16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Κωνσταντοπούλου: Eγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια τη λαϊκή εντολή – Με ευθύνη Τσίπρα η διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ – Στα media είναι και άνθρωποι που τα έχουν υπηρετήσει τα μνημόνια επί πληρωμή

Ημερομηνία:

Πυρά κατά του απερχόμενου πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, στηλιτεύοντας τις ενέργειές του μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

«Αυτές οι εκλογές γίνονται αιφνιδιαστικά και με επιτάχυνση που δεν έχει προηγούμενο, ώστε να εκκαθαριστεί από αυτούς που αρνήθηκαν να υποκύψουν στη μνημονιακή λαίλαπα, αρνήθηκαν να υπερψηφίσουν το πιο εκτρωματικό μνημόνιο. Είναι η πρώτη φορά που οι δανειστές επιχαίρουν εκλογική διαδικασία», είπε χαρακτηριστικά.

«Το πλαίσιο των εκλογών έθεσαν άλλοι, το Μέγαρο Μαξίμου με τους δανειστές, αλλά και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξής της. Άφησε αιχμές για ελλειπή ενημέρωση τόσο από το Μέγαρο Μαξίμου, όσο και από την Προεδρία, όχι για προσωπικό λόγο όπως είπε, αλλά λόγω του θεσμικού της ρόλου. «Με αυτά τα δεδομένα προέκυψε η συνεννόηση για τις εκλογές που θα βόλευαν το σύστημα Μαξίμου και το σύστημα των δανειστών, μία αναμέτρηση που ήταν δεδομένο ότι θα διέλυαν τον ΣΥΡΙΖΑγιατί τα μέλη δεν θα άντεχαν άλλη παραβίαση των αποφάσεων του ΣΥΡΙΖΑ», είπε η Πρόεδρος της Βουλής και συνέχισε λέγοντας πως το κόμμα διαλύθηκε με ευθύνη του προέδρου του.

Παραδέχθηκε εξάλλου πως ο κ. Τσίπρας με την σύνθεση της απερχόμενης Βουλής δεν θα μπορούσε να κυβερνήσει. «Εάν είχε την πρόθεση να μετατρέψει την κυβέρνηση σε μνημονιακή, θα είχε πρόβλημα . Το έντιμο απέναντι στον ελληνικό λαό που εκφράστηκε με ηχηρό τρόπο ήταν να ζητήσει εντολή του λαού πριν την ψήφιση της εξουσιοδότησης. Ήταν ασυμβίβαστη η εμμονή τουνα περάσει από τη Βουλή η εκτρωματική συνθήκη και από την άλλη να τη θέσει στην κρίση του λαού».

«Ο κ. Τσίπρας όφειλε να ζητήσει να εκφραστεί ο λαός» συνέχισε η Πρόεδρος της Βουλής και συνέχισε:

Αυτό το λέω από τη Βουλή εξ αρχής. Όποιος έχει αμφιβολία για την ερμηνεία του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος δεν μπορεί να προβαίνει στη δική του ερμηνεία, οφείλει να απευθύνεται στον λαό. Κάποιοι ανέλαβαν όχι μόνο να φέρουν το μνημόνιο, αλλά και να εκκαθαρίσουν όποιον θα αποτελούσε και ανάχωμα.

«Ο κ. Τσίπρας, ένα κυβερνητικό επιτελείο που τον πλαισίωσε και ακύρωσε τις αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αποφάσισαν να διαχωρίσουν τη θέση τους από το κόμμα. Εγώ τιμώ τους συντρόφους μου που με το όχι τους ή με τη διαφοροποίησή τους τίμησαν και υπερασπίστηκαν και τα δίκαια και τα συμφέροντα του λαού», είπε αναφερόμενη στη συμπόρευσή της με τη Λαϊκή Ενότητα και συνέχισε:

Αυτονοήτως με τους ανθρώπους που συμπορεύτηκα θα προσπαθήσω να συμπορευτώ. Ως ανεξάρτητη συνεργαζόμενη θα υποστηρίξω την Λαϊκή Ενότητα.

Τόνισε εξάλλου πως το διακύβευμα δεν είναι η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα ή όχι, αλλά η λειτουργία της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραλληλίζοντας της συμπεριφορά ορισμένων κρατών – μελών με την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου:

Αυτό που τίθεται ως μείζον ερώτημα για τη λειτουργία της ευρωζώνης και τη λειτουργία των εταίρων που είχαν το ρόλο του εκβιαστή, είναι εάν μπορεί να συνεχίζει η ένωση να παραβιάζει τους βασικούς κανόνες της λειτουργίες της ΕΕ. Ο σεβασμός δηλαδή στην κυριαρχία των κρατών – μελών, στη δημοκρατική λειτουργία των χωρών και ο σεβασμός στις ελευθερίες. Το καταγεγραμμένο έγκλημα, είναι ότι αδιαφορώντας για τις αξίες, είπαν πως «θα πρέπει να υποκύψετε, το κοινοβούλιο θα πρέπει να ψηφίσει αυτά που δίνουμε χωρίς οι βουλευτές να μην διαβάσουν τι ψηφίζουν και να ακυρώσετε αυτά που ήδη έχετε ψηφίσει από τη Βουλή. Αυτή η λειτουργία δεν είναι αποδεκτή γιατί το δίλημμα που θέτει είναι ευρώ ή δημοκρατία. Και εγώ απαντώ: Δημοκρατία. Πρέπει να με αυτή του τη διάσταση το θέμα, γιατί έχουμε να κάνουμε με μία συμπεριφορά που προσιδιάζει σε συμπεριφορές κρατών κατά τον Β΄ Παγκοσμίου Πόλεμου.

Εγώ έθεσα τον εαυτό μου στη διάθεση της διαπραγματευτικής ομάδας, είπε η κ. Κωνσταντοπούλου αναφερόμενη στις επιλογής της απερχόμενης κυβέρνησης κατά τις συνομιλίες με τους δανειστές και έφερε ως παράδειγμα την Επιτροπή για το Χρέος και το πόρισμα που εξέδωσε, λέγοντας πως «δεν χρησιμοποιήθηκε ένα όπλο που είχε στα χέρια της η ελληνική πλευρά». Χαρακτήρισε σε αυτό το πλαίσιο, απεχθές και επονείδιστο το χρέος και έφερε ως παράδειγμα χώρες που προχώρησαν σε διαγραφή, όπως ο Ισημερινός και η Ισλανδία.

Η απερχόμενη κυβέρνηση υπαναχώρησε από το ζήτημα του χρέους, είπε και σημείωσε πως μόνο κατόπιν εορτής το ΔΝΤ αναγκάστηκε να δημοσιοποιήσει «κρυμμένες» εκθέσεις που δείχνουν ότι το χρέος είναι μη βιώσιμο.

Αποσπάσματα από τι δήλωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου στη συνέντευξη στη Σία Κοσιώνη:

– Δεν είναι το ζητούμενο η μονομερής, όπως εσείς την ονομάζετε, κυρίαρχη λέγεται η ενέργεια και όχι μονομερής. Τέτοιου είδους ενέργειες στην ιστορία έχουν κάνει πολλές χώρες και με επιτυχία.

"google ad"

– Παραδείγματα διαγραφής υπάρχουν και σήμερα και στην περίπτωση του Ισημερινού και στην περίπτωση της Αργεντινής

– Με ανησυχεί πάρα πολύ στελέχη του πρώην κυβερνητικού επιτελείου να απαξιώνουν τα νομικά εργαλεία μας και δείχνουν ότι δεν θα τα χρησιμοποιήσουν ούτε στο μέλλον, αν βρεθούν σε κυβερνητική θέση

– Ποιος σας είπε ότι αποτελεί ειλημμένη απόφαση των νέων γενιών να αυτοθυσιαστούν στο βωμό των μνημονίων

– Στα media είναι και άνθρωποι που τα έχουν υπηρετήσει τα μνημόνια επί πληρωμή

– Το ΔΝΤ μετά τη δημοσιοποίηση αυτής της έκθεσης, αναγκάστηκε για πρώτη φορά να δημοσιοποιήσει εκθέσεις που υποκρύπτονταν και στις οποίες αναφέρονταν ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο.

– Οι προηγούμενες κυβερνήσεις έδιναν εντολή να καταψηφίζονται οι αποφάσεις υπέρ της Ελλάδας στην μόνιμη αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ.

– Υπήρξαμε πολλοί που θέσαμε το ζήτημα της προετοιμασίας από πολύ νωρίτερα για να είμαστε έτοιμοι. Αν δεν υπήρχαν εναλλακτικές λέω ότι ήταν εγκληματικό να αδειάζουν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών και των ταμείων

– Εκείνοι που είναι υπεύθυνοι, μεταξύ των οποίων και ο διευθυντής της ΤτΕ ο κ. Στουρνάρας, να δώσουν εξηγήσεις γιατί δεν προετοίμασαν λύσεις.

– Στο βαθμό της δικής μου αρμοδιότητας φρόντισα και η επιτροπή χρέους να δημιουργηθεί και να δημοσιοποιήσει πόρισμα και η επιτροπή για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και εκεί πρέπει να δοθεί μια εξήγηση, πως μπορεί να αφαιμάσσεται ένας ολόκληρος λαός

– Υπήρχαν εναλλακτικές και δεδομένα και δεν έχω απάντησα γιατί δεν έγινα άλλες κινήσεις που στο πεδίο της διαπραγμάτευση βαρύνουν

– Εκείνοι που λένε δεν είχαμε εναλλακτική, πρέπει να τα απαντήσουν αυτά όλα. Την ευθύνη την έχει εκείνος που την αναλαμβάνει. Είναι ερώτημα αν είναι ανάληψη ευθύνης να λες ότι δεν είχα εναλλακτική, όταν είχες

– Με τον Αλέξη τον Τσίπρα δεν έχουμε βρεθεί απλώς σε κοινούς αγώνες, μας συνέδεε μια στενή φιλική σχέση, σχέση εμπιστοσύνης και θεωρούσα και μια σχέση ειλκρίνειας

– Το γεγονός ότι με πρότεινε για τη θέση της προέδρου της Βουλής, είναι τιμητικό, όμως η ανάληψη καθήκοντος για οποιαδήποτε θέση δεν είναι ανταλλακτικής φύσεως

newpost.grnews247.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...