17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

κ. υποψήφιοι Δήμαρχοι, θα εφαρμόσετε τον αντικαπνιστικό νόμο; – Οι αντικαπνιστές έτοιμοι και για καταλήψεις πολιτικών γραφείων υποψήφιων

Ημερομηνία:

Ο αντικαπνιστικός νόμος βρίσκεται σε ισχύ όμως δεν τον σέβονται ακόμα και στα ανώτερα κλιμάκια της κυβέρνησης. Λογικό και επακόλουθο το ίδιο να ισχύει και με την πλειοψηφία των τοπικών αρχόντων.

Ο Σύλλογος “Προστασία από το Παθητικό Κάπνισμα” με τις αυτοδιοικητικές εκλογές να πλησιάζουν απευθύνεται προς όλους τους υποψήφιους δημάρχους ζητώντας απαντήσεις και πραγματικές δεσμεύσεις, για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και σε κλειστούς δημόσιους χώρους.

Όπως επισημαίνουν σε σχετική επιστολή, η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα της Ευρώπης που δεν εφαρμόζει τον αντικαπνιστικό νόμο ενώ σημειώνουν ότι ελάχιστα είναι τα μαγαζιά στα Χανιά που αν ζητήσεις να καπνίσεις μέσα θα σου αρνηθούν.

Άλλοι πάλι, αντί να εφαρμόσουν το νόμο έκρυψαν τα τασάκια και έβγαλαν… αυτοσχέδια τασάκια.

Ο Σύλλογος ο οποίος απαρριθμεί 60.000 μέλη στην Ελλάδα δηλώνει αποφασισμένος, εφόσον δεν ικανοποιηθεί από τις δεσμεύσεις που θα λάβει, να προχωρήσει και σε πιο δυναμικές δράσεις, προχωρόντας σε συμβολικές καταλήψεις στα πολιτικά γραφεία υποψήφιων.

Διαβάστε τι αναφέρεται στην επιστολή:

«Αξιότιμε κύριε/α υποψήφιε δήμαρχε,

Πιστεύουμε ότι βασική προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής είναι η εξασφάλιση της υγείας των πολιτών της.

Σύμφωνα με τον νόμο για την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους, την ευθύνη τήρησης του την έχουν η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και η Δημοτική αστυνομία επικουρούμενη κατόπιν αιτήματος τους από την ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της ΚΑΠΑ Research το ποσοστό των καπνιστών στην χώρα μας μειώθηκε στο 27,1%. Παρόλα αυτά στην ίδια έρευνα αποτυπώνεται ότι σε ποσοστό 93%, οι Έλληνες πιστεύουν ότι η πολιτεία δεν έχει λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την τήρηση του νόμου.

Αντίστοιχα, ευθύνη και στις δημοτικές αρχές δίνουν οι Έλληνες, με το 85,2% να δηλώνει ότι ο δήμαρχος και οι αρχές της περιοχής τους δε συνέβαλαν στην τήρηση του νόμου για πρόληψη του παθητικού καπνίσματος σε δημόσιους χώρους.

Μεγάλες διαφορές παρατηρούνται μεταξύ των πόλεων στην εφαρμογή του νόμου, με κύρια ευθύνη της Δημοτικής Αρχής. Σαν παράδειγμα αναφέρουμε τον Κ. Παπαστεργίου, δήμαρχο δήμου Τρικκαίων ο οποίος έχει πετύχει σε μεγάλο βαθμό τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος να είναι καθαρά από τον καπνό του τσιγάρου. Όπως μας δήλωσε ο ίδιος, η επιτυχία αυτή στηρίχθηκε σε 2 άξονες:

Την ενημέρωση του κόσμου για τα οφέλη της εφαρμογής του νόμου αλλά και την συνεχή επιτήρηση και όπου χρειάστηκε την επιβολή προστίμων. Αν και το ανθρώπινο δυναμικό του δήμου του είναι μικρό, καταφέρνει να ελέγξει τα καταστήματα. Απλώς οι δημοτικοί αστυνομικοί παράλληλα με οποιαδήποτε άλλη εργασία εκτελούν, ελέγχουν παράλληλα αν καπνίζουν σε κλειστούς χώρους.

Εσείς σαν νέος δήμαρχος σκοπεύετε να ακολουθήσετε το παράδειγμα του Δήμου Τρικκαίων;

"google ad"

Θεωρείτε το παθητικό κάπνισμα ότι είναι ένα σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας και θα συμβάλετε να λυθεί το πρόβλημα;

Θα παρακαλούσαμε η απάντηση σας να μην αναλωθεί σε ευχολόγια ή τι θα μπορούσε η πολιτεία να κάνει. Θέλουμε να μας απαντήσετε ξεκάθαρα αν σαν Δημοτική Αρχή αναλάβετε τις ευθύνες σας και ασκήσετε τους απαραίτητους ελέγχους στα καταστήματα επιβάλλοντας στους παρανομούντες τα ανάλογα πρόστιμα.»

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...