20.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Λίμνη Κουρνά: Η μαγευτική λίμνη ανάμεσα στα βουνά και τους ελαιώνες

Ημερομηνία:

Εκεί που τα υπόγεια νερά από τα Λευκά Όρη αναβλύζουν από την πηγή Αμάτι, κοντά στο χωριό Κουρνάς, στη δυτική Κρήτη, σχηματίζεται η μεγάλη λίμνη γλυκού νερού, η λίμνη Κουρνά. Ανάμεσα στα ψηλά βουνά που την περιβάλλουν και τους χρυσοπράσινους ελαιώνες, η σκοτεινή γαλαζοπράσινη «πινελιά» της λίμνης και η περιοχή γύρω της αποτελούν σημαντικό οικοσύστημα και προστατεύεται με ένταξή της στο δίκτυο Natura 2000.

Η λίμνη τροφοδοτείται από την πηγή Αμάτι, η οποία το καλοκαίρι «αναδύεται» πάνω από την επιφάνεια των υδάτων και τον χειμώνα χάνεται στα νερά, κι άλλη μια πηγή που παραμένει όλο τον χρόνο «κρυμμένη». Πρόκειται ουσιαστικά για ένα μεγάλο κοίλωμα που γεμίζει νερό χάρη στη διαφοροποίηση του εδάφους της που επιτρέπει το πέρασμα του νερού, πορώδες στα νοτιοανατολικά, αδιαπέραστο απέναντι.

Το σχήμα της λίμνης Κουρνά είναι κυκλικό και έχει εμβαδό περίπου 580 στρεμμάτων. Το μέγιστο βάθος της είναι 22 μέτρα και τα φύκια στον πυθμένα της δίνουν το σκούρο χρώμα στα νερά της. Η πανίδα της είναι πλούσια και είναι γνωστή για τον πληθυσμό των χελιών. Παράλληλα στην περιοχή βρίσκουν καταφύγιο και πολλά είδη πτηνών όπως πάπιες, ερωδιοί και κορμοράνοι.

Σε ένα νησί όπως η Κρήτη, με χίλιες δυο ομορφιές και παραλίες ξακουστές σε όλο τον κόσμο, η λίμνη Κουρνά κερδίζει το δικό της μερίδιο επισκεπτών και αναγνώρισης. Το καλοκαίρι οι όχθες της γίνονται παραλίες και οι παραθεριστές απολαμβάνουν τις βουτιές τους ή κάνουν βόλτα στη λίμνη με ποδήλατα θαλάσσης. Οι ίδιες παραλίες την άνοιξη και τον χειμώνα εξαφανίζονται και η βλάστηση φτάνει μέχρι το νερό.

Αναμφίβολα τα νερά της λίμνης από την πρώτη κιόλας ματιά προκαλούν δέος γι αυτό άλλωστε δημιουργήθηκε ο μύθος ότι η λίμνη είναι άπατη, δηλαδή χωρίς πυθμένα.

Αυτός ο μύθος έχει καταρριφθεί, καθώς το μέγιστο βάθος της έχει υπολογιστεί στα 22.5m.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=BYuE4AG7Fuo”]

Όπως σχεδόν κάθε λίμνη, η λίμνη Κουρνά περιβάλλεται από μυστηριώδεις θρύλους και ιστορίες με στοιχειά και νεράιδες.

Ένας μύθος αναφέρει ότι στη θέση της λίμνης βρισκόταν ένα χωριό, όπου ζούσε μια όμορφη κοπέλα με τον πατέρα της. Μια μέρα, ενώ πήγαιναν στο χωράφι τους, κάθισαν να ξεκουραστούν.

Η κόρη άρχισε να χτενίζει τα μαλλιά της και ο πατέρας της την καμάρωνε. Ωστόσο, η ομορφιά της ξαφνικά τον έκανε να την ερωτευτεί και της ρίχτηκε. Η απελπισμένη κόρη τότε πρόλαβε να φωνάξει «Βούλα και Βουλολίμνα, κι εγώ στοιχειό στη λίμνα!».

Η περιοχή αμέσως βούλιαξε και κατακλύστηκε με νερό, δημιουργώντας τη λίμνη. Οι κάτοικοι της περιοχής λένε ότι πολλοί έχουν δει αρκετές φορές την νεράιδα να χτενίζει τα μαλλιά της μέσα στο φεγγαρόφως, καθισμένη σε ένα βράχο στη μέση της λίμνης. Λένε ότι η νεράιδα προστατεύει τα ζώα της λίμνης.

Επίσης ένας μύθος για την νεράιδα αναφέρει ότι ο θεός θύμωσε για την κολασμένη συμπεριφορά των κατοίκων της περιοχής και προκάλεσε κατακλυσμό για να τους τιμωρήσει.

Οι κάτοικοι όλοι πνίγηκαν, εκτός την κόρη του παπά, η οποία είναι και η νεράϊδα που βλέπουν αρκετοί να χτενίζει τα μαλλιά της.

Τέλος, κάποιοι πιστεύουν ότι στην λίμνη προκαλούνται παραφυσικά φαινόμενα, με ηλεκτρομαγνητικά πεδία που προκαλούν είτε αναστάτωση σε πολλούς, είτε θετική διάθεση.

"google ad"

ΛΙΜΝΗ ΚΟΥΡΝΑΛΙΜΝΗ ΚΟΥΡΝΑΛΙΜΝΗ ΚΟΥΡΝΑΛΙΜΝΗ ΚΟΥΡΝΑΛΙΜΝΗ ΚΟΥΡΝΑΛΙΜΝΗ ΚΟΥΡΝΑΛΙΜΝΗ ΚΟΥΡΝΑΛΙΜΝΗ ΚΟΥΡΝΑΛΙΜΝΗ ΚΟΥΡΝΑ

limni_kourna

newsbeast.gr

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...