24.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Κόσμος πάει κι έρχεται στην Κεντροαριστερά

Ημερομηνία:

Στο Συνέδριο του Ποταμιού που ξεκίνησε το απόγευμα στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου συναντιώνται όλες οι φυλές του ενδιάμεσου χώρου. Ο Γρηγόρης Ψαριανός της ΔΗΜΑΡ, ο ανεξάρτητος βουλευτής Πέτρος Τατσόπουλος, ο απερχόμενος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Στ. Δανέλλης και η Α. Λυμπεράκη της Δράσης αναμένεται να ακούσουν το όνομά τους ως μέλη της Επιτροπής Διαλόγου.
Το ίδιο ισχύει και για μέλη της Κίνησης των 58 όπως ο Σπ. Γκορίτσας και ο Απ. Δοξιάδης. Στο ακροατήριο θα βρεθούν ως παρατηρητές και άλλα πολιτικά πρόσωπα όπως ο Σπύρος Λυκούδης που δεν δέχθηκαν όμως ακόμη να συνεργαστούν με το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη.

Είναι σαφές ότι το Ποτάμι προχωράει στη διεύρυνσή του και δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε διάλογο με την Ελιά=ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ για τη συγκρότηση της «μεγάλης Κεντροαριστεράς». Είναιγι’ αυτό τον λόγο που ο ο πρωτεργάτης στη δημιουργία της Ελιάς Νίκος Μπίστης  εγκάλεσε μέσω facebook τον Στ. Θεοδωράκης για «μανιχαϊστική προσέγγιση», επειδή προβάλλει συνεχώς το «νέο και το άσπιλο» του Ποταμιού καταγγέλλοντας συλλήβδην τον παλιό πολιτικό κόσμο. Ωστόσο, στην πράξη φαίνεται ότι ο Στ. Θεοδωράκης προσκαλεί πλέον πολιτικούς με κομματικό παρελθόν κάνοντας όμως σκληρό face control.

Εξάλλου, η έννοια του διαλόγου με την Ελιά – ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ είναι σχετική αφού το έδαφος πάνω στο οποίο πατούν είναι σαν κινούμενη άμμος. Η ΔΗΜΑΡ κινείται σε τροχιά διάσπασης. Ο Σπ. Λυκούδης δεν θα πάει στο συνέδριο του φθινοπώρου και χθες έκανε ομιλία στον Βόλο μιλώντας για την ανάγκη μιας μεταρρυθμιστικής αριστεράς. Τα μέλη της  τάσης της ΔΗΜΑΡ της οποίας ηγείται ο πρώην γραμματέας και βουλευτής Επικρατείας βρίσκονται σε φάση αποδρομής και αυτό αργά ή γρήγορα θα επισημοποιηθεί. Μεταξύ της πλειοψηφίας υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις για τον στρατηγικό προσανατολισμό προς μια κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτή την αμφιθυμία οφείλεται το γεγονός ότι η ΚΟ της ΔΗΜΑΡ δεν παρέστη στη χθεσινή εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης της μικρής ΔΕΗ.

Από την πλευρά της η Ελιά αποτελεί ήδη παρελθόν. Ο βασικός εταίρος του συμμαχικού σχήματος Ανδρέας Λοβέρδος με το που έγινε υπουργός προκάλεσε την οργή πολλών συντρόφων του στο ΠΑΣΟΚ που θεωρούν ότι κάνει εκλογικό παιχνίδι λαϊκίζοντας. Ο άλλος εταίρος, ο επικεφαλής της Δυναμικής Ελλάδας, Ηλίας Μόσιαλος είναι άφαντος, ενώ η πολυδιαφημισμένη Πρωτοβουλία των 58 εξέδωσε ανακοίνωση σχολιάζοντας τα νέα πολιτικά δεδομένα και ασκώντας – για πρώτη της φορά – κριτική στην κυβέρνηση. Μπορεί οι 58 να είναι πια πολύ λιγότεροι και επομένως να έχει αποδυναμωθεί η παρεμβατικότητά τους, επειδή όμως ό,τι έχει απομείνει ανήκει στην εκσυγχρονιστική κεντροαριστερά, έχει όσο να ναι τη σημασία της η αποστασιοποίησή τους από τη συγκυβέρνηση.

Οι δέκα βουλευτές, το τσίπουρο και η ελιά

Στο μεταξύ άλλη μια «κεντροαριστερή συνάντηση» βλέπει σήμερα το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με Τα Νέα δέκα βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ (Φίλιππος Σαχινίδης, Θάνος Μωραϊτης, Νίκος Σηφουνάκης, Συμεών Κεδίκογλου, Γιάννης Πανούσης, Δημήτρης Αναγνωστάκης, Θωμάς Ψύρρας, Νίκη Φούντα, Κώστας Τριαντάφυλλος, Γιώργος Κυρίτσης) συναντήθηκαν σε σε εστιατόριο του Κολωνακίου με το συμβολικό όνομα, «Τσίπουρο και ελιά».

Οι δέκα διαφωνούν με τον τρόπο που η ηγεσία του εκάστοτε κόμματος χειρίζεται το ζήτημα της διεύρυνσης της δημοκρατικής παράταξης. Ήδη φέρεται να έχει κατατεθεί η πρόταση να υπάρξει ένα κοινό κείμενο των 10 βουλευτών που πάντως δεν φαίνεται να προκρίνεται ενώ υπάρχει και η ιδέα για τη συγκρότηση ενός πολιτικού ομίλου που θα έχει ως αναφορά τον χώρο της ριζοσπαστικής δημοκρατικής παράταξης.
Come back Παπανδρέου

Και μέσα σε όλα κάνει δυναμικό come back ο Γιώργος Παπανδρέου αναβιώνοντας το Συμπόσιο της Σύμης μέσα στον Ιούλιο. Κάποτε μαζεύονταν εκεί σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες του πολιτικού και ακαδημαϊκού χώρου, η κρίση έφερε το τέλος του που όμως αποδεικνύεται προσωρινό. Ο πρώην πρωθυπουργός με την ιδιότητα του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς κάνει επίδειξη επιρροής και αυτό προφανώς καταγράφεται με ανησυχία από τη Χαριλάου Τρικούπη που δεν ξέρει στην πραγματικότητα αν θα γίνει το συνέδριο για τη συγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης που εξήγγειλε ο Ευ. Βενιζέλος για το φθινόπωρο. Μπορεί πριν να έχει γίνει συνέδριο του σκέτου ΠΑΣΟΚ και να τελειώσουν όλα εκεί.

tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...