17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

“Λανθασμένο το πρόγραμμα της τρόικας, βασισμένο σε λανθασμένες προβλέψεις”: Η Ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζει την Ελλάδα

Ημερομηνία:

Την ανάγκη αντικατάστασης του σχεδίου διάσωσης για την Ελλάδα που εκπονήθηκε από την τρόικα με ένα νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και ανοικοδόμησης, τόνισε η Ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μάλιστα η Ομάδα απηύθυνε έκκληση προς την Ε.Ε. και τη νέα ελληνική κυβέρνηση να διαπραγματευτούν αυτό το νέο πρόγραμμα

Σε πολιτικό έγγραφο που υιοθέτησε η Ομάδα, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές τονίζουν ότι το κοινό αυτό πρόγραμμα θα πρέπει να απαντά με τον κατάλληλο τρόπο στις ανησυχίες του ελληνικού λαού και να είναι παράλληλα αποδεκτό από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τους θεσμούς της Ε.Ε. αλλά και από τους πολίτες στους οποίους είναι υπόλογοι.

Ο πρόεδρος της Ομάδας Τζιάνι Πιτέλα υπογράμμισε ότι θα πρέπει να δοθεί επαρκής δημοσιονομική ευελιξία στην Αθήνα προκειμένου να εφαρμόσει τις «προοδευτικές» μεταρρυθμίσεις με στόχο την αναζωογόνηση της οικονομίας, τη μείωση της ανεργίας, της φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων.

Ο κ. Πιτέλα υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα πρέπει να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο σε αυτό τον «αναπόφευκτο διάλογο» με παράλληλες δεσμεύσεις από ελληνικής πλευράς για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, τη φορολογική πολιτική και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Η συγκεκριμένη θέση υιοθετήθηκε από το σύνολο των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο.

Σημειώνεται επίσης ότι:

“Απαιτούμε οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι η Τρόικα θα διαπραγματευτούν το σχέδιο μαζί με την Ελληνική κυβέρνηση.

Η Ευρώπη πρέπει να διασφαλίσει ότι θα δοθεί αρκετός χρόνος στην Αθήνα για να εφαρμόσει προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, για να αναζωογονήσει την οικονομία και να αρψίσει να μειώνει την ανεργία, τη φτώχια και τις μεγάλες κοινωνικές ανισότητες.

Είναι ξεκάθαρο ότι κυρίαρχο ρόλο στην προσπάθεια ανοικοδόμησης θα παίξει η κυβέρνηση Τσίπρα, αλλιώς, η χώρα θα αντιμετωπίσει την καταστροφή. Επίσης καταλαβαίνουμε ότι οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν ως τώρα δε μπορούν να συνεχιστούν σε μία εξουθενωμένη χώρα. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε όμως είναι να ζητήσουμε από την Ελλάδα να είναι πιο σοβαρή, πιο αυστηρή στις δεσμεύσεις της σχετικά με τον δημόσιο τομέα, τη φορολογική πολιτική και τον αγώνα ενάντια στη διαφθορά.

Σε δηλώσεις της και η Maria Joao Rodrigues αντιπρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών δήλωσε:

“Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι πρόβλημα και της Ευρώπης. Πρέπει να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στην Ελλάδα για να ξεπληρώσει το χρέος της, χρήματα που πρέπει να δοθούν για να εφαρμοστεί μία καινούργια ατζέντα προοδευτικών μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων.

Το μέγεθος του ελληνικού χρέους   – πάνω από 170% του ΑΕΠ- είναι εν μέρει αποτέλεσμα του λανθασμένου προγράμματος της Τρόικα, που βασίστηκε στη λιτότητα, στις περικοπές και στις λάθος οικονομικές προβλέψεις. Θα είναι βάρβαρο να απαιτήσουμε ένα τεράστιο πλεόνασμα από την Ελλάδα για τις επόμενες δεκαετίες, μόνο για να συνεχίζεται το πρόγραμμα αποπληρωμής. Η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει μειώνοντας τα επιτόκια και επιτρέπωντας παραπάνω χρόνο στην αποπληρωμή, ώστε η χώρα να μπορεί να επενδύσει χρήματα στο ξανακτίσιμο μίας υγιούς οικονομίας.

Το πώς θα χειριστεί η Ευρωζώνη την κρίση στην Ελλάδα θα μας διδάξει πολλά για τη διαχείριση μελλοντικών κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων. Μετά από πολλά δύσκολα χρόνια, η Ελλάδα και όλες οι χώρες της νομισματικής ένωσης χρειάζονται διαφορετικές οικονομικές πολιτικές που θα επικεντρώνονται στην ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή. Η Ευρωζώνη χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη. Αλλιώς θα αντιμετωπίσει ακόμα μεγαλύτερα οικονομικά και πολιτικά προβλήματα από αυτά που αντιμετωπίζει σήμερα”

"google ad"

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...