20.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Κ. Πουπάκης: “Υγειονομική κάλυψη και προστασία για όλους – ιδιαίτερη μέριμνα για τους μακροχρόνια ανέργους και τις ευάλωτες ομάδες”

Ημερομηνία:

Παρέμβαση με τροπολογίες σε σχετική Έκθεση ΠρωτοβουλίαςΟλοένα και περισσότερα στοιχεία καταδεικνύουν ότι το «χάσμα» της ανισότητας διευρύνεται στα κράτη-μέλη της Ε.Ε., με τις δημοσιονομικές ανισορροπίες και τις ακολουθούμενες πολιτικές ανάσχεσής τους να επιδεινώνουν την κατάσταση των ευάλωτων συμπολιτών μας δημιουργώντας σημαντικά προσκόμματα στην επίτευξη των κοινωνικών στόχων της στρατηγικής ΕΕ2020.

Σε αυτό το πλαίσιο υπερψηφίστηκε, σήμερα, από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, Έκθεση Πρωτοβουλίας σχετικά με τον αντίκτυπο της κρίσης στην πρόσβαση των ευάλωτων ομάδων στην περίθαλψη, με κύριους άξονες:

  • την ενίσχυση της χρηματοδότησης προγραμμάτων με «ομάδες στόχους» τους πλέον ευάλωτους συμπολίτες μας,
  • την πραγματοποίηση μελετών για τον κοινωνικό αντίκτυπο των μέτρων λιτότητας και την καταπολέμηση των κοινωνικών επιπτώσεων που αυτά επιφέρουν,
  • τη διαρκή προώθηση μέτρων για την ενίσχυση των κλάδων παροχής φροντίδας και του εθελοντισμού.

Είναι σαφές ότι ορισμένα Συστήματα Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ιδιαίτερα τα οικογενειοκεντρικά ή και αυτά που βασίζονται σε δικαιώματα απορρέοντα από το καθεστώς εργασίας, παρουσιάζουν μικρότερη αντοχή στις αυξανόμενες πιέσεις των μακροοικονομικών προβλημάτων με σημαντικές επιπτώσεις για τις ευάλωτες –και δυνάμει ευάλωτες- κοινωνικές ομάδες, όπως τα άτομα με αναπηρία, οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά κ.λπ..

Σε αυτή την κατεύθυνση, και με δεδομένο το έντονο ζήτημα της ανεργίας που αντιμετωπίζει η Ε.Ε., ο Ευρωβουλευτής Κ. Πουπάκης με τροπολογίες του που ενσωματώθηκαν στο τελικό κείμενο της Έκθεσης, υπογράμμισε την ανάγκη:

  • λήψης μέτρων σε εθνικό επίπεδο προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της πρόσβασης στη δημόσια υγεία και περίθαλψη των μακροχρόνια ανέργων και των εξαρτώμενων μελών τους, καθώς και
  • εξέτασης της διασύνδεσης μεταξύ ψυχικής και σωματικής υγείας με την ανεργία και την εργασιακή ανασφάλεια με σκοπό την κατάρτιση μιας στρατηγικής πρόληψης και αντιμετώπισης των βλαπτικών επιπτώσεων τους.

Η υγειονομική κάλυψη και προστασία είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των πολιτών και βασική υποχρέωση κάθε συντεταγμένης πολιτείας. Οι ευάλωτες ομάδες δέχονται διπλό πλήγμα από τις ακολουθούμενες πολιτικές τόσο με την απώλεια εισοδήματος, όσο και με τη μείωση των παρεχόμενων υπηρεσιών περίθαλψης. Η κοινωνική συνδρομή στους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη δε μπορεί να γίνεται αντικείμενο «εκπτώσεων». Η υγεία αποτελεί παράγοντα μείζονος σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία. Η κοινωνική επένδυση στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι θεμέλιο της προσπάθειας για κοινή πρόοδο και

προκοπή, που σε καμία περίπτωση δεν επιτυγχάνονται μέσα από ένα κατακερματισμένο Σύστημα Υγείας με δικαιούχους «πολλών ταχυτήτων»”, δήλωσε σχετικά ο Κ. Πουπάκης.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...