18.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Κρήτη: Ξεκίνησε να λειτουργεί Μονάδα που μετατρέπει τα υπολλείμματα τροφών σε ζωοτροφή | Φωτός

Ημερομηνία:

Ξεκίνησε η δοκιμαστική λειτουργία της πρωτοποριακής σε Ευρωπαϊκό επίπεδο πιλοτικής μονάδας του προγράμματος LIFE F4F – Τροφή από Τρόφιμα.

Τις εγκαταστάσεις της Μονάδας επισκέφτηκαν ο Πρόεδρος του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. Χάρης Μαμουλάκης και ο Αντιπρύτανης του Τ.Ε.Ι. Κρήτης Θρασύβουλος Μανιός, διαπιστώνοντας τον άρτιο τρόπο λειτουργίας, την τήρηση των αυστηρών προδιαγραφών και την ομαλή εξέλιξη των διαφόρων σταδίων επεξεργασίας των τροφικών υπολειμμάτων.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. Χάρης Μαμουλάκης ανέφερε: «Πρόκειται για ένα πραγματικά πρωτοποριακό και καινοτόμο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα κυκλικής οικονομίας, αφού τα τροφικά υπολείμματα των ξενοδοχείων, αντί να καταλήξουν στον ΧΥΤΑ, μετατρέπονται μέσα από μια ιδιαίτερη διαδικασία, σε ζωοτροφή. Τα πρώτα δείγματα της όλης διαδικασίας είναι πολύ καλά και πιστεύουμε ότι θα το αγκαλιάσει ο επιχειρηματικός κόσμος, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στην ορθολογική διαχείριση των βιοαποβλήτων στην Κρήτη. Εξίσου θετικές όμως είναι και οι αντιδράσεις από τους αρμόδιους φορείς, όπως είναι για παράδειγμα το «Πράσινο Ταμείο», το οποίο συμμετέχει πλέον στο πρόγραμμα. Θα ήθελα για μια ακόμα φορά να δώσω πολλά συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ιδιαίτερα δε στο επιστημονικό προσωπικό του Τ.Ε.Ι. Κρήτης για την εξαιρετική δουλειά που έχουν επιτελέσει».

Από την πλευρά του ο Αντιπρύτανης του Τ.Ε.Ι. Κρήτης Θρασύβουλος Μανιός δήλωσε: «Στη φάση της πιλοτικής λειτουργίας της Μονάδας κατά τη διάρκεια της τρέχουσας χρονιάς, θέλουμε να εντοπίσουμε κάθε πιθανό πρόβλημα που μπορεί να παρουσιαστεί έτσι ώστε να επιλυθεί και να μπορούμε την καλοκαιρινή περίοδο του 2019 να είμαστε σε πλήρη λειτουργία. Τα πρώτα δείγματα είναι θετικά και μάλιστα ευελπιστούμε ότι θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε κατά πολύ και τον στόχο του προγράμματος, που είναι οι 50 τόνοι ζωοτροφής για το 2019. Ένα νούμερο που μπορεί να ακόμα και να τριπλασιαστεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας στην Κρήτη και το περιβάλλον του τόπου μας».

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται με τη συνεργασία του Ε.Σ.Δ.Α.Κ., του Τ.Ε.Ι. Κρήτης, του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου και με τη συμμετοχή στην πιλοτική του φάση των ξενοδοχείων Creta Maris, Galaxy,Atlantis και Olive Green.

Χρήσιμα στοιχεία για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE15 ENV/GR/000257 με τίτλο: «Food for Feed: An Innovative Process for Transforming Hotels’ Food Wastes into Animal Feed- Τροφή από Τρόφιμα: Μια Καινοτόμα Διεργασία για τη Μετατροπή των Υπολειμμάτων Τροφίμων Ξενοδοχειακών Μονάδων σε Ζωοτροφές»:

Το πρόγραμμα «Τροφή από Τρόφιμα – Food for Feed» έχει ως αντικείμενο την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης διεργασίας παραγωγής ζωοτροφών από τα υπολείμματα τροφίμων (κουζίνας και τραπεζαρίας) των χώρων μαζικής εστίασης, κυρίως ξενοδοχείων και εστιατορίων, που ήδη εφαρμόζουν σύστημα διαλογής στην πηγή ή θα επιθυμούσαν να εφαρμόσουν στο άμεσο μέλλον.

Τα υπολείμματα τοποθετούνται σε ειδικούς κάδους και η συλλογή τους γίνεται με ειδικά αυτοκίνητα – ψυγεία, που εξασφαλίζουν την ασφαλή μεταφορά τους στην πιλοτική μονάδα ηλιακής ξήρανσης. Κεντρικό στοιχείο της διεργασίας του F4F, είναι η παστερίωση των υπολειμμάτων τροφίμων, μέσα από μια τροποποιημένη και ενισχυμένη διεργασία ηλιακής ξήρανσης, της οποίας προηγείται η χειροδιαλογή και ο τεμαχισμός των υπολειμμάτων.

Η διάρκεια του έργου είναι 42 μήνες, με καταληκτική ημερομηνία την 28η Φεβρουαρίου 2020, ενώ ο συνολικός Προϋπολογισμός είναι 2.580.619,00 € και η Επιδότηση από την ΕΕ 1.459.227,00 €.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κρήτη: Ο θάνατος του Μανόλη και οι τραγικές αδυναμίες του ΕΣΥ

Την ώρα που η κυβέρνηση πανηγυρίζει την διενέργεια των...

Η ποδοσφαιρική ομάδα των Σφακίων στο μικροσκόπιο της εκπομπής “Bίλατζ Γιουναϊντεντ”

Αφιερωμένη στα ποδοσφαιρικά Σφακιά θα είναι η δημοφιλής εκπομπή...

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οριστικό τέλος στα σενάρια για ευρωπαϊκή θέση

Σας λέω την είδηση με το «καλημέρα»: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν...