15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Κόντρα on camera για τη Συνθήκη της Λωζάνης και την “τούρκικη μειονότητα” μεταξύ Παυλόπουλου – Ερντογάν | Παρακολουθήστε ζωντανά

Ημερομηνία:

Σε συζήτηση για φλέγοντα εθνικά θέματα εξελίχθηκε ο (συνήθως) εθιμοτυπικός διάλογος μεταξύ του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του επίσημου προσκεκλημένου Ταγίπ Ερντογάν.

Αρχικά ο Π. Παυλόπουλος προσπάθησε να βάλει «φρένο» στις επιδιώξεις του Τούρκου Προέδρου για επικαιροποίηση ή αλλαγή της Συνθήκης της Λωζάνης.

Μεταξύ άλλων ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε: Η Συνθήκη της Λωζάνης για μας είναι ιστορική και είναι ιστορική γιατί η συνθήκη της Λωζάνης θεμελίωσε τη φιλία μας. Αυτή η συνθήκη για μας είναι αδιαπραγμάτευτη, δεν χρειάζεται ούτε αναθεώρηση ούτε επικαιροποίηση, αυτή η συνθήκη δεν αφήνει περιθώρια ούτε για γκρίζες ζώνες αλλά ρυθμίζει και όλα ζητήματα για την μειονότητα.

Στην αρχή της ομιλίας του ο Προκόπης Παυλόπουλος καλωσόρισε τον Τούρκο Πρόεδρο λέγοντας πως «σας καλωσορίζω στην Αθήνα στην πρώτη επίσκεψη Τούρκου Προέδρου μετά από 65 χρόνια.  Ιστορική επίσκεψη για τον λαό μας, για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή αλλά και την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας σας».

Απευθυνόμενος στον κ. Ερντογάν ο κ. Παυλόπουλος πρόσθεσε την ανάγκη σύσφιξης των διμερών σχέσεων λέγοντας  πως η Ελλάδα είναι «εδώ για να σφίξουμε το χέρι για να δημιουργήσουμε σχέσεις φιλίας και είμαστε έτοιμοι για την ευρωπαίκή σας πορεία, γιατί είμαστε η χώρα που θέλει να δώσει το χέρι της με την Τουρκία». «Είναι αυτονόητο ότι για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους, προϋπόθεση είναι ο πλήρης σεβασμός του διεθνούς δικαίου και σεβασμού του ευρωπαϊκού δικαίου και για τα μέλη της ευρωπαϊκής ένωσης αλλά και για τις υπό ένταξη χώρες».

Κυπριακό 

Όσον αφορά το Κυπριακό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε πως «η Ελλάδα θέλει να λυθεί με μία λύση δίκαιη και η βιώσιμη που οφείλει να σέβεται την κυριαρχία του μέλους της ευρωπαϊκής ένωσης όπως είναι η Κύπρος. Είμαστε εδώ όλοι μαζί για να φτάσουμε σε μία λύση ευκταία αλλά με τους όρους που ταιριάζουν σε μία χώρα μέλος της ευρωπαϊκής Ένωσης».

Προσφυγικό 

Για τη συμφωνία Τουρκίας – ΕΕ για το προσφυγικό ο Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε ότι «η Τουρκία και η Ελλάδα μπορούν να συνεχίσουν αυτό το κλίμα εργασίας καθώς σ’ αυτές τις δύο χώρες οι πρόσφυγες βρήκαν καταφύγιο και οφείλουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, για να επιτευχθεί η συνεργασία οφείλουμε να τηρούμε την συμφωνία και τα συμφωνηθέντα.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=vdpfx0ZehA0″]

Ερντογάν: Επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης – Η Ελλάδα δεν την εφαρμόζει

Στο ίδιος μήκος κύματος με τις τελευταίες του τοποθετήσεις εμφανίστηκε ο Τούρκος Πρόεδρος αφού, επανέλαβε την θέση του για επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης.

«Στο θέμα της συνθήκης της Λωζάνης, υπάρχουν εκκρεμότητες που δεν κατανοούνται σωστά, αυτή είναι μία συμφωνία που υπογράφτηκε πριν από 94 χρόνια και δεν είναι μία συμφωνία που υπογράφτηκε μόνο από την Ελλάδα και την Τουρκία. Στην Συνθήκη της Λωζάνης υπάρχουν άλλες χώρες όπως η Ιαπωνία, η Πορτογαλία, η Αγγλία κ.ά. Μέσα στα 94 αυτά χρόνια ανοικοδομείτε η γενική κατάσταση. Έχουν αλλάξει πολλά πράγματα μέσα σ’ αυτά τα χρόνια, η συνθήκη χρειάζεται αλλαγές», είπε ο κ. Ερντογάν.

«Στην Συνθήκη της Λωζάνης, επισημαίνεται πως η μειονότητα στην Θράκη είναι μουσουλμανική, αυτό είναι σωστό αλλά στο ευρωπαϊκό δικαστήριο αναγνωρίζεται και ως τουρκική. Πρέπει να δούμε διευρυμένες τις συμφωνίες και τις συνθήκες διαβίωσης της μειονότητας εκεί», πρόσθεσε ο κ. Ερντογάν.

"google ad"

Διορισμός Μουφτή

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=Ijx_qos1Zf0″]

Ένα από τα θέματα επικαιροποίησης που έθεσε ο Ερντογάν ήταν ο διορισμός του Μουφτή. «Υπάρχουν προσπάθειες να διορίζεται από εκεί ο μουφτής από άτομα που διορίζει το Κράτος. Στην Τουρκία ο Πατριάρχης δεν είναι διορισμένος, ο πατριάρχης εκλέγεται από την Αγία Σύνοδο και σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζάνης. Η επιτροπή αυτή αποτελείται από έναν συγκεκριμένο αριθμό μελών και αυτή πρέπει να έχουν τουρκική ιθαγένεια, όπως καλά γνωρίζετε», είπε ο Ερντογάν.

«Στη Δυτική Θράκη, εξακολουθούν οι ιμάμηδες να μην μπορούν να εκλέγουν τον μουφτή τους. Από εδώ συμπεραίνουμε ότι δεν εφαρμόζετε η Συνθήκη της Λωζάνης, πρέπει αυτόν τον τρόπο να δείξουμε ότι λειτουργεί η Συνθήκη της Λωζάνης Το θέμα αυτό το συζήτησα με όλους τους πρώην πρωθυπουργούς (Καραμανλής, Σημίτης, Παπανδρέου) αυτό το θέμα αλλά δεν μπορέσαμε να πάρουμε κάποιο αποτέλεσμα», πρόσθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Διάκριση στη μειονότητα

«Δεν υπάρχει η απαραίτητη στήριξη για τους εκεί ανθρώπους και υπάρχει μία τέτοια στην διάκριση για τους ανθρώπους της μειονότητας.  Στην Τουρκία αυτό δεν συμβαίνει. Δεν υπάρχει η παραμικρή διάκριση των Ελλήνων στην Τουρκία. Εγώ λέω να ξεπεράσουμε αυτά τα θέματα. Όταν μιλάω για επικαιροποίηση μιλάω για αυτά τα θέματα».

Κυπριακό

Ο Τούρκος πρόεδρος, αφού επεσήμανε για ακόμα μία φορά πως «η σημερινή μέρα είναι πράγματι μία ιστορική μέρα και για τις δύο χώρες» και πως «είναι μεγάλη ευχαρίστηση για τον ίδιο που πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψη ως πρόεδρος της Τουρκίας, μίλησε και για το Κυπριακό.

«Εμείς θέλουμε λύση στο Κυπριακό. Όπως η Ελλάδα έτσι και η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη. Στο αποτέλεσμα των συνομιλιών με τον Κόφι Ανάν δεν εφαρμόστηκαν ποτέ όσα είπαμε. Στο δημοψήφισμα οι Τουρκοκύπριοι είπαν ΝΑΙ, ενώ οι Ρωμιοί ΌΧΙ», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Παράλληλα στο θέμα του Κυπριακού ο κ. Ερντογάν μίλησε και για «αναξιοπιστία» της ΕΕ, καθώς όπως είπε «δεν τέθηκε σε εφαρμογή κανένα σημείο οικονομικής στήριξης και σχετικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις αλλαγές στην οικονομία.

«Εμείς τηρούμε τη δέσμευσή μας σ’ αυτά τα θέματα. Ο στόχος μας είναι να βρεθεί μία βιώσιμη λύση, το ίδιο να πράξουμε και στο Αιγαίο. Πρέπει να κάνουμε νέα βήματα. Έχουν αλλάξει πάρα πολλά πράγματα στο διάστημα αυτό. Πιστεύω και οι δύο θα αποδεχθούν ότι πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα», πρόσθεσε ο κ. Ερντογάν.

Απάντηση Παυλόπουλου στις δηλώσεις Ερντογάν 

Στις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου απάντησε  – όπως δεν συνηθίζεται – ο Έλληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κάνοντας μία παρατήρηση, αν και δεν είναι «εκτελεστικός πρόεδρος» όπως είπε. Η παρατήρηση είχε να κάνει με την επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης. «Μία μόνο παρατήρηση. Είμαι ανοιχτός και ειλικρινής μαζί σας, επειδή μιλάτε για επικαιροποίηση, οι συνθήκες δεν χρειάζονται ούτε επικαιροποίηση ούτε αναθεώρηση, το διεθνές δίκαιο είναι αυτές που ερμηνεύουν το διεθνές δίκαιο. Έχουμε το διεθνές δίκαιο στα χέρια μας» είπε ο κ. Παυλόπουλος.

Επανατοποθέτηση Ερντογάν 

Στην τοποθέτηση του Προκόπη Παυλόπουλου ήθελε να τοποθετηθεί ο κ. Ερντογάν όπως και έκανε. «Πρέπει να δώσω κάποια απάντηση σ’αυτά που είπατε. Εγώ δεν είμαι καθηγητής αλλά ξέρω πολύ καλά το διεθνές πολιτικό δίκαιο», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος».

«Στο δίκαιο της πολιτικής υπάρχει ένας όρος για επικαιροποίηση των Συνθηκών, αρκεί να υπάρχει συμφωνία γι’αυτό. Εγώ βέβαια, αναφέρθηκα στα θέματα αυτά όπως η επικαιροποίηση της Λωζάνης, επειδή αναφερθήκατε εσείς σήμερα. Αν δεν υπήρξαν δικές σας αναφορές σ’ αυτά τα ζητήματα,  θα τα συζητούσα αυτά με τον Αλέξη Τσίπρα.

Παρακολουθήστε ζωντανά την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα:

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=0XYWTzFlEyo”]

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ