20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Κρήτη: Πού έριξε τις τιμές των ενοικίων ο κορωνοϊός

Ημερομηνία:

Aνακατατάξεις και στην αγορά ακινήτων φέρει η πανδημία του κορωνοιού, με τις τιμές των φοιτητικών διαμερισμάτων να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση και τη ζήτηση της βραχυχρόνιας μίσθωσης, τύπου Airbnb, να βρίσκεται στο ναδίρ κυρίως σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο.

Την πτωτική τάση των τιμών στα μικρά, δίχωρα διαμερίσματα και σε γκαρσονιέρες έως 30 τμ, επιβεβαίωσε μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη η πρόεδρος των κτηματομεσιτών Ηρακλείου Άρτεμις Μαυράκη.

Όπως σημείωσε, ενώ το καλοκαίρι του 2019 οι τιμές για αυτού του τύπου τα διαμερίσματα είχαν σημείο εκκίνησης τα 350 ευρώ, σήμερα οι τιμές ξεκινούν από τα 280 ευρώ. Πρόκειται για ένα νέο τοπίο στα μισθώματα, που ευνοεί κυρίως τους φοιτητές της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς.

Η πανδημία, με τη διακοπή των αεροπορικών πτήσεων, όπως εξήγησε, έβαλε φρένο στις βραχυχρόνιες μισθώσεις οδηγώντας τους ιδιοκτήτες τους προς τις αστικές συμβάσεις μακροχρόνιας μίσθωσης.

Εξαιτίας αυτής της μεταβολής αυξήθηκε η προσφορά σε αυτού του τύπου τη στέγη, με αποτέλεσμα και την πτώση στις τιμές καθώς, και η αγορά ακινήτου, υπακούει στον ισχυρό νόμο στης προσφοράς και της ζήτησης. «Το Airbnb έχει «τελειώσει» για το 2020» είπε εμφατικά.

Η ίδια εικόνα, δηλαδή η πτώση τιμών,  δε φαίνεται να ισχύει και στην περίπτωση των μεγάλων επιφανειών, σε σπίτια άνω των 80 τμ που προορίζονται για χρήση από οικογένειες. Η στασιμότητα στην οικοδομική δραστηριότητα, λόγω της οικονομικής κρίσης της τελευταίας δεκαετίας, σε συνδυασμό με τη μετατροπή μεγάλου αριθμού ιδιοκτησιών σε μικρότερα διαμερίσματα για Airbnb, αλλά και η απαξίωση αρκετών λόγω παλαιότητας, έχουν μειώσει τη διαθεσιμότητά τους διατηρώντας τις τιμές πάνω- κάτω στα ίδια επίπεδα.

ekriti.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...