13.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Κρήτη: 12 υπερβάσεις του ορίου ασφαλείας για την αφρικάνικη σκόνη μέσα στο 2017 – Τι θα συμβεί τις επόμενες μέρες

Ημερομηνία:

Στο φαινόμενο της Αφρικάνικης σκόνης που έχει και συχνότητα και διάρκεια τα τελευταία έτη στην Κρήτη αναφέρεται με ανακοίνωσή του το Εργαστήριο Ατμοσφαιρικών Αιωρούμενων Σωματιδίων.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

Συνεχίστηκαν μέχρι και χθες 20 Μαρτίου 2018 οι ανεβασμένες σε σχέση με τον φυσιολογικό μέσο όρο, τιμές των αιωρούμενων ατμοσφαιρικών σωματιδίων κλάσματος PM10. Η αυξημένες αυτές τιμές οφείλονταν στην αερομεταφερόμενη σκόνη από την βόρεια Αφρική και συγκεκριμένα από περιοχές της ερήμου Σαχάρα. Οι μετρήσεις πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση τα τελευταία χρόνια στην πλατεία Δικαστηρίων της πόλης των Χανίων από την Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ατμοσφαιρικών Αιωρούμενων Σωματιδίων του Πολυτεχνείου Κρήτης. Συγκεκριμένα, μετρήθηκαν υψηλές τιμές κατά την διάρκεια του περασμένου σαββατοκύριακου 17 και 18 του τρέχοντος μήνα, ενώ η μέση ημερήσια τιμή της Κυριακής 18 Μαρτίου 2018 ήταν 62,5 μg/m3, με ημερήσιο όριο ασφαλείας τα 50 μg/m3.

Η μεταφορά της αφρικανικής σκόνης είναι ένα επαναλαμβανόμενο φυσικό φαινόμενο και παρουσιάζεται αρκετές φορές μέσα στον χρόνο στην περιοχή μας. Κατά το προηγούμενο έτος 2017 παρατηρήθηκαν συνολικά 12 υπερβάσεις του ημερήσιου θεσμοθετημένου ορίου των 50 μg/m3 με το ισχυρότερο επεισόδιο από αυτά να παρατηρείται στις 14 Μαΐου 2017 με μέση ημερήσια συγκέντρωση PM10 στα 120,2 μg/m3.

Σημειώνεται ότι η παραμονή της σκόνης στην ελληνική ατμόσφαιρα θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, με μικρότερη όμως ένταση.  Στις περιπτώσεις που το φαινόμενο μεταφοράς σκόνης είναι έντονο καλό θα είναι να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις από πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία...

«Τσουνάμι» στο Μαξίμου από το «Newsletter Gate» – Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου

Χιονοστιβάδα εξελίξεων έρχεται για την κυβέρνηση μετά τη «θυσία» του...