14.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

«Κύριοι Υπουργοί, κυρία και κύριε Βουλευτά»: Αίτηση για συνάντηση – συζήτηση για το ΣΜΑ στο Κακοδίκι από 87 κατοίκους του χωριού

Ημερομηνία:

Aίτημα 87 κατοίκων Κακοδικίου προς τους βουλευτές Χανίων για συνάντηση και ενημέρωση για το θέμα κατασκευής ΣΜΑ στο Κακοδίκι

Για την πρόθεση του Δήμου Καντάνου – Σελίνου να εγκαταστήσει και να λειτουργήσει Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στο Κακοδίκι, ζητούν συνάντηση με τους βουλευτές του νομού 87 κάτοικοι του χωριού.

Στο αίτημά τους, το οποίο συνυπογράφουν, αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι μετά την εξέταση που πραγματοποιήθηκε στη τοποθεσία από τις αρμόδιες αρχές, επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες της κατοίκων για την ακαταλληλότητα και επικινδυνότητα του συγκεκριμένου «που επέλεξε αυθαίρετα και χωρίς καμιά μελέτη η δημοτική αρχή». Επίσης αναφέρουν ότι η λειτουργία του ΣΜΑ «ενέχει σοβαρούς κινδύνους μόλυνσης του Κακοδικιανού ποταμού που βρίσκεται στα 180 μέτρα» ενώ «καταγράφεται η παρουσία μεγάλου τεκτονικού ρήγματος που συνεπάγεται αυξημένη πιθανότητα σεισμών στην περιοχή» ενώ τονίζουν ότι «αποδεδειγμένα υπάρχουν άλλοι κατάλληλοι χώροι για τον ΣΜΑ στα όρια του Δήμου μας, μακριά από κατοικημένες περιοχές και ποτάμια».

Ζητούν από τους βουλευτές του νομού να αναλάβουν το μερίδιο της πολιτικής ευθύνης που τους αναλογής και να προγραμματίσουν συνάντηση «ώστε να σας καταθέσουμε πλήρη φάκελο της υπόθεσης, να σας ενημερώσουμε για τις θέσεις μας  και να εξεύρουμε ει δυνατόν μια λύση  που δεν θα βλάπτει κανέναν και δεν θα δημιουργήσει κοινωνική αναστάτωση στους δήμους Γαύδου και Σφακίων που μοιράζονται το ΕΣΠΑ  μαζί με το δήμο Καντάνου – Σελίνου, αλλά και δεν θα επιφέρει πιθανές κυρώσεις και πρόστιμα στη χώρα μας για ψευδή δήλωση υπαγωγής στο ΕΣΠΑ, κατασπατάληση κοινοτικής βοήθειας και μη τήρηση  της ευρωπαϊκής νομοθεσίας».

Ολόκληρο το αίτημα που συνυπογράφουν 87 κάτοικοι του Κακοδικίου προς τους βουλευτές του νομού Χανίων έχει ως εξής:

Όπως γνωρίζετε, ο Δήμος Καντάνου Σελίνου προτίθεται να εγκαταστήσει και να λειτουργήσει Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων σε ακίνητο ευρισκόμενο στο χωριό Κακοδίκι Σελίνου, στη θέση “Καυκάλα”, εκτός οικισμού Κακοδικίου, εμβαδού 3.226,26 τ.μ., φερόμενης ιδιοκτησίας Αποστόλου Παπαδογιωργάκη του Ευτυχίου. Ωστόσο, το συγκεκριμένο ακίνητο είναι παντελώς ακατάλληλο για τον ανωτέρω σκοπό, για πολλούς και διάφορους λόγους που συνέχονται τόσο με τη θέση του (σε απόσταση ανεπίπτρεπτα μικρή από οικισμούς, από πηγές ύδρευσης άρδευσης και πλησίον του Κακοδικιανού ποταμού, σε άμεση οπτική επαφή με την Επαρχιακή οδό Χανίων- Παλαιοχώρας), με τη μορφολογία του εδάφους και με τις ιδιαίτερες συνθήκες του σημείου όπου βρίσκεται (ολόκληρο το ακίνητο έχει δημιουργηθεί από επιχωματώσεις που πραγματοποίησε ο ιδιοκτήτης και που καθιστούν το έδαφος σαθρό και με επικίνδυνη κλίση, παράγοντες που ενέχουν άμεσους κινδύνους για τη λειτουργία του ΣΜΑ- τμήμα του ακινήτου βρίσκεται πάνω σε μπαζωμένο ρέμα και σε περιοχή που είναι δασική), όσο και με πλείστες όσες παρανομίες τις οποίες έχουν βεβαιώσει οι αρμόδιες Αρχές και Υπηρεσίες μετά από καταγγελίες των ενδιαφερόμενων κατοίκων της περιοχής. Ενδεικτικά:

Α. Σε απάντηση της με αρ. πρωτ. 8765/26.09.2016 καταγγελίας- αναφοράς μας και κατόπιν αυτοψίας που πραγματοποιήθηκε στο ακίνητο από την Διεύθυνση Υπηρεσίας Δόμησης Χανίων, διαπιστώθηκαν πλείστες όσες πολεοδομικές παραβάσεις στο ακίνητο, επιβλήθηκαν στον ιδιοκτήτη πρόστιμα ύψους 14.000 ευρώ περίπου και εκδόθηκε σχετικά η με χρον. 14.12.2016 Έκθεση Αυτοψίας, ενώ ορίστηκε ότι σε περίπτωση που δεν υποβληθεί εμπρόθεσμα προσφυγή κατά της Έκθεσης Αυτοψίας, οι αυθαίρετες κατασκευές στο ακίνητο θα πρέπει να κατεδαφιστούν

Β. Ακολούθως, η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, κατόπιν της από 23.09.2016 αναφοράς – καταγγελίας μας πραγματοποίησε σχετική έρευνα, τα πορίσματα της οποίας συμπεριέλαβε στο με αρ. πρωτ. 251915/15.12.2016 έγγραφό της σύμφωνα με το οποίο, έχει καταπατηθεί Δημόσιο κτήμα εμβαδού 648,57 τ.μ. από τον φερόμενο ως ιδιοκτήτη του ακινήτου Απόστολο Παπαδογιωργάκη, επισυνάπτονται δε σε αυτό, Τεχνική Περιγραφή όπου περιγράφονται λεπτομερώς τα τμήματα δημοσίων εκτάσεων που έχουν καταπατηθεί, καθώς και τοπογραφικό διάγραμμα όπου εμφαίνεται το ακίνητο και το από 2-8-1972 Κτηματολογικό Διάγραμμα του τμήματος Πλεμενιανά- Κακοδίκι (Καλλιθέα) από Χ.Θ. 61+000 έως 65+000.

Γ. Τέλος, με την αρ. πρωτ. 15637/18.01.2017 απάντησή της Δ/νσης Δασών Χανίων σύμφωνα με την οποία, καθόσον αφορά στα τμήματα του μισθωμένου από το Δήμο Καντάνου- Σελίνου ακινήτου ιδιοκτησίας Απόστολου Παπαδογιωργάκη, που έχουν χαρακτηρισθεί ως χορτολιβαδικές εκτάσεις, υπαγόμενες στην προστασία της δασικής νομοθεσίας (και συγκεκριμένα τα τμήματα με στοιχεία Ε1Β και Ε2 που περιλαμβάνονται στη με αρ. πρωτ. 2611/04.07.2016 Πράξη Χαρακτηρισμού της Δ.νσης Δασών) διαπιστώθηκαν παράνομες πράξεις σχετικά με τις οποίες η ανωτέρω Πράξη Χαρακτηρισμού έχει κοινοποιηθεί στο Δασονομείο Κισσάμου για τις προβλεπόμενες από το Νόμο ενέργειες.

Όλα τα ανωτέρω έγγραφα έχουν κοινοποιηθεί μεταξύ άλλων και στο Δήμο Καντάνου- Σελίνου.

Κυρίως όμως και προεχόντως, το ανωτέρω ακίνητο είναι ακατάλληλο λόγω της μορφολογίας του εδάφους του και της επικινδυνότητας που ενέχει η εγκατάσταση του έργου σε αυτό, σε περίπτωση που δεν πραγματοποιηθούν εκτεταμένες και εξόχως δαπανηρές εργασίες αναδιαμόρφωσής του, όπως επιβεβαιώνεται από την “Υδρογεωλογική μελέτη και ανάλυση κινδύνου για την περιοχή εγκατάστασης του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Κακοδικίου” που συντάχθηκε από την Δ/νση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κρήτης, κατόπιν αιτήματος που υπέβαλε ο Δήμος Καντάνου- Σελίνου. Σύμφωνα με τα πορίσματα και τις προτάσεις της παραπάνω μελέτης- την οποία επισυνάπτουμε στην παρούσα αίτησή μας:

  • Επιβεβαιώνονται απόλυτα οι επισημάνσεις και οι ανησυχίες των κατοίκων της περιοχής για την ακαταλληλότητα και επικινδυνότητα του συγκεκριμένου χώρου που επέλεξε αυθαίρετα και χωρίς καμιά μελέτη η δημοτική αρχή 2. Αποδεικνύεται ότι ο συγκεκριμένος ΣΜΑ στο Κακοδίκι ενέχει σοβαρούς κινδύνους μόλυνσης του Κακοδικιανού ποταμού που βρίσκεται στα 180 μέτρα 3. Καταγράφεται η παρουσία μεγάλου τεκτονικού ρήγματος που συνεπάγεται αυξημένη πιθανότητα σεισμών στην περιοχή. Συνεπώς δεν μπορεί να υπάρξει εγγύηση για στεγανή δεξαμενή στραγγισμάτων, ειδικά όταν αυτή βρίσκεται μέσα σε σωρό από μπάζα 4. Επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες μας για «πρόσθετο φορτίο» και πιθανότητα κατάρρευσης του τοιχίου Ν και Δ του ακινήτου άρα και κατάρρευσης του ΣΜΑ που θα στηρίζεται πάνω σε αυτό 5. Μετά την απομάκρυνση των μπαζών που προτείνει η μελέτη θα αποκαλυφτούν οι πραγματικές κλίσεις της περιοχής (60%, 70%) που είναι απαγορευτικές για την κατασκευή ΣΜΑ 6. Η «πλήρης στεγανοποίηση του χώρου δραστηριότητας» από τις «επιφανειακές απορροές» και «τα όμβρια» καθώς  και η «μεταφορά των πρόσφατων αποθέσεων» που προτείνονται από τη μελέτη ώστε ο χώρος να καταστεί ασφαλής και κατάλληλος, ανεβάζουν σε δυσθεώρητο ύψος το κόστος κατασκευής του ΣΜΑ, που παρ’ όλα αυτά θα παραμένει επικίνδυνος.
  • Τονίζουμε ότι αποδεδειγμένα υπάρχουν άλλοι κατάλληλοι χώροι για τον ΣΜΑ στα όρια του Δήμου μας, μακριά από κατοικημένες περιοχές και ποτάμια : Για παράδειγμα δασική έκταση στον “Άναβο Σπίνα” (βλ έγγραφο αρ. πρωτ. 4195/13-06-2017 της Δ/νσης Δασών Χανίων, επισυνάπτεται) σε περιοχή που η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε χωροθετήσει το ΣΜΑ και δεν θα επιβαρύνει τους δημότες με το μίσθωμα των 500 ευρώ ανά μήνα, όπως και ιδιωτικός χώρος πλησίον της Παλαιόχωρας, στον δρόμο προς Αζωγυρέ. Όμως για την πρώτη θέση η δημοτική αρχή δεν έχει καν κάνει αίτηση προς το δασαρχείο, ενώ και για την δεύτερη καμία απολύτως ενέργεια, όπως μας διαβεβαίωσε και μπορεί να επιβεβαιώσει σε εσάς,  σε τηλεφωνική επικοινωνία η δικηγόρος κα Μαυρίγιαννη Μαίρη (τηλ 6977643888) που έχει αναλάβει την διαπραγμάτευση εκ μέρους της ιδιοκτήτριας.

Είναι γνωστή η αδιαφορία της δημοτικής αρχής για τη εξεύρεση εναλλακτικών λύσεωνκαι κατάλληλου χώρου για ΣΜΑ , προκαλεί εύλογα ερωτηματικά και αποτυπώνεται χαρακτηριστικά στην αίτηση του κ Λουγιάκη που είχε προσφέρει ακίνητο καθόλα νόμιμο (σας την επισυνάπτουμε). Η επιλογή δε του χώρου στο Κακοδίκι, «χωροθετήθηκε» από την οικονομική επιτροπή του δήμου, παρόλο που που εξ αρχής υπήρχε αρνητική απόφαση από το τοπικό συμβούλιο  και ουδέποτε επικυρώθηκε από  το Δημοτικό Συμβούλιο.

  • Παρά ταύτα, ο Δημοτική Αρχή Καντάνου- Σελίνου εμμένει -εκδικητικά και με εμπάθεια- στην επιλογή του ακινήτου στο Κακοδίκι για την εγκατάσταση του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, έχει δε δρομολογήσει ήδη τις απαιτούμενες εργασίες και διαδικασίες, με την βοήθεια και την πολιτική κάλυψη από  τη μεριά σας, σύμφωνα με τα όσα συζητιούνται καθημερινά στην τοπική και ευρύτερη κοινωνία των Χανίων. Καθ΄ ότι σε όλους είναι γνωστό ότι οι δυο αντιδήμαρχοι, ακολουθούμενοι από τον δήμαρχο, εκμεταλλεύονται  τις προσωπικές γνωριμίες και φίλιες που είχαν μαζί σας  πριν αναλάβετε την  διακυβέρνησητης χώραςκαι με τα ψέματα τους σας εμπλέκουν σε  μια διένεξη,  που δεν θα υπήρχε σε καμία περίπτωση αν διοικούσαν χρηστά, σύμφωνα με αυτά που τους είχαμε εκλέξει: Διαφάνεια, δημοκρατία και κοινωνική συναίνεση .
  • Σας ενημερώνουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε -μέχρι τέλους- τον τόπο  μας από την αδιαλλαξία της δημοτικής αρχής και για αυτό έχουμε ήδη δρομολογήσει με το νομικό μας σύμβουλο (του Αρείου Πάγου): Α) Την καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Ένωση του ΕΣΠΑ στο οποίο εντάχθηκε ο ΣΜΑ Καντάνου – Σελίνου και Β) την προσφυγή μας στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια, έχουμε δε Γ) “παγώσει” προσωρινά την καταγγελία μας για τη μη εφαρμογή του νόμου, που επιβεβαίωσε και το Λιμεναρχείο Σφακίων με το αρ. πρ. 22511/2017 έγγραφο του (επισυνάπτεται), σύμφωνα με τον οποίο η διακομιδή απορριμμάτων από τη Γαύδο, Αγιά Ρουμέλη και Λουτρό προς Σφακιά όπως σήμερα γίνεται είναι καθόλα παράνομη και πρέπει να σταματήσει άμεσα, με ότι αυτό συνεπάγεται εν μέσω τουριστικής περιόδου!
  • Για όλα τα παραπάνω παρακαλούμε, να αναλάβετε το μερίδιο της πολιτικής ευθύνης που σας αναλογεί και όπως προγραμματίσετε, το ταχύτερο δυνατό, μια συνάντηση, ώστε να σας καταθέσουμε πλήρη φάκελο της υπόθεσης, να σας ενημερώσουμε για τις θέσεις μας  και να εξεύρουμε ει δυνατόν μια λύση  που δεν θα βλάπτει κανέναν και δεν θα δημιουργήσει κοινωνική αναστάτωση στους δήμους Γαύδου και Σφακίων που μοιράζονται το ΕΣΠΑ  μαζί με το δήμο Καντάνου – Σελίνου, αλλά και δεν θα επιφέρει πιθανές κυρώσεις και πρόστιμα στη χώρα μας για ψευδή δήλωση υπαγωγής στο ΕΣΠΑ, κατασπατάληση κοινοτικής βοήθειας και μη τήρηση  της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Ευχαριστούμε πολύ

Οι υπογράφοντες κάτοικοι Κακοδικίου

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία...

«Τσουνάμι» στο Μαξίμου από το «Newsletter Gate» – Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου

Χιονοστιβάδα εξελίξεων έρχεται για την κυβέρνηση μετά τη «θυσία» του...