23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Λαθρεμπόριο, offshore και «λίστες» φοροδιαφυγής στο χαρτοφυλάκιο της Νάντιας Βαλαβάνη

Ημερομηνία:

Το λαθρεμπόριο, οι εξωχώριες εταιρείες και ειδικά offshore που κατέχουν ακίνητα, αλλά και οι «λίστες» φοροδιαφυγής όπως η λίστα Λαγκάρντ, αναμένεται να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη που αναλαμβάνει τον νευραλγικό τομέα των φορολογικών εσόδων.

Η κ. Βαλαβάνη ως βουλευτής της αντιπολίτευσης είχε ασχοληθεί επισταμένα με τα ζητήματα αυτά και είχε καταθέσει δεκάδες ερωτήσεις για κάθε ένα από αυτά. Πληροφορίες αναφέρουν πως ειδικά για το λαθρεμπόριο στα καύσιμα η κ. Βαλαβάνη θα έχει άμεση συνεργασία με τον επικεφαλής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους Δημήτρη Μάρδα ο οποίος και έχει ασχοληθεί επιστημονικά με το ζήτημα και έχει πολύ μεγάλη εμπειρία σε αυτό.

Η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών θα έχει ακόμη την ευθύνη να εφαρμόσει και να συντονίσει μια σειρά από άλλα ζητήματα που άπτονται των αλλαγών που έχει προαναγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ στους φορολογικούς συντελεστές φυσικών και νομικών προσώπων, αλλά και τον νέο φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ.

Πρέπει να σημειωθεί πως απερχόμενος υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης είχε τον προηγούμενο Νοέμβριο αναλάβει μια σειρά από αρμοδιότητες τις οποίες είχε μέχρι τότε ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Συγκεκριμένα στον κ. Μαυραγάνη είχε δοθεί η άσκηση της Διεύθυνσης Φορολογικής Πολιτικής, της Ειδικής Γραμματείας του ΣΔΟΕ και των υπαγόμενων σε αυτήν υπηρεσιών, της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, της Ανώτατης Επιτροπής Τελωνειακών Αμφισβητήσεων, του Ανώτατου Χημικού Συμβουλίου και η εποπτείας του Ειδικού Ταμείου Ελέγχου Παραγωγής και Ποιότητας Αλκοόλης-Αλκοολούχων Ποτών. Όλες αυτές οι αρμοδιότητες αναμένεται να μεταφερθούν στην κ. Βαλαβάνη.

Ακόμη, στο πλαίσιο της άσκησης των αρμοδιοτήτων της θα περιλαμβάνονται οι κοινοβουλευτικές αρμοδιότητες, με εξαίρεση τη νομοθετική πρωτοβουλία, η πρόταση για την έκδοση διαταγμάτων, η έκδοση πράξεων ατομικού και κανονιστικού χαρακτήρα, η πρόταση για την έκδοση διαταγμάτων και η έκδοση πράξεων από κοινού με άλλους υπουργούς, αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς, η αποδοχή των γνωμοδοτήσεων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ως και η αποδοχή και έγκριση πρακτικών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, τα ερωτήματα και οι αποφάσεις για την επιλογή, προαγωγή, τοποθέτηση, μετακίνηση, απόσπαση, μετάθεση και μετάταξη των υπαλλήλων των υπηρεσιακών μονάδων, ο ορισμός μελών των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, κ.α..

Η νέα πολιτική προϊσταμένη του φορολογικού μηχανισμού θα πρέπει να συνυπάρξει με την Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, η οποία είναι επικεφαλής της φορολογικής διοίκησης κάτι που ήδη έχει τροφοδοτήσει σπέκουλα σε σχέση με το μέλλον της επικεφαλής της ΓΓΔΕ στην Καραγεώργη Σερβίας.

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...

Συγκέντρωση της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ μπροστά στις Ευρωεκλογές του Ιούνη

Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση την...