14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Κρήτη: Στα σκουπίδια ταυτότητες νεκρών και άλλα δημόσια έγγραφα από προηγούμενες δεκαετίες

Ημερομηνία:

Στα σκουπίδια κόντεψε να καταλήξει ένας συναισθηματικής αξίας «θησαυρός» για τους κατοίκους του χωριού Πατσίδερου του δήμου Μινώα Πεδιάδας

Ταυτότητες νεκρών, παλιά εκλογικά βιβλιάρια, αλλά και σειρά δημόσιων αλλά και ιστορικών εγγράφων, πάσης φύσεως, από δεκαετίες του προηγούμενου αιώνα, που φυλάσσονταν στα υποτυπώδη γραφεία της παλιάς κοινότητας εντός του σχολείου, διασώθηκαν την τελευταία στιγμή από την εκκαθάριση και τους κάδους απορριμμάτων.

Κάτοικοι που διέσωσαν τα έγγραφα φωτογράφισαν και απέστειλαν τα ντοκουμέντα στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη», με το ερώτημα όχι της αναζήτησης του «ποιος» τα πέταξε, αλλά σε ποια υπηρεσία ή δημόσια Αρχή μπορούν να αποταθούν για να τα παραδώσουν.

Κάτοικος του χωριού βρήκε την ταυτότητα του πατέρα του και αγανάκτησε. Πρόκειται για τον Θωμά Χριστοδουλάκη, που έφερε στο φως της δημοσιότητας την ιστορία επικοινωνώντας με την εφημερίδα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αγανάκτησης που δημιουργήθηκε είναι η μαρτυρία του κ. Χριστοδουλάκη, ο οποίος δούλευε ως υδραυλικός, ενώ τώρα έχει εργαστήριο παρασκευής μουσικών οργάνων.

Ο ίδιος είπε: «Αυτή τη στιγμή έχω έγγραφα που είναι ανεκτίμητης αξίας και τα βρήκα στον κάδο. Τα φυλάξαμε… Μιλάμε για έγγραφα από τη δεκαετία του 1940 και έπειτα, όπως βεβαιώσεις, στρατολογίες κ.λπ., αλλά και έγγραφα της δεκαετίας του 1920… Έκανε εκκαθάριση ο Πολιτιστικός Σύλλογος. Έχω αναρτήσει μόνο την ταυτότητα του πατέρα μου, αλλά ειπώθηκαν κάποια θέματα… Όταν είδα τις ταυτότητες και τα εκλογικά βιβλιάρια στον κάδο, νευρίασα. Έσκυψα στον κάδο και μάζεψα ό,τι υπήρχε. Μετά που βρήκα την ταυτότητα του πατέρα μου με τη φωτογραφία του, πραγματικά νευρίασα».

Ο κ. Χριστοδουλάκης περιέγραψε τη στιγμή αμέσως μετά που τράβηξε τη φωτογραφία από τα σκουπίδια. «Κατέβηκα στην πλατεία για τη φωτογραφία. Δεν είναι η φωτογραφία η αξία – ότι ο πατέρας μου προσέφερε στο χωριό, το αναγνωρίζω – είναι η αξία του κάθε ανθρώπου που τη βρίσκεις στα σκουπίδια».

Επιδιώκουν συνάντηση με τον δήμαρχο

Κάτοικοι του χωριού εντόπισαν στους κάδους απορριμμάτων έγγραφα τα οποία αποτελούν μέρος από την πολιτισμική ταυτότητα του χωριού. Πρόκειται για αστυνομικές ταυτότητες, βεβαιώσεις κατοχής περιουσίας, εκλογικά βιβλιάρια, αλλά και διάφορα ντοκουμέντα τα οποία συγκροτούν ένα ανεκτίμητο απόθεμα ιστορικής γνώσης του χωριού. Τα πολύτιμα αυτά έγγραφα, κυρίως για την ιστορία αλλά και για τη συναισθηματική αξία που έχουν σήμερα, βρέθηκαν στους κάδους απορριμμάτων την περασμένη Κυριακή.

Οι κάτοικοι του χωριού έμειναν εμβρόντητοι όταν είδαν προσωπικά αρχεία ανθρώπων που πέθαναν όταν ήταν ακόμη κοινότητα η περιοχή να βρίσκονται στους κάδους.

Είναι ένα ζήτημα που δεν άργησε να λάβει όλα τα χαρακτηριστικά ενός άτυπου «πολέμου» δηλώσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συγκεκριμένα στο Facebook μεταξύ κατοίκων του χωριού και φίλων ή μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Συλλόγου. Οι κάτοικοι, πάντως, διαμηνύουν πως το θέμα που έχει προκύψει δε θα το αφήσουν στην τύχη και ήδη επιδιώκουν συνάντηση με τον δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας Ζαχαρία Καλογεράκη.

neakriti.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...