16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Κρητικός Μητροπολίτης Νέας Ζηλανδίας: Οι πράξεις συμπαράστασης και αλληλεγγύης στην Νέα Ζηλανδία, είναι πρωτοφανείς. Όλοι παίρνουμε μαθήματα από τη συμπεριφορά τους

Ημερομηνία:

Για μία στιγμή έβγαλε τον σταυρό από επάνω του. «Στα καλά καθούμενα με πλησίασαν δύο άτομα, νομίζοντας ότι είμαι μουσουλμάνος, για να μου εκφράσουν τη θλίψη τους».

Ο κρητικής καταγωγής Μητροπολίτης Νέας Ζηλανδίας Μύρων Κτιστάκης μετρώντας έξι μήνες στην άλλη άκρη του κόσμου, μοιράστηκε με τους ακροατές της ΕΡΤ Ηρακλείου τη βαθιά του οδύνη για όσα τραγικά συνέβησαν την περασμένη Παρασκευή στο Κράιστσερτς, στη συγκλονιστικότερη εμπειρία που έχει ζήσει μέχρι σήμερα…

«Έχουν αλλάξει πλέον οι συνθήκες εδώ. Όλα αυτά που συνέβησαν ήταν πρωτοφανή για τα δεδομένα της Νέας Ζηλανδίας, δήλωσε, τονίζοντας ότι η εν ψυχρώ δολοφονία 50 μουσουλμάνων έπεσε ως «κεραυνός εν αιθρία στην πιο φιλήσυχη και πιο φιλειρηνική χώρα του κόσμου. Όλα ήταν πολύ ήσυχα, πολύ ειρηνικά πριν το τραγικό γεγονός. Όλοι οι άνθρωποι είχαν και έχουν σεβασμό και ανοχή στο διαφορετικό».

Ο δράστης, όπως σχολιάζει ο ίδιος, «ήθελε να χωρίσει και να σπείρει τον φόβο, τον θυμό και την διχόνοια στους ανθρώπους. Όμως οι πράξεις συμπαράστασης και αλληλεγγύης που έχουν δείξει όλοι οι άνθρωποι εδώ στην Νέα Ζηλανδία, είναι πρωτοφανείς. Όλοι παίρνουμε μαθήματα από τη συμπεριφορά τους».

Ενώ στο ΣΚΑΪ είχε δηλώσει για το ίδιο θέμα:

“Η κοινωνία της Νέας Ζηλανδίας δίνει μαθήματα συνύπαρξης και δεν καλλιεργεί καμία αντιπαλότητα μεταξύ των αλλόθρησκων. Το Κράιστσερτς είναι μία κοινότητα 400.000 ανθρώπων με 109 διαφορετικές εθνικότητες. Συνυπάρχουν αρμονικά γιατί υπάρχει σεβασμός και ανοχή στη διαφορετικότητα” τόνισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ζηλανδίας κ. Μύρων.

Τα θύματα του 28χρονου «ήταν άνθρωποι της καθημερινότητας, άνθρωποι ενταγμένοι στην κοινωνία. Ήταν ο ταξιτζής, ο οδηγός του λεωφορείου». Άνθρωποι της διπλανής πόρτας, που «ποτέ καμία ακραία συμπεριφορά δεν είχε δηλητηριάσει τη σχέση μας».

Στην χώρα της Ωκεανίας κατοικούν 5-6.000 Έλληνες, ενώ στον τόπο της σφαγής μένουν μόνιμα 100 ελληνικές οικογένειες. Η φιλήσυχη κοινωνία της Νέας Ζηλανδίας προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια της, και να αρχίσει να χτίζει από την αρχή ό,τι γκρέμισε ένας αρρωστημένος νους. «Όλοι οι άνθρωποι είναι πολύ ευγενικοί. Έγιναν πιο θερμοί στις εκδηλώσεις τους. Συναντιόμαστε στο πεζοδρόμιο. Ο ένας κινείται προς τη μία κατεύθυνση, ο άλλος προς την άλλη. Χαμογελάμε μεταξύ μας, χωρίς να γνωριζόμαστε. Μπαίνουμε στα μαγαζιά και μας καλωσορίζουν με ένα πλατύ χαμόγελο. Υπάρχει πολλή αγάπη, τεράστια συμπαράσταση. Έχει δημιουργηθεί μία πολύ μεγάλη αγκαλιά», παρατηρεί ο Μητροπολίτης Νέας Ζηλανδίας Μύρων Κτιστάκης, ο οποίος από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στον τόπο της σφαγής: «Σήμερα θα γυρίσω στο Ουέλλινγκτον και την Παρασκευή θα επιστρέψω και πάλι στο Κράιστσερτς για τις κηδείες των θυμάτων».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνάντηση Δαφέρμου με την Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Χανίων

Την διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Χανίων συνάντησε η υποψήφια...

Πώς θα λειτουργούν τα beach bars και οι καντίνες στις παραλίες

Αυστηρούς κανόνες στη λειτουργία των επιχειρήσεων, στις οποίες θα παραχωρηθεί το...

Γιώργος Γεννηματάς: 30 χρόνια από το θάνατo ενός σπουδαίου πολιτικού

«Η καρδιά του Γιώργου Γεννηματά έπαψε να κτυπά στις 9.15 π.μ.,...