18.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Κρήτη: Τεράστιες οι καταστροφές σε αμπέλια και ελαιώνες από τον καύσωνα – “Δε θα μείνει τίποτα όρθιο”

Ημερομηνία:

Ό,τι ξεκίνησαν οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες το … αποτέλειωσαν οι καταιγίδες και οι χαλαζοπτώσεις – Τι ζητούν οι καλλιεργητές

Πρωτοφανείς καταστροφές στα αμπέλια και τους ελαιώνες της Κρήτης προκάλεσε ο αψυχολόγητος … καιρός των τελευταίων ημερών! Τον Μάρτη αποκαλούν “γδάρτη” και “κακό παλουκοκαύτη”, αλλά και ο Μάιος δεν πήγε πίσω!

Η αφόρητη ζέστη της προηγούμενης εβδομάδας δεν “έλιωσε” μόνο τις πρώιμες ποικιλίες: Η επέλασή του… ήταν ανεξέλεγκτη, σαρώνοντας τη σουλτανίνα, αλλά και τις ελιές! Έτσι όπως πάνε τα πράγματα, και δάκος να (μη σώσει και) εμφανιστεί στα λιόφυτα, θα μείνει με το… παράπονο!

Ο καύσωνας βρήκε… μπόσικες και πάνω στην άνθισή τους, στο πιο ευαίσθητο στάδιό τους, διάφορες ποικιλίες, αφήνοντας πίσω του… στάχτες κι αποκαΐδια! Και τη φωτιά που άναψε ο… “Νέρων” (έτσι θα έπρεπε να ονομαστεί ο καύσωνας, δικαιωματικά!), ήρθαν να τη σβήσουν οι βροχές και οι χαλαζοπτώσεις. Τραγική ειρωνεία, κανονικότατα!

“Δεν θα μείνει τίποτα όρθιο” σχολίασε στο Cretalive ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου κ. Μύρων Χιλετζάκης. “Οι καταστροφές είναι τεράστιες. Η σουλτανίνα έχει τελματώσει στον νομό Ηρακλείου. Οι παραγωγοί εδώ και δύο μέρες είναι μάρτυρες της καταστροφικής και ανελέητης επέλασης του καύσωνα. Συνέβη ο,τι ακριβώς έγινε και με τις πρώιμες ποικιλίες. Κυριολεκτικά, δεν μένει τίποτα όρθιο! Η ναυαρχίδα μας στις εξαγωγές είναι η σουλτανίνα.

αμπέλια ελιές

Από το πρωί είμαστε μάρτυρες σε όλα τα αμπελοτόπια του νομού Ηρακλείου ότι υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη καταστροφή , λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που είχαμε τις προηγούμενες μέρες! Νομίζαμε ότι δεν θα είχαμε την ίδια ζημιά που παρουσιάστηκε στις πρώιμες ποικιλίες, όμως υπάρχουν σταφιδάμπελα και επιτραπέζια αμπέλια που έχουν διαλύσει . Έχουμε αμπελώνες με ζημιά πάνω από 90%!”.

αμπέλια ελιές

Και η ελαιοκαλλιέργεια, ωστόσο, “από τη μία άκρη της Κρήτης μέχρι την άλλη, όσον αφορά την ανθοφορία, έχει πληγεί”, συμπληρώνει ο κ. Χιλετζάκης, επισημαίνοντας ότι “η ομάδα αμπελουργών και ελαιοπαραγωγών Κρήτης και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου διεκδικούν άμεσα αναγγελία για τη σουλτανίνα και άμεσα καταγραφή για την ελαιοκαλλιέργεια, για να ενταχθεί στα ΠΣΕΑ”.

Ο κ. Χιλετζάκης εξειδικεύει το (διπλό) αίτημα των συναδέλφων του: “Ζητούμε άμεσα από τον ΕΛΓΑ Κρήτης μέσα στην υπάρχουσα αναγγελία των πρώιμων ποικιλιών να ενταχθούν και οι άλλες επιτραπέζιες ποικιλίες (όπως η σουλτανίνα). Εκλιπαρούμε τους παραγωγούς που δεν έχουν ζημιά στα αμπέλια τους να μην μπουν στη διαδικασία να πάνε να τα δηλώσουν.

Ζητάμε από τον ΕΛΓΑ Κρήτης, άμεσα να βγει κλιμάκιο έξω και να διαπιστώσει τη μεγάλη ζημιά που έχουμε στα αμπέλια.

Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν προβλέπει αποζημίωση μέσα στην ανθοφορία. Παραπέμπουμε όμως τον οργανισμό να ανοίξει άμεσα αναγγελία για τις ελιές στο πρόγραμμα ΠΣΕΑ. Το 2011 ήμασταν αποδέκτες το 2011 της μεγάλης καταστροφής που είχε υποστεί το νησί μας, αλλά και η υπόλοιπη Ελλάδα, από τον περονόσπορο. Ζητάμε λοιπόν να ανοίξει το πρόγραμμα ΠΣΕΑ, να δηλωθούν οι ελιές και ζητάμε και μέσα στην υπάρχουσα αναγγελία των πρώιμων ποικιλιών, να ενταχθούν κι εκείνες που έχουν επίσης πληγεί”.

cretalive.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ