20.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

“Aνυπολόγιστη ζημιά από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα δακοκτονίας στο Δήμο Κισσάμου”

Ημερομηνία:

Με έντονη ανησυχία παρακολουθώ, όπως και πολλοί δημότες και ελαιοπαραγωγοί, το θέμα που αφορά την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς στις τοπικές κοινότητες του δήμου μας. Τους σοβαρούς κινδύνους που υπάρχουν από την εξαίρεση 900.000 ελαιοδέντρων από το πρόγραμμα δακοκτονίας, με όποια σοβαρά προβλήματα έχει, για 3 χρόνια επισήμανα στο δημοτικό συμβούλιο στις 18/1/2017. Η επιβεβαίωση ήλθε από την πιο αρμόδια δημόσια υπηρεσία, τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Χανίων με το υπ’ αρ. 19294/25-1-2017 έγγραφο προς το δήμο που αναφέρει ‘αν εξαιρεθούν οι περιοχές αυτές από το πρόγραμμα δακοκτονίας οι συνέπειες για το Δήμο σας που είναι αγροτικός στο μεγαλύτερο ποσοστό, θα είναι ανυπολόγιστες’ καταλήγοντας ‘Παρακαλούμε να λάβουν γνώση τα τοπικά συμβούλια των περιοχών ….’

Συζητώντας με μέλη του δημοτικού συμβουλίου, τόσο της πλειοψηφίας όσο και της μειοψηφίας (τα ονόματα στη διάθεσή σας), αλλά και μέλη των τοπικών συμβουλίων ένα μήνα μετά το έγγραφο της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής δήλωναν άγνοια. Είναι δημοκρατική και ηθική υποχρέωση αυτοί που παίρνουν αποφάσεις για το σύνολο να είναι ενημερωμένοι. Και ειδικά όταν ζητούν την υπογραφή τους για να αποφασίσουν. Το έγγραφο της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής είναι πλήρως ενημερωτικό και πρέπει να διαβαστεί από όλους.

Χθες διάβασα την ανακοίνωση του δήμου που καλούσε του ελαιοπαραγωγούς να απευθυνθούν στον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου μέχρι 31/3/2017 και να υπογράψουν ή μη τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα δακοκτονίας. Διάβασα επίσης ότι έγιναν συσκέψεις για την αποτίμηση των εκδηλώσεων για το καρναβάλι και το σχεδιασμό της επόμενης οργάνωσης και σας συγχαίρω. Δεν διάβασα όμως καμιά συνάντηση αρμοδίων και ενδιαφερόμενων για συζήτηση-ενημέρωση για το σοβαρότατο θέμα της δακοκτονίας. Δεν θεωρείται σοβαρό θέμα το μέλλον 8.000 τόνων ελαιολάδου αξίας περίπου 25 εκατομμυρίων ευρώ που παράγεται στο δήμο μας; Είναι τεχνικό θέμα και ίσως να μη το γνωρίζεται. Οφείλεται όμως να ενημερωθείτε από ειδικούς, και δει δημόσιους φορείς.

Η πλειοψηφία των ελαιοκομικών δήμων, όχι μόνο στη Π.Ε. Χανίων, εμπλέκεται στην υλοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας. Αν ο δήμος δεν επιθυμεί να εμπλακεί στην υλοποίηση της, ας μη προωθεί την μη συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων σε αυτό. Η ‘ανυπολόγιστη ζημιά’ από τη μη συμμετοχή θα πλήξει τους δημότες και την τοπική οικονομία και δυστυχώς σύντομα. Μη ξεχνάτε ότι στο πέρασμα του χρόνου όλοι μας μεγαλώσαμε, σπουδάσαμε και ζήσαμε με κύριο ή συμπληρωματικό εισόδημα από το λάδι. Και στη σημερινή συγκυρία, μη συμβάλετε με την απόφασή σας, από άγνοια ή σκοπιμότητες, στην επιχειρούμενη απαξίωση του τοπικού ελαιολάδου.

Κίσαμος 30/3/2017

Κων. Στ. Χαρτζουλάκης,
Γεωπόνος,
τ. πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κισάμου

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π.Πολάκης: Καταγγέλλει έλλειψη φαρμάκου και ζητά μέτρα από το υπουργείο Υγείας

Στην έλλειψη του φαρμάκου URSOFALK εδώ και περισσότερο από...

Άσκηση Μίνωας: Εφιαλτικό σενάριο για απανωτούς σεισμούς 6,4 και 7,2 Ρίχτερ στην Κρήτη

Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) έδωσε στη δημοσιότητα...

Στους κορυφαίους προορισμούς της Ευρώπης για ψαράδες η Γεωργιούπολη

Ένας ελληνικός, τουριστικός προορισμός, η Γεωργιούπολη, περιλαμβάνεται στους καλύτερους...

Εκπαιδευτικές ενημερώσεις ελαιοπαραγωγών από την Περιφέρεια Κρήτης και το ΕΛΜΕΠΑ

Συνεχίζονται οι εκπαιδευτικές ενημερώσεις των ελαιοπαραγωγών στους Δήμους του...