17.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Κόλαση το κέντρο των Χανίων – Κάηκε το Πολεμικό Μουσείο! – Τ. Βάμβουκας: Παρά την καταστροφή, θα είναι το νέο Δημαρχείο Χανίων | Φωτορεπορτάζ

Ημερομηνία:

Το Πολεμικό Μουσείο, ένα ιστορικό κτίριο σπάνιας αρχιτεκτονικής ομορφιάς, κάηκε.

Στο κέντρο της πόλης των Χανίων, ένα από τα πιο γνωστά κτίρια  καταστράφηκε ολοσχερώς

Η πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τις 9.30 το βράδυ σηκώνοντας νέφη από καπνό και κάνοντας τον ουρανό απειλητικά κόκκινο.

Η καταστροφή είναι ολοκληρωτική και ο φόβος των πυροσβεστών μετά από ένα σημείο ήταν ο κίνδυνος η φωτιά να επεκταθεί προς τον Δημοτικό Κηπο Χανίων, στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας καθώς και σε άλλα κτίρια. Αυτό θα ήταν μία μεγάλη καταστροφή.

Ως τώρα δεν υπάρχει κάποια εξήγηση για το τι προκάλεσε τη φωτιά.

Πάντως, κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν ότι εδώ και πολύ καιρό το κτίριο του Πολεμικού Μουσείου βρίσκοταν υπό εγκατάλειψη και είχε γίνει στέκι ναρκομανών.

Το βέβαιο είναι ότι το κτίριο τελούσε υπό εγκατάλειψη ενώ δεν υπήρχε καμία φύλαξη με ευθύνη του ελληνικού στρατού και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο οποίο ανήκει το κτίριο.

"google ad"

Το ευτύχημα είναι ότι σύμφωνα τουλάχιστον με τις πρώτες αναφορές δεν υπήρχαν σημαντικά έγγραφα ή αρχεία στο Πολεμικό Μουσείο αφού είχαν μεταφερθεί στο αντίστοιχο μουσείο στο Παλιό Λιμάνι και στην Αθήνα.

Άλλοι πάντως ανέφεραν ως πιθανότητα εντός του Μουσείου να υπήρχε το αρχείο Μάντακα ή το αρχειο του συλλογου “Κρητικες Μαδαρες”

Να σημειώσουμε επίσης ότι σύμφωνα με αναφορές κατοίκων η Πυροσβέστικη άργησε χαρακτηριστικά. Κάποιοι λένε ότι για να φθάσει το δεύτερο όχημα πήρε πάνω από 15 λεπτά. Ως τότε όμως η φωτιά είχε φουντώσει.

Στο σημείο βρέθηκε και η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη η οποία παρακολουθούσε και αυτή την εξέλιξη της καταστροφής

Εκεί και ο Δήμαρχος Χανίων ο οποίος σε δηλώσεις του πιθανολόγησε ότι η φωτιά προκλήθηκε από αυτούς που διέμεναν εντός του κτιρίου παράνομα:

“Το κτίριο αυτό είχαμε ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια και τώρα τελευταία είχα εντείνει τις πιέσεις μέσω της δημοσιοποίησης και των επαφών με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για να δοθεί στο Δήμο Χανίων για να γίνει το μελλοντικό Δημαρχείο Χανίων.  Ήταν ένα κτίριο σεισμόπληκτο,  ένα εξαιρετικό δείγμα αρχιτεκτονικής, ένα εκπληκτικό διατηρητέο κτίριο, που τώρα, δυστυχώς το βλέπουμε να τυλίγεται στις φλόγες. Δεν υπήρξε η ενδιάμεση φροντίδα και η επιτήρηση που χρειαζόταν και από ότι φαίνεται είχαν κάποια άτομα πρόσβαση, έμεναν ίσως, και προφανώς αυτή είναι η αιτία του κακού.

Θεωρώ ότι δεν πρόκειται για εμπρησμό. Είναι η τύχη των εγκαταλελειμμένων κτιρίων που μένουν άστεγοι άνθρωποι ή παραβατικά, και δυστυχώς οι πιθανότητες να συμβεί ένα τέτοιο φαινόμενο είναι πάρα πολύ συνηθισμένο.

Υπάρχουν στην πόλη κάποια κτίρια όπως αυτό που κάηκε. Δεν το χάσαμε όμως. Θεωρώ ότι ο κάθε φορέας ο οποίος έχει μία ιδιοκτησία, είτε ο Δήμος είναι, είτε ο στρατός, πρέπει να έχει και την ευθύνη της φύλαξής του.

Υπάρχει ευρύτερο ζήτημα. Πρέπει τα κτίρια να ασφαλίζονται και να μην είναι εύκολη η πρόσβαση.”

Σύμφωνα με τον κ. Βάμβουκα παρά την ολοσκερή καταστροφή αυτό θα είναι το μελλοντικό Δημαρχείο Χανίων:

“Το κτίριο αυτό δυστυχώς είναι ένα κτίριο που έχει πολλά ξύλινα στοιχεία, ακόμα και ένα μέρος της προσόψης του ήταν ξύλινο και έτσι δεν έχει σωτηρία. Αυτό όμως που θέλω να πω και να δηλώσω, το είπα από την πρώτη στιγμή, ότι ότι και να συμβεί αυτό θα είναι το μελλοντικό Δημαρχείο των Χανίων. Μάλιστα αυτό που τώρα συνέβη, ακόμα περισσότερο θα μας πεισμώσει εδώ και τώρα να περιέλθει στην ιδιοκτησία του Δήμου. Ευτυχώς το κτίριο είναι αποτυπωμένο και έτσι το κτίριο μπορεί να ανακατασκευαστεί. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα αίτημα της πόλης και δεν πρόκειται να το αφήσουμε κάτω.”

Σχετικά με την πιθανότητα εντός του κτιρίου να υπήρχαν σημαντικά ιστορικά αρχεία ο κ. Βάμβουκας είπε:

“Έχω μία μικρή υποψία ότι ίσως υπήρχε ένα μικρό αρχείο το οποίο βρισκόταν στην νότια πλευρά του κτιρίου, όμως δεν υπήρχαν εκθέματα. Όλα τα εκθέματα εδώ και αρκετά χρόνια έχουν μεταφερθεί στο Πολεμικό Μουσείο Χανίων.”

Ο κ. Βάμβουκας είπε ότι “ο Δήμος δεν έχει καμία ευθύνη για τη φύλαξη του κτιρίου. Αυτό ανήκε στην δικαιοδοσία του Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και όταν έφυγε το Πολεμικό Μουσείο κλειδώθηκε αλλά προφανώς κάποιοι μπόρεσαν να μπουν μέσα, σε ένα εγκατελειμένο κτίριο”.

Το ζήτημα για τον κ. Βάμβουκα είναι πλέον η αποκατάσταση του κτιρίου και η μετατροπή του στο νέο Δημαρχείο Χανίων. Είπε χαρακτηριστικά:

“Δεν γνωρίζω αν η αστυνομία και ο στρατός είχαν πάρει κάποια μέτρα και αν είχαν απομακρύνει ανθρώπους γιατί είχα δει κι εγώ τα δημοσιεύματα αυτά. Δυστυχώς όμως το κακό έγινε τώρα. Πρέπει να κοιτάξουμε πώς θα επουλωθεί αυτό το τραύμα που έγινε στο κέντρο της πόλης μας και μάλιστα σε ενα ιστορικό κτίριο. Επείγει όλοι οι πολίτες, όλα τα μέσα, να στηρίξουν αυτό το αίτημα το οποίο έχω θέσει στο τραπέζι, το κτίριο να περιέλθει στην ιδιοκτησία του Δήμου Χανίων και η πόλη μας να φροντίσει να αποκατασταθεί και να αποτελέσει ένα κόσμημα, ένα μελλοντικό Δημαρχείο που ταιριάζει στην πόλη μας”.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

2 ΣΧΟΛΙΑ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ