20.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Κυρ. Βελόπουλος: «Μνημεία χρήζουν προστασίας στον ορεινό Καμπανό, στον Δήμο Καντάνου – Σελίνου»

Ημερομηνία:

Με ερώτησή του στη Βουλή προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη, ο πρόεδρος του κόμματος «Ελληνική Λύση» κ. Κυριάκος Βελόπουλος ζητά την προστασία μνημείων στο χωριό Καμπανός του Δήμου Καντάνου Σελίνου.

Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής:

Κυρία Υπουργέ,

Μοναδικά θρησκευτικά μνημεία κρύβει ο ορεινός Καμπανός, στον Δήμο Καντάνου- Σελίνου, της Π. Ε. Χανίων. Ένα από αυτά είναι ο Ι. Ναός του Αγίου Ονουφρίου, του 1488, με σπάνιες αγιογραφίες, του Γεωργίου Προβατόπουλου, οι οποίες, ωστόσο, χρειάζονται άμεσα συντήρηση από τις αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες, καθώς, στον άνω κλειστό χώρο υπάρχει έντονη υγρασία. Μάλιστα, στον εν λόγω Ι. Ναό υπήρχε κτητορική επιγραφή, που καταστράφηκε, αλλά πρόλαβε να την αποτυπώσει ο Giuseppe Gerola (Γκιουζέππε Γκερόλα), στο “Monumenti Veneti dell’isola di Creta”. Στην επιγραφή που υπήρχε ημικατεστραμμένη, το 1900-1902, όταν ο Γκιουζέππε Γκερόλα επισκέφτηκε την Κρήτη, αναφέρονται ονόματα οικογενειών, που δεν υπάρχουν πια στον Καμπανό. Συντήρηση και ανάδειξη χρειάζεται, επίσης και ο Ι. Ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Χριστού, που χρονολογείται στο 1610, καθώς, ο εν λόγω στο εσωτερικό του φέρει ενετικό θυρεό, οικόσημο βενετσιάνικης οικογένειας.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε, προκειμένου να πραγματοποιηθεί το συντομότερο η ανάπλαση και αποκατάσταση των ως άνω θρησκευτικών μνημείων, της Π.Ε. Χανίων, ώστε να αναδειχθούν τα εν λόγω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με σεβασμό στην ιστορία και στον πολιτισμό της περιοχής, γεγονός που θα προσδώσει υπεραξία στον τόπο, συντελώντας στην ανάκαμψη της τοπικής μικρο-οικονομίας;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...