23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Κρητικός ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής;

Ημερομηνία:

Πολλά και ποικίλα είναι τα σενάρια που κυκλοφορούν για την απομάκρυνση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου από τον αρχιεπισκοπικό θώκο, δεδομένου ότι παρά τις φήμες ο ίδιος δεν έχει υποβάλει παραίτηση στον Οικουμενικό Πατριάρχη. Η πίεση που ασκείται στον Δημήτριο είναι πολλαπλή και προέρχεται τόσο από παράγοντες της Αμερικής όσο και από τους πατριαρχικούς κύκλους.

Η πρόσφατη συνάντηση των δύο ιεραρχών στη Γενεύη πύκνωσε τα σενάρια με αποτέλεσμα να κυκλοφορεί αρθρογραφία περί αναγκαστικής απομάκρυνσης του σεπτού Δημητρίου στην αυριανή σύνοδο εν Φαναρίω και την εκλογή του σε Μητροπολίτη αρχαίας Μητρόπολης της πάλαι ποτέ Οικουμενικής κυριαρχίας.

Σε συνομιλία με παράγοντα εξελίξεων στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής προέκυψαν οι πληροφορίες πως ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής συναντήθηκε όντως με τον Πατριάρχη στη Γενεύη προκειμένου να συζητήσουν τα προβλήματα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Τα μεγάλα προβλήματα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής είναι:

  1. Η οικονομική δυσπραγία του Ελληνορθόδοξου οργανισμού , που παρουσίασε μεγάλα οικονομικά ελλείμματα τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να αναγκασθεί να συνάψει τραπεζικό δάνειο με εγγύηση το Αρχιεπισκοπικό μέγαρο στο Μανχάτταν.
  2. Η καταχρηστική εκταμίευση 15 εκατομμυρίων δολαρίων απο το ειδικό ταμείο για την αποπεράτωση του ναού του Αγίου Νικολάου στο σημείο Μηδέν.
  3. Η έλλειψη κονδυλίων για την αποπεράτωση του Αγίου Νικολάου και η εκτίναξη του κόστους κατασκευής του σε ύψη δυσθεώρητα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος παρά την ώριμη ηλικία του (έχει συμπληρώσει τα 90 του χρόνια) αρνείται να εγκαταλείψει οικειοθελώς το θώκο διότι θέλει να αποκαταστήσει την τιμή και την υπόληψή του, ολοκληρώνοντας το έργο του Αγίου Νικολάου και αφήνοντας πίσω μια δική του παρακαταθήκη.

Ωστόσο, η πλευρά που επηρεάζει το Φανάρι και κρατάει το κλειδί σε ορισμένα ταμεία με δωρεές πολλών εκατομμυρίων, αρνείται να συνεργαστεί με τον Δημήτριο, τονίζοντας ότι ο Αρχιεπίσκοπος δεν έκανε σωστή διαχείριση των οικονομικών της Αρχιεπισκοπής και του ειδικού ταμείου του Αγίου Νικολάου με αποτέλεσμα να χαθεί η εμπιστοσύνη των δωρητών προς το πρόσωπό του.

Στην πραγματικότητα ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος κρατάει γερή άμυναπαρότι γνωρίζει πως έχει εναντίον του την ηλικία, τους πατριαρχικούς φίλους αλλά και την ίδια την περίπλοκη οικονομική κατάσταση της Αρχιεπισκοπής.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, εξάλλου, δεν θέλει να εκπαραθυρώσει τον Δημήτριο όπως έκανε με τους προκατόχους του, τόσο τον Ιάκωβο όσο και το Σπυρίδωνα, διότι συνυπολογίζει το πολιτικό κόστος καθώς και τους τριγμούς που θα υποστεί για μια ακόμη φορά η πολύπαθη Ελληνορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής.

Πάντως οι μνηστήρες του θρόνου όπως ανακοινώνονται κατά καιρούς στον τύπο είναι οι εξής:

Ο Μητροπολίτης Νέας Υερσέης Ευάγγελος, που ευκαίρως ακαίρως προωθεί το πορτρέτο του μέσα από δραστηριότητες και δημοσιεύματα για την προσωπικότητά του.

Ο Μητροπολίτης Προύσσης Ελπιδοφόρος, διευθυντής της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης που διατηρεί και αναπτύσσει δεσμούς με τους παράγοντες της Αμερικής.

Ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ Αδαμάκης, ο οποίος είναι γνώστης του διεκκλησιαστικού διαλόγου και διατηρεί άριστες επαφές με την αμερικανική πλευρά τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και με την ομογένεια.

Ο Μητροπολίτης Δαρδανελλίων Νικήτας, ο οποίος πρόσκειται στους πατριαρχικούς κύκλους της Αμερικής, αποτελώντας το enfant favori, καθότι γνωρίζει τα της Αμερικής και ξέρει να υπακούει.

Ο Πατριάρχης όμως δεν πρέπει να διακινδυνεύσει λάθος πρόσωπο αυτή τη φορά με τον Αρχιεπισκοπικό θώκο της Αμερικής καθώς είναι η τελευταία ευκαιρία του Φαναρίου να εκλέξει ένα αρχιεπίσκοπο που προέρχεται από την Κωνσταντινούπολη και θα μπορέσει να επανασυνδέσει την Εκκλησία και την Ομογένεια της Αμερικής με την Μητέρα Εκκλησία.

"google ad"

Αυτή είναι η προτεραιότητα και η ουσία, το κεντρικό σημείο στην εκλογή του επόμενου αρχιεπισκόπου Αμερικής. Τα σενάρια, οι προσωπικές φιλοδοξίες και τα παιχνίδια εξουσίας ας μείνουν αυτή τη φορά στην άκρη!

Ποιος είναι ο Κρητικός Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ Αδαμάκης

Ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ Αδαμάκης είναι Ελληνορθόδοξος Μητροπολίτης Γαλλίας από τις 20 Ιανουαρίου 2003.

Είναι επίσης προεδρεύων της Συνόδου των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών από το 2009 Πρόεδρος της Συνέλευσης των Ορθόδοξων Επισκόπων της Γαλλίας.

Ο Μητροπολίτης Εμμανουήλ γεννήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 1958 στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου. Πτυχιούχος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ηρακλείου, συνέχισε τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο στη Φιλολογική Σχολή του Καθολικού Ινστιτούτου Παρισιού και στο Ινστιτούτο του Αγίου Σέργιου. Συνέχισε τις σπουδές του επί της ιστορίας των θρησκειών στην Σορβόννη (Paris IV) και στο Ανώτατο Ινστιτούτο Οικουμενικών Σπουδών. Χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος το 1985 απο τον Μητροπολίτη Βελγίου Παντελεήμονα. Συνέχισε τις σπουδές του στο νστιτούτο Ορθόδοξης Θεολογίας Τιμίου Σταυρού Βοστώνης όπου έλαβε το δίπλωμά του στην Θεολογία το 1987.

Στη συνέχεια κατόπιν αποφάσεως του Μητροπολίτου Βελγίου Παντελεήμονα διακόνησε ως Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Βελγίουπαραμένοντας Εφημέριος της Ενορίας των Αρχαγγέλων στις Βρυξέλλες. Έχει την διεύθυνση του Γραφειου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απο την ίδρυση του το 1995. Στις 5 Σεπτεμβρίου 1996 τον εξελέγη παμψηφεί από την Αγία και Ιερά Συνόδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Επίσκοπος της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ρηγίου, Βοηθός της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου.

Στις 20 Ιανουαρίου 2003 εξέλεγη παμψηφεί από την Αγία και Ιερά Συνόδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Μητροπολίτης Γαλλίας. Του ανατέθηκε η εκπροσώπηση του Πατριαρχείου στον θεολογικό διάλογο με τις Ορθόδοξες Εκκλησίες της Ανατολής. Διατηρεί την διεύθυνση της εκπροσώπησης της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην ΕΕ και έχει την ευθύνη του αμφίδρομου ακαδημαϊκού διαλόγου με τον Ισλαμισμό και τον Ιουδαϊσμό. Είναι επίσης πρόεδρος της Συνόδου των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών.

Χρίστηκε Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής το 2010 και μέγας διοικητής του Τάγματος της Τιμής στην Ελλάδα το 2011.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...