14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Λαφαζάνης: Ο λαός θα ψηφίσει ‘όχι’

Ημερομηνία:

“Η απόφαση του ελληνικού λαού θα είναι ένα μεγάλο υπερπλειοψηφικό όχι. Όλοι θα ψηφίσουμε όχι. Όλος ο ελληνικός λαός θα ψηφίσει όχι. Θα στηρίξει μια υπερήφανη εθνική κοινωνική προσπάθεια”, δήλωσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφάνης αμέσως μετά το διάγγελμα του Πρωθυπουργού για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

“Ο λαός μας θα ψηφίσει όχι” δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Ν.Παππάς. Ο υπουργός Επικρατείας προειδοποίησε όσους παίζουν ακραία σενάρια ότι αναλαμβάνουν ιστορική ευθύνη.

«Παραμένουμε στο ευρώ, στην Ευρώπη, διεκδικούμε μια συμφωνία που να δίνει προοπτική», δήλωσε, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε «όχι προφανώς» στην τελική απόφαση των θεσμών, γιατί, όπως τόνισε, δεν ήταν βάση για μια τίμια συμφωνία. Σημείωσε πως το «ότι θα μιλήσει ο λαός σε μια δημοκρατική χώρα, σε μια δημοκρατική Ευρώπη, είναι ένα μήνυμα δημοκρατίας για όλη την ήπειρο και είναι ένα μήνυμα δημοκρατίας για όλη την ήπειρο και ένα μήνυμα ότι δεν υπάρχει μόνο μια οικονομική πολιτική και ότι οι εκλογές σημαίνουν κάτι». «Αυτό», συνέχισε, «σημαίνει σεβασμός στις δημοκρατικές παραδόσεις της ηπείρου».

Ερωτηθείς εάν μεταφέρεται η ευθύνη στον λαό με το δημοψήφισμα, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι «είναι σεβασμός στον λαό και τη δημοκρατία, ότι πρέπει να υπάρχει μια πρωτογενής πολιτική απόφαση απέναντι σε ένα δίλημμα που είναι πάρα πολύ ισχυρό και που θα καθορίσει το ίδιο το μέλλον του λαού μας». Το «όχι», είπε, σημαίνει εμπιστοσύνη στο μέλλον της χώρας, σημαίνει «όχι» στο τέλμα αργού θανάτου. «Το δίλημμα δεν είναι «ναι ή όχι στο ευρώ», αλλά «όχι» σε μια συμφωνία που καταβαραθρώνει τη χώρα σε μια σπείρα αργού θανάτου». Υπογράμμισε ότι «για να μπορέσουμε να έχουμε μια τίμια συμφωνία, για να μπορέσει η χώρα να μείνει στην Ευρώπη χρειάζεται πράγματι η απόφαση του λαού να είναι τέτοια που να δίνει ηχηρό όχι στους εκβιασμούς».

«Τις ευθύνες για τη ζωή του την έχει πάντα ο λαός κι είναι μια ευκαιρία να αποφασίσει τι μέλλον θέλει για τα παιδιά του και πώς θέλει την πατρίδα του», δήλωσε ο Νίκος Ξυδάκης. Είπε ότι αν ο λαός αποφασίσει να δεχτεί τις προτάσεις η κυβέρνηση θα το σεβαστεί. Σημείωσε ότι «το ερώτημα απευθύνεται από την κυρίαρχη ελληνική κυβέρνηση στον κυρίαρχο ελληνικό λαό, δεν απευθύνεται από τους δανειστές σε έναν υπόδουλο λαό». «Εγώ», είπε, «δεν μπορώ να δεχτώ αυτή την πρόταση των δανειστών που καταδικάζει τα παιδιά μου για τα επόμενα είκοσι χρόνια».

Ερωτηθείς εάν στο ενδεχόμενο του «ναι» η κυβέρνηση θα υπογράψει νέο μνημόνιο, τόνισε πως «όχι, θα κάνουμε διαπραγμάτευση για τους καλύτερους όρους αξιοπρεπούς επιβίωσης του ελληνικού λαού και του ελληνικού έθνους». Για το εάν ξέρει ο λαός τα υπέρ και τα κατά, είπε ότι θα τα μάθει και τα ξέρει και τα ξέρει όλα, παρακολουθεί το βάσανό του επί 5 χρόνια». Για το εάν θα ανοίξουν οι τράπεζες τη Δευτέρα, απάντησε: «φυσικά».

«Το ερώτημα είναι ναι ή όχι στην πρόταση των θεσμών και η απάντηση είναι προφανής για όλους μας», είπε ο Χρήστος Σπίρτζης. Είπε ότι είναι μια μέρα περηφάνιας και για την Ελλάδα και για τον λαό μετά από αυτά που έχουμε ζήσει 5 χρόνια λιτότητας, με έναν αβέβαιο μέλλον για τα παιδιά και τη χώρα μας. «Αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό ούτε από τον ελληνικό λαό ούτε από την Ευρώπη και από το ευρωπαϊκό πλαίσιο που μετέχουμε», πρόσθεσε. «Ο λαός», συνέχισε, «είναι υπερήφανος λαός, είμαστε μαχητές ιστορικά, δώσαμε μια πρώτη απάντηση στις 25 Ιανουαρίου και θα τις δώσουμε με μεγαλύτερες πλειοψηφίες σε μια εβδομάδα». Ερωτηθείς εάν οφείλουν οι πιστωτές να αφήσουν ανοικτές τις τράπεζες μέχρι τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, απάντησε: «Αυτό τους έλειπε».

news247.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...