16.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Κρήτη: Πρόταση για φιαλίδια με ελαιόλαδο μη επαναγεμιζόμενα 250 ml για τους πελάτες

Ημερομηνία:

Από την 1η Ιανουαρίου οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων εστίασης υποχρεούνται να προσφέρουν το ελαιόλαδο σε συσκευασίες μίας χρήσης, μη επαναγεμιζόμενες.

Το μέτρο, παρ’ ότι υποχρεωτικό, δεν έχει εφαρμοστεί στο 100%, για την ακρίβεια η πλειοψηφία των επιχειρήσεων δεν το τηρεί, πράγμα που επεσήμανε στην πρόσφατη συνεδρίασή του και το διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΔΗΚ. Ο σύνδεσμος ελαιοκομικών δήμων Κρήτης τονίζει την αναγκαιότητα τήρησης του μέτρου, προκειμένου το κρητικό ελαιόλαδο, μέσω της τυποποίησης, να στηριχθεί και να διατεθεί στην αγορά.

Σχολιάζοντας την κατάσταση στις επιχειρήσεις εστίασης, ο δημοτικός σύμβουλος και ιδιοκτήτης επιχείρησης εστίασης, Όθωνας Χριστουλάκης, τόνισε πως ο νόμος είναι ξεκάθαρος, όμως δόθηκαν διάφορες ερμηνείες, που τελικά απομακρύνουν από τον στόχο, που δεν είναι άλλος από την στήριξη του κρητικού ελαιολάδου μέσω της τυποποίησης.

«Οι Έλληνες προστρέξαμε και δώσαμε ερμηνείες κατά το δοκούν, με αποτέλεσμα να μην εφαρμόζεται το ευεργετικό αυτό μέτρο για το προϊόν μας, για το οποίο κάποιοι αγωνίστηκαν επίμονα για να εφαρμοστεί στα εστιατόρια, στα ξενοδοχεία και σε κάθε χώρο εστίασης.

Αυτό που εγώ θέλω να πω είναι ότι έχουν δοθεί λάθος ερμηνείες και επειδή ο νόμος λέει απλά φιαλίδια μη επαναγεμιζόμενα, χωρίς να καθορίζει την ποσότητα της φιάλης. Έτσι προστρέχω και βρίσκω κάτι που είναι πολύ χρήσιμο: τη φιάλη των 250 ml με μπίλια, η οποία μπορεί να μας καλύψει για τους Έλληνες για 3-4 σαλάτες και τους ξένους με 6 σαλάτες και να κάνουμε τη δουλειά μας χωρίς να το χρεώνουμε.

Στις ερμηνείες που δόθηκαν, κατά καιρούς, είχε ειπωθεί ότι πρέπει να χρεώνεται το ελαιόλαδο. Ναι, αλλά αν πάρω εγώ μία συσκευασία των 20 ml και τη χρεωθώ περίπου 0,36 λεπτά, πρέπει, ως προϊόν προς πώληση, να το αναγράφω στον κατάλογό μου και καλώς ή κακώς με τη φορολογία και με όλα αυτά που ισχύουν για την διαμόρφωση της τιμής πώλησης, θα πρέπει να το χρεώνω περίπου ένα ευρώ.

Άρα θα αύξανα την τιμή της σαλάτας μου κατά ένα ευρώ και άρα θα γινόμουν μη ανταγωνιστικός και η προσπάθεια που κάνουμε εδώ και χρόνια είναι να κρατήσουμε σε ένα σταθερό επίπεδο τις τιμές μας, προκειμένου να τυγχάνουμε επαίνων και αποδοχής από τους πελάτες μας. Με αυτόν τον τρόπο της πώλησης του μικρού φιαλίδιου, δυστυχώς δεν υπηρετούμε τον σκοπό, να προσπαθήσουμε δηλαδή να βοηθήσουμε μέσω της τυποποίησης το κρητικό ελαιόλαδο, το οποίο είναι το καλύτερο προϊόν του πρωτογενού μας τομέα», σχολίασε ο κ. Χριστουλάκης.

Ο ίδιος κατέληξε στη δική του πρόταση προς τους συναδέλφους του:

«Ας ανοίξουμε τα μάτια μας και να δούμε ρεαλιστικά τα πράγματα. Αυτό που πρέπει να γίνεται είναι να μην χρεώνεται το ελαιόλαδο, να χρησιμοποιούμε φιάλη 250 ml και η οποία δε μας κοστίζει τίποτα το ιδιαίτερο, οι τιμές κυμαίνονται από 1.30 ώς 1.5 ευρώ, δηλαδή άντε να κοστίζει περίπου 0,25 παραπάνω στη σαλάτα και δεν θα πρέπει να χρεώνεται».

goodnet.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...