18.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Λίγοι μήνες ατμίσματος αυξάνουν τον κίνδυνο περιοδοντίτιδας

Ημερομηνία:

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο πυροδοτεί μια φλεγμονώδη αντίδραση μέσα στο στόμα, μεταβάλλοντας το μικροβιακό σύστημα και τις ισορροπίες μεταξύ των βακτηρίων, αυξάνοντας τελικά τον κίνδυνο περιοδοντικής νόσου μετά από μερικούς μόνο μήνες ατμίσματος, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη έρχεται να προστεθεί σε άλλες που θέτουν σε αμφισβήτηση τους ισχυρισμούς πως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ασφαλή για την υγεία.

Η νέα μελέτη, η οποία συνέκρινε τις μικροβιακές κοινότητες στα στόματα καπνιστών, ατμιστών και μη, βρήκε ότι στους ατμιστές η πιθανότητα μιας περιοδοντίτιδας βρίσκεται λίγο κάτω από την επιφάνεια των δοντιών τους, καθώς τα «καλά» βακτήρια έχουν χάσει έδαφος σε βάρος των «κακών». Το στόμα των ατμιστών βρίθει από βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν περιοδοντίτιδα και άλλες παθήσεις. Αν η περιοδοντίτιδα δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια δοντιών και σε παθήσεις των πνευμόνων ή της καρδιάς.

Η βλαβερή δράση συμβαίνει είτε με χρήση νικοτίνης στο ηλεκτρονικό τσιγάρο είτε όχι, πράγμα που δείχνει πως άλλες ουσίες των ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι πιθανώς ένοχες για τη μεταμόρφωση του στόματος των ατμιστών σε πρόσφορο έδαφος για επικίνδυνους συνδυασμούς μικροβίων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια περιοδοντολογίας Πουρνίμα Κουμάρ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Science Advances”, συνέλλεξαν δείγματα πλάκας από τα ούλα 123 ανθρώπων χωρίς συμπτώματα οδοντικής νόσου, από τους οποίους οι 25 ήταν καπνιστές, οι 25 μη καπνιστές, οι 20 ατμιστές, οι 25 πρώην καπνιστές και νυν ατμιστές, ενώ οι 28 τόσο καπνιστές όσο και ατμιστές.

Η γενετική ανάλυση του μικροβιώματος των 123 ατόμων και η δημιουργία ενός μικροβιακού «προφίλ» για τον καθένα, αποκάλυψε αρνητικές εξελίξεις στα δόντια όσων ήσαν ατμιστές (επί τέσσερις έως 12 μήνες), ακόμη και αν δεν είχαν ποτέ προηγουμένως καπνίσει, ήσαν νέοι (21 έως 35 ετών) και κατά τα άλλα υγιείς. Επιπλέον, σε όσους είχαν αντικαταστήσει το κάπνισμα με άτμισμα, το μικροβιακό «προφίλ» του στόματος του ήταν πλέον πιο επιβαρυμένο.

«Ακόμη και χωρίς τη νικοτίνη, το άτμισμα έχει αρκετά μεγάλη επίπτωση στις βακτηριακές κοινότητες που τα σώματα μας θεωρούν φιλικές. Το άτμισμα συνιστά μια πολύ μεγάλη επίθεση στο στοματικό περιβάλλον και η αλλαγή συμβαίνει δραματικά και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα», ανέφερε η δρ Κουμάρ.

Ακόμη και σε μακρόχρονους νυν και πρώην καπνιστές, οι οποίοι λόγω του καπνού είχαν επιτρέψει σε παθογόνα μικρόβια να αποκτήσουν ευκολότερη πρόσβαση στο στόμα τους, μετά από μερικούς μήνες ατμίσματος το στοματικό «προφίλ» τους ήταν χειρότερο. Αυτό, κατά την Κουμάρ, θέτει σε αμφισβήτηση ότι το άτμισμα μειώνει τη βλάβη που προκαλεί το κάπνισμα.

cretalive.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κρήτη: Ο θάνατος του Μανόλη και οι τραγικές αδυναμίες του ΕΣΥ

Την ώρα που η κυβέρνηση πανηγυρίζει την διενέργεια των...

Η ποδοσφαιρική ομάδα των Σφακίων στο μικροσκόπιο της εκπομπής “Bίλατζ Γιουναϊντεντ”

Αφιερωμένη στα ποδοσφαιρικά Σφακιά θα είναι η δημοφιλής εκπομπή...

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οριστικό τέλος στα σενάρια για ευρωπαϊκή θέση

Σας λέω την είδηση με το «καλημέρα»: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν...