματοποιηθούν 30-50.

Να υπενθυμίσουμε ότι στην Κρήτη λειτουργούν δύο ξενοδοχεία covid στη Χερσόνησο Ηρακλείου, ένα στο Ρέθυμνο, ένα στα Χανιά και ένα στο Λασίθι. Σε σύνολο 32.000 τουριστικών αφίξεων στην Κρήτη, έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής τρία κρούσματα.

"google ad"

ΧΑΝΙΑ

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων του Νομού, Μανώλη Γιαννούλη:

• 10-30 Ιουλίου θα ανοίξουν περισσότερες μονάδες
• Στα 440 συνολικά ξενοδοχεία λειτουργούν 5 – 10 ξενοδοχεία
• Για το μήνα Ιούλιο αναμένεται να αφίξεις 30%
Ενώ είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει επέκταση της τουριστικής περιόδου για τον μήνα Οκτώβριο

ΡΕΘΥΜΝΟ

Στο Ρέθυμνο καταγράφεται ο μικρότερος αριθμός ξενοδοχείων που έχουν ανοίξει. Σε σύνολο 180 μονάδων, λειτουργούν 10 μεγάλες μονάδες και άλλες 30 μικρότερες, οικογενειακού τύπου.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων του Νομού, Μανώλη Τσακαλάκη:

• Οι πληρότητες είναι 5-20%
• Το ένα τρίτο των εργαζομένων έχουν επαναπροσληφθεί: Το μισό και πλέον προσωπικό είναι εκτός εργασίας και αναμένεται να παραμείνει έτσι
• Πολύ μεγάλο ρόλο στην εξέλιξη θα παίξει η εικόνα που θα αποκομίσουν οι τουρίστες και είναι επίσης είναι σημαντικό να τηρούνται τα πρωτόκολλα ασφαλείας όχι μόνο μέσα στα ξενοδοχεία, αλλά και στα καταστήματα εστίασης, προκειμένου να διασωθεί η επόμενη τουριστική περίοδος.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Τα δεδομένα για τον Ιούλιο στο Ηράκλειο, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων Νίκο Χαλκιαδάκη, έχουν ως εξής:

• 50 πτήσεις την ημέρα στο Ηράκλειο την ημέρα κατά μέσο όρο
• 30/% των ξενοδοχείων λειτουργούν ενώ μπορεί να φτάσουν στο 50% τον Αύγουστο
• Οι πληρότητες κυμαίνονται στο 10 -25%

ΛΑΣΙΘΙ

Στο Λασίθι, η εικόνα είναι υποτονική, αφού το «πάγωμα» των αφίξεων των Βρετανών και των Σκανδιναβών, αποτελεί σοβαρό πλήγμα τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων του Νομού Μανώλη Βαρκαράκη, η κίνηση είναι κυριολεκτικά υποτονική, με ενδεικτικό παράδειγμα ένα συγκρότημα 700 κλινών, στο οποίο η περίοδος ξεκίνησε με 7 επισκέπτες.

• Σε σύνολο 30 -35.000 κλινών σε επίπεδο νομού, διαμένουν λιγότεροι από 1000 επισκέπτες, ενώ αυξάνονται τα παράπονα πολλών τουριστών στην εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
• Το πιο σημαντικό υπάρχουν πολλά παράπονα από τους πελάτες για τα πρωτόκολλα -κοινωνική αποστασιοποίηση, μάσκες-
• Οι κρατήσεις κυμαίνονται 7-15% για τον Ιούλιο και για τον Αύγουστο στο 15-20%
• Σεπτέμβριος φαίνεται καλύτερος με ότι μπορεί να προκύψει ενδιάμεσα
• Στο Λασίθι έχει επαναπροσληφθεί το 20% περίπου των εργαζομένων

Σε κρίση οι εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία, επισιτισμό και συναφή επαγγέλματα

Μέρα με την ημέρα, η αγωνία των εργαζομένων σε συναφείς με τον τουρισμό κλάδους, κορυφώνεται. Σύμφωνα με τους Προέδρους των Σωματείων Ξενοδοχοϋπαλλήλων του νησιού, πολλοί εργαζόμενοι είναι σε άθλια οικονομική κατάσταση και αντιμετωπίζουν το φάσμα της απόλυτης φτώχιας, αφού έχουν ήδη ξεκινήσει οι εξώσεις, οι διακοπές ηλεκτροδότησης νοικοκυριών και η πλήρης αδυναμία κάλυψης των βασικών αναγκών.

Μάλιστα, όπως ανέφερε στην ΕΡΤ Χανίων ο Πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων του Νομού, Μανώλης Μπαμιάκης, έχει ήδη ξεκινήσει πρωτοβουλία από τα σωματεία για συγκέντρωση τροφίμων και βασικών ειδών, ενώ ο χειμώνας αναμένεται να δοκιμάσει τις αντοχές της πλειοψηφίας των εργαζομένων στον κλάδο.

Οι εκπρόσωποι των Σωματείων, κάνουν ωστόσο λόγο και για αδιανόητες προϋποθέσεις που θέτει η πολιτεία, για τους δικαιούχους των επιδομάτων:

• Ξενοδοχοϋπάλληλοι και οδηγοί τουριστικών λεωφορείων, θα πάρουν 534 ευρώ από 01/06 – 30/09 και μετά θα μπουν ταμείο ανεργίας μέχρι τον Δεκέμβριο
• 400 ευρώ θα δοθούν στους εργαζόμενους του επισιτισμού για τους μήνες Ιούνιο – Ιούλιο – Αύγουστο υπό όρους και προϋποθέσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση εργαζόμενου που πέρυσι πήρε 82 ημέρες επιδότηση και φέτος το σύστημα τον πετάει έξω και δεν λαμβάνει επίδομα.
• Στα δωδεκάμηνα ξενοδοχεία, οι εποχικά εργαζόμενοι δεν δικαιούνται επιδότησης

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Πολύζου

ert.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η νύχτα πριν την Μεγάλη Παρέλαση του Καρναβαλιού στο εορταστικό Ρέθυμνο | Φωτός

Κάποιοι δεν αντέχουν τα καρναβάλια, πολλοί άλλοι περιμένουν πώς...

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία...

«Τσουνάμι» στο Μαξίμου από το «Newsletter Gate» – Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου

Χιονοστιβάδα εξελίξεων έρχεται για την κυβέρνηση μετά τη «θυσία» του...