19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Λίγα λόγια σχετικά με τις οριοθετήσεις και διευθετήσεις κοιτών χειμάρρων και υδατορεμάτων στον Αποκόρωνα

Ημερομηνία:

Κύριε Διευθυντή

Μελέτες οριοθετήσεων και διευθετήσεων ροών χειμάρρων είδαν το φως της δημοσιότητας αυτές τις μέρες και στον ημερήσιο τύπο, τέσσερεις στην Περιφερειακή ενότητα Χανίων δώδεκα συνολικά στην Κρήτη.

Η ευρύτερη περιοχή των Βρυσών Αποκορώνου(Εμπρόσνερος ως και φρε-  Άγιοι Πάντες, άλλα και μέρος τη Κάινας , Βάμου και Καλαμιτσιών) και μεγάλες ποσότητες βροχών δέχεται, μετά τ Ασκύφου και την Ασή Γωνιά και εδώ επιβιώνει δάσος κωνοφόρων ,οι γνωστές Δεμοσιές, που θεωρούμε ότι είναι και οι μόνες που αναπαράγονται από την εποχή του Ομήρου, παρά τη λεηλασία που έχουν διαχρονικά υποστεί και τις κηρυγμένες αναδασώσεις που δεν έγιναν ποτέ  σε καμένες εκτάσεις τους.

Δε μιλάμε βέβαια ούτε για ίχνος δασοπροστασίας ή επεκτάσεις δικτύων άρδευσης.

Στην ίδια περιοχή τα υδατορέματα αλλά και οι κεντρικοί χείμαρροι δεν έχουν διευθετηθεί ποτέ στο σύνολό τους,  ας μην ξεχνάμε και τους ευτροφισμούς , εκτός από ευκαιριακές διευθετήσεις μόνο εντός οικισμών των κεντρικών χειμάρρων.

Η δημιουργία του ΒΟΑΚ προσθέτει σημαντικές ποσότητες υδάτων στον παράλληλό της χείμαρρο που διέρχεται και αυτός εντός των Βρυσών.

Να σημειωθεί επίσης ότι δεν  έλειψαν τότε  και «ευφυείς» παρεμβάσεις  που και την κοίτη του ποταμού έχουν μετατοπίσει και απαράδεκτη υπόγεια διάβαση διαμόρφωσαν , ενώ γεφύρωσαν το χείμαρρο με τσιμεντοσωλήνες ένα μέτρο πάνω από την κοίτη του ποταμού,  που σε κάθε νεροποντή πλημμυρίζει και ακόμη δεν εδέησε ούτε μια προειδοποιητική σήμανση να τοποθετηθεί. Πόσο μάλλον να ξαναμελετηθεί και αποκατασταθεί σωστά η γεφύρωση.

Σε δυο τρεις περιπτώσεις εποχούμενοι διαβαίνοντες είδαν το χάρο με τα μάτια τους και σώθηκαν σε μια περίπτωση με παρέμβαση του πυροσβεστικού κλιμακίου ενώ στην άλλη με έξοδο από τη θυρίδα του ουρανού του αυτοκινήτου.

Δυστυχώς ενώ το θέμα τίθεται και ξανατίθεται στο Δημοτικό Συμβούλιο καμιά ενέργεια ορατή δεν έχει γίνει και από  καμιά κατεύθυνση.

Εκτός αυτών συχνά και χωρίς έλεγχο από κανένα ο ποταμός μπαζώνεται και στενεύει,  δε χρειάζεται να είναι κανείς γεωλόγος για να το διαπιστώσει, και βέβαια γίνεται ορμητικότερος.

Ανάλογο συμβαίνει και με τα συμβάλλοντα υδατορέματα όπου οι αναβαθμοί των οχθών έχουν μπαζωθεί , με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να έχουμε επικίνδυνα φαινόμενα.

Στις Βρύσες έχουμε τη συμβολή τριών κεντρικών χειμάρρων που διαμορφώνουν τον κεντρικό Βρυσιανό Ποταμό ή Καμάρα των Βενετών και σεβαστό αριθμό υδατορεμάτων (Ροτάκι, παράλληλο με τον Μπούτακα, άλλων  υδοτορεμάτων από την περιοχή Νίππους  που καταλήγουν στα Φαρμακερά που συμβάλλουν στην πλατεία ακριβώς  με το Μπούτακα,  ενώ άλλη συμβολή έχουμε αμέσως μετά τον οικισμό με τον χείμαρρο που κινείται παράλληλα με τον ΒΟΑΚ και διέρχεται από το Δημαρχείο και στον οποίο συμβάλουν τα υδατορέματα  Αναβρετής, Ελληνικών ή Πηγής,   Σβάρας  και  στις Καλόπορτες ,του νεκροταφείου.

Και για να γενικεύσουμε το πράγμα στα πολεοδομικά που Αποκόρωνα και σε δυο περιπτώσεις ποταμός  και χείμαρρος έχουν χαρακτηριστεί ως χώροι πρασίνου, με ότι αυτό συνεπάγεται σε σκοπιμότητες και συνέπιες.

Ακόμη γεφύρωση του χειμάρρου απαιτείται στο σημείο που οι κτηνοτρόφοι του Εμπροσνέρου οδεύουν προς Ρέντα και πέρυσι είχαμε το τραγικό γεγονός του πνηγμού ενός κτηνοτρόφου εκεί.

"google ad"

Πότε λοιπόν η Περιφέρεια θα χρηματοδοτήσει μελέτες και έργα οριοθέτησης τουλάχιστον των κεντρικών χείμαρρων και εντός των οικισμών του Αποκόρωνα αλλά  και τις διευθετήσεις των κοιτών και των χειμάρρων και των υδατορεμάτων ;

Τι γίνεται και έχει κολλήσει η μελέτη οριοθέτησης του κεντρικού χείμαρρου της Αλμυρίδας;

Γιατί η μελέτη εκτροπής του Περαστικού στη Γεωργιούπολη μένει στα συρτάρια;

Γιατί για να οικοδομήσει κάποιος πρέπει να πληρώνει οριοθετήσεις σαν ιδιώτης;

Ο Δήμος ; Η Περιφέρεια;  Το Κεντρικό Κράτος; Είναι αυτός που φταίει.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ;

Βρύσες 24- 2-20

Ζώης  Σταύρος

Δημοτικός  Σύμβουλος

Αποκόρωνα

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

H Amazon επενδύει 150 δισ. δολάρια σε υποδομές ΑΙ

Σχεδόν 150 δισ. δολάρια σχεδιάζει να δαπανήσει η Amazon τα επόμενα...

Χαμηλή αγοραστική δύναμη, φθηνή εργασία και ακρίβεια – Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι

Κακά μαντάτα για τα ελληνικά νοικοκυριά κομίζουν οι δείκτες...