22.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Κριτική Βλάντιμιρ Πούτιν προς Λένιν αλλά “δεν πέταξα την κάρτα μέλους του Κομμουνιστικού Κόμματος, δεν την έκαψα.”

Ημερομηνία:

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επιδοθεί τις τελευταίες μέρες σε εκστρατεία κριτικής κατά του ηγέτη της σοβιετικής επανάστασης, Βλαντιμίρ Λένιν. Αυτή τη φορά εξαπέλυσε πυρά για τη σφαγή του τσάρου Νικόλαου Β΄ και της οικογένειάς του το 1918

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα που ο ρώσος πρόεδρος αναφέρεται στον Λένιν: την περασμένη Πέμπτη τον είχε επικρίνει, αποδίδοντας σε λανθασμένες ενέργειές του την πτώση του σοβιετικού καθεστώτος το 1991.

Ο Λένιν, που πέθανε στις 21 Ιανουαρίου 1924, παραμένει πάντα παρών στη Ρωσία: χιλιάδες δρόμοι φέρουν το όνομά του και πολλά μνημεία τιμούν τον επαναστάτη ηγέτη.

Η βαλσαμωμένη σορός του εκτίθεται στο μαυσωλείο του στην Κόκκινη Πλατεία, μπροστά ακριβώς από το Κρεμλίνο. Το θέμα του ενταφιασμού του επανέρχεται τακτικά στην επικαιρότητα, όμως οι ρωσικές αρχές μέχρι σήμερα διστάζουν να λάβουν τελική απόφαση.

Διχάζει το ζήτημα της ταφής

«Όσον αφορά τον ενταφιασμό (του Λένιν), αυτού του είδους τα θέματα, ξέρετε, νομίζω ότι θα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με πολλή προφύλαξη και να αποφεύγουμε να παίρνουμε μέτρα που μπορεί να διχάσουν την κοινωνία μας», σημείωσε ο Πούτιν.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του 2014, το 63% των Ρώσων θέλουν να διατηρηθούν τα μνημεία του Λένιν, ενώ το 19% θα προτιμούσε να καταστραφούν.

«Δεν πέταξα την κάρτα μέλους»

Επιπλέον, ο Ρώσος πρόεδρος αποκάλυψε πως έχει ακόμη την κάρτα μέλους του Κομμουνιστικού Κόμματος και «εκτιμά πάντα τα κομμουνιστικά ιδεώδη».

«Δεν πέταξα την κάρτα μέλους, δεν την έκαψα. Κάπου θα βρίσκεται», είπε ο πρόεδρος Πούτιν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Δεν υπήρξα μέλος του Κόμματος (του ΚΚΣΕ) από υποχρέωση. Δεν μπορώ να πω ότι συμφωνούσα πλήρως με την κομμουνιστική ιδεολογία αλλά φύλαξα με προσοχή» την κάρτα, πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι ως αξιωματικός της KGB εργάστηκε επί σχεδόν 20 χρόνια στο «ένοπλο βραχίονα του Κόμματος».

…όπως η Αγία Γραφή

«Εκτιμούσα πολύ και εκτιμώ ακόμη τα κομμουνιστικά και σοσιαλιστικά ιδεώδη» τα οποία «θυμίζουν πολύ εκείνα της Αγίας Γραφής», αποκάλυψε.

«Είναι ωραία ιδεώδη: ισότητα, αδελφότητα, ευτυχία, όμως η πρακτική εφαρμογή αυτών των μεγάλων ιδεών στη χώρα μας ήταν πολύ μακριά από αυτό που ονειρεύονταν οι ουτοπιστές σοσιαλιστές», συνέχισε.

thepressproject.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ