22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Κόλαση: «Το νεκροτομείο έχει γεμίσει πτώματα»

Ημερομηνία:

Αναυδη η κοινωνία της Λέσβου και των υπόλοιπων νησιών του Βορείου Αιγαίου παρακολουθεί καθημερινά πτώματα να ξεβράζονται στις ακτές. Τους τελευταίους δύο μήνες περισσότερα από 100 παιδιά και βρέφη πνίγηκαν στο Αιγαίο, μόνο τα δύο τελευταία εικοσιτετράωρα ακόμη 31 παιδιά έχασαν τη ζωή τους σε 7 ναυάγια σε Λέσβο, Ρόδο, Αγαθονήσι, Σάμο και Κάλυμνο. Σε 2,5 μέρες σε ναυάγια έχασαν τη ζωή τους 48 πρόσφυγες, 600 άτομα διασώθηκαν, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των αγνοουμένων.

Ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, ζητεί να υπάρξει άμεσα παρέμβαση από την Ευρωπαϊκή Ενωση στην Τουρκία «για το έγκλημα που συντελείται στο έδαφός της. Η καταγραφή των προσφύγων πρέπει να γίνεται στην Τουρκία και όχι να πνίγονται τόσοι άνθρωποι». Ο κ. Γαληνός περιγράφει: «Το νεκροτομείο έχει γεμίσει πτώματα, χρειαζόμαστε άμεσα να δοθεί άδεια για να υπάρξει νέος χώρος προκειμένου να ταφούν οι νεκροί».

Ναύλωση πλοίων

CScBeQwWIAE-6El

Ο δήμαρχος προτείνει, σε περίπτωση που δεν υπάρξει δυνατότητα συνεννόησης με την Τουρκία, να ναυλωθούν πλοία «ώστε να μεταφερθούν από τα τουρκικά παράλια οι άνθρωποι αυτοί στο νησί και να καταγράφονται εδώ. Δεν μιλάμε πια για διαχείριση του προβλήματος αλλά για σταμάτημα του εγκλήματος» επισημαίνει.

Μάλιστα, ο κ. Γαληνός αναφέρει ότι ακόμα και οι πολίτες που είχαν αντιδράσει έντονα στην αύξηση των μεταναστευτικών ροών ειδικά στις τουριστικές πλευρές του νησιού, μπροστά στους δεκάδες πνιγμούς των τελευταίων ημερών προσπαθούν να βοηθήσουν όπως μπορούν.

CSj9nzVWIAAqmU2

Παρά την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών δεκάδες σκάφη κάθε είδους και μεγέθους, τα περισσότερα σαπιοκάραβα, ξεκινούν καθημερινά από τα τουρκικά παράλια φορτωμένα απελπισμένους ανθρώπους που πληρώνουν πολλά χρήματα για να προλάβουν να φτάσουν στην Ευρώπη πριν κλείσουν οι δρόμοι, όπως ευρέως έχει διαδοθεί.

Με μωρά στην αγκαλιά

CR81ik0VAAAU5Wlύο χθεσινά ναυάγια που σημειώθηκαν σε Κάλυμνο και Ρόδο, έχασαν τη ζωή τους συνολικά 22 άτομα, εκ των οποίων τα 13 παιδιά. Στο πρώτο διασώθηκαν 138 άνθρωποι, αλλά δυστυχώς άλλοι 14 εντοπίστηκαν νεκροί, ενώ λίγη ώρα αργότερα οι λιμενικοί βρήκαν άλλες πέντε σορούς στα παγωμένα νερά. Κάτοικοι του νησιού βγήκαν στο λιμάνι να βοηθήσουν και έβγαζαν τα ρούχα τους για να τα δώσουν στους ανθρώπους που έβγαιναν από την παγωμένη θάλασσα, πολλοί με μωρά παγωμένα στην αγκαλιά. Περίπου τριάντα άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο σε άσχημη κατάσταση.

Από ένα ακόμα ναυάγιο σε θαλάσσια περιοχή βόρεια της Ρόδου οι λιμενικοί ανέσυραν νεκρούς τρεις ανθρώπους διασώζοντας παράλληλα άλλους έξι. Σύμφωνα με τους διασωθέντες, στη βάρκα επέβαιναν μαζί τους άλλα τρία άτομα, τα οποία αγνοούνται.

Χθες τα ξημερώματα σκάφος με 125 επιβαίνοντες έφτασε κυριολεκτικά μισοβουλιαγμένο στις ακτές της Λέσβου στη Σκάλα Συκαμιάς. Λίγο μετά την αναχώρησή του από τα τουρκικά παράλια άρχισε να μπάζει νερά με αποτέλεσμα να πάρει κλίση 40 μοιρών. Οι μετανάστες στην πλειονότητά τους Σύροι, διασώθηκαν από ψαράδες της Σκάλας που ρυμούλκησαν το σκάφος στην ακτή και βοήθησαν τους ανθρώπους να πατήσουν σε στέρεο έδαφος.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=10xIFowxIkA”]

kathimerini.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση: Η Κρήτη στα χρόνια της κατοχής (1941-1945)

Στην Αθήνα θα ταξιδέψει η ιστορία της Κρήτης την...

100 φωνές τραγουδούν για τον Μάνο Λοΐζο

Η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακές Ενότητες Χανίων & Ρεθύμνου,...