17.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

«κ. Πρωθυπουργέ, ο κορωνοϊός δε μεταδίδεται ούτε από τη θάλασσα, ουτε από τα ψάρια»

Ημερομηνία:

Με επιστολή του ο επί 23 συνεχή χρόνια Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παραδοσιακών Αλιέων τάσσεται ενάντια στα οριζόντια επιβαλλόμενα μέτρα σχετικά με την απαγόρευση κολύμβησης και ψαρέμματος λόγω κορωνοϊού.

Σε σχετική επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αναφέρει τα εξής:

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Υπήρξα στο παρελθόν Πολιτευτής Κυκλάδων για τέσσερα χρόνια με την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΑΝΈΩΣΗ (ΔΗ. ΑΝΑ) και για τρία χρόνια με την ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ. Όλα αυτά τα χρόνια είχα προσφέρει τεράστιο έργο στις Κυκλάδες και όλος ο Κυκλαδικός τύπος δημοσίευε σε ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ όλες μου τις δραστηριότητες.

Εκτός από πολιτευτής, υπήρξα επί 23 συνεχή έτη ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΑΛΙΈΩΝ αντιπροσωπεύοντας εκατοντάδες συλλόγους πανελλαδικά, με δεκάδες χιλιάδες μέλη.
Μετά από αυτή την σύντομη ενημέρωση, θεωρώ χρέος μου, ως ενεργός πολίτης, να τοποθετηθώ σχετικά με τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για την καταπολέμηση του κορωνοϊού για την νησιωτική Ελλάδα.

Κατ’  αρχήν, θα ήθελα να συγχαρώ εσάς και τους Αρμόδιους Υπουργούς που έγκαιρα πήρατε σωστά μέτρα για να  αποτρέψετε την εξάπλωση του ιού, κάτι  που δυστυχώς δεν έγινε στην υπόλοιπη Ευρώπη και σε πολλά άλλα κράτη του κόσμου.

Θεωρώ όμως ότι παρ’ ότι λάβατε πολλά μέτρα για την χώρα μας, εκείνα που αφορούν την Νησιωτική Ελλάδα είναι ελλιπή και αφήνουν ΑΝΟΧΥΡΩΤΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ.

ΠΩΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΕ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΜΕ ΚΥΝΔΥΝΟ ΝΑ ΜΕΤΑΔΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΙΟ;

Ενόψει του Πάσχα θα επιστρέψουν στα νησιά οι δημότες που διαμένουν την χειμερινή περίοδο στην Αθήνα και στον Πειραιά. Καταλαβαίνετε ότι αυτό αυξάνει κατά πάρα πολύ τον κίνδυνο μεταφοράς και μετάδοσης του ιού.

Για να  διασφαλιστεί η ακεραιότητα  της υγείας τον νησιωτών υπάρχει η εξής λύση: να δίνουν οι ταξιδιώτες τα στοιχεία τους κατά την αποβίβαση τους από αεροπλάνα και πλοία στους Αστυνομικούς και Λιμενικούς αντίστοιχα. (Ονοματεπώνυμο – Διεύθυνση κατοικίας κτλ)

Θα όφειλαν, λοιπόν, όσοι επιστρέφουν στα νησιά τους να παραμένουν σε ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΓΙΑ 14 ΗΜΈΡΕΣ, πράγμα το οποίο θα υποχρεούνταν να πράξουν και όσοι διαμένουν στο ίδιο σπίτι με αυτούς.

Θα έπρεπε να απαγορευτούν όλες οι μετακινήσεις τους. Οι προμήθειες τροφίμων και φαρμάκων να γίνονται από υπαλλήλους του Δήμου.

ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΕΙ Η ΤΉΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ!!

Όποιος παραβιάζει το μέτρο κυκλοφορίας, να τιμωρείται ο ίδιος αλλά και όσοι διαμένουν στην ίδια οικία για ανευθυνότητα και έκθεση των συμπολιτών σε κίνδυνο.

"google ad"

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι οι νταλίκες που μεταφέρουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Η πιο σωστή λύση θα ήταν να έρχονται ασυνόδευτες και να παραλαμβάνονται από οδηγούς που βρίσκονται ΜΟΝΙΜΑ στο νησί προς αποφυγή μετάδοσης του ιού.

Θεωρώ επίσης υπερβολικά τα μέτρα που πάρθηκαν από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, δηλαδή, να απαγορεύουν στους νησιώτες το χειμερινό κολύμπι, την υποβρύχια αλιεία και την ερασιτεχνική αλιεία από σκάφος. Όπως είναι γνωστό, ιδιαίτερα στα νησιά, την χειμερινή περίοδο ο αριθμός των πολιτών που ασχολούνται με τα αθλήματα αυτά είναι πολύ μικρός σε σύγκριση με τις μεγάλες πόλεις.

Σε αυτή την περίπτωση, δεν θα έπρεπε να είναι οριζόντια τα μέτρα!

Πως επιτρέπεται στον αθλητή  να αθλείται από ξηρά ενώ απαγορεύεται  στον χειμερινό κολυμβητή να κολυμπάει;

Γιατί να μην επιτρέπεται στον ερασιτέχνη ψαρά να αλιεύει από το  σκάφος του εφόσον είναι μόνος του μέσα σε αυτό, ή από ξηρά εφόσον τηρεί την προβλεπόμενη απόσταση από τυχόν άλλον ψαρά;

Δεν πρέπει να ξεχνούν οι Αρμόδιοι Φορείς ότι ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται ούτε από την θάλασσα ούτε από τα ψάρια.

Η μετάδοση του ιού προϋποθέτει είτε να έρθει κανείς σε  επαφή με τα σταγονίδια που φεύγουν όταν κάποιος φτερνίζεται, βήχει ή μιλάει, είτε επειδή βρίσκεται σε κοινό χώρο με κάποιον που έχει τον ιό, από μολυσμένες επιφάνειες που θα αγγίξει κανείς και μετά θα βάλει τα χέρια στο στόμα, στη μύτη και στα μάτια.

Μετά από αυτά, παρακαλώ τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Ανάπτυξης -όντας νησιώτης και έχοντας την εμπειρία- να επανεξετάσει τα μέτρα απαγόρευσης για τα θαλάσσια αθλήματα στα νησιά μας και να αποσύρει αυτό το υπερβολικά αυστηρό μέτρο.

Ελπίζω ότι θα επικρατήσει η λογική και ότι  θα επιτραπεί στον νησιώτη το κολύμπι εφόσον σέβεται την απόσταση ασφαλείας μεταξύ άλλων κολυμβητών, αν και οι παραλίες είναι άδειες από κόσμο τέτοια εποχή! Να επιτραπεί το υποβρύχιο ψάρεμα και η αλιεία με σκάφος εφόσον επιβαίνει σε αυτό μόνο ένας  ερασιτέχνης ψαράς.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Κλείνοντας,  θα επαναλάβω ότι τα μέτρα δεν θα πρέπει να είναι οριζόντια και να εφαρμόζονται σε  όλη  την χώρα αλλά να είναι ανάλογα της ιδιομορφίας κάθε περιοχής και όταν υπάρχουν κρούσματα, τότε βεβαίως να εφαρμοστούν πιο αυστηροί περιορισμοί.

Οι νησιώτες, εκ των πραγμάτων, την χειμερινή περίοδο βρίσκονται σε ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, αφού είναι απομονωμένοι από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Ευελπιστώ ότι η Κυβέρνηση, αλλά ιδιαίτερα οι Αρμόδιοι Υπουργοί, θα μελετήσουν  σοβαρά την προοπτική μίας διόρθωσης των απαγορεύσεων  των οποίων  αναφέρω πιο πάνω και θα εφαρμόσουν τα μέτρα που προτείνω ώστε να θωρακίσουμε τα νησιά μας και να τα προστατέψουμε από την πανδημία.

Ως υπεύθυνος πολίτης και γνήσιος νησιώτης, έχω καθήκον και υποχρέωση να δραστηριοποιηθώ και να προφυλάξω τον τόπο μου από μία πιθανή απειλή.

Περιμένω από την Κυβέρνηση να λάβει τα σωστά μέτρα, ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες για τα νησιά μας επιπτώσεις.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...