14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Λαϊκή Συσπείρωση Δ. Πλατανιά: Κατώτερες των περιστάσεων οι προτάσεις για τα δημοτικά τέλη του 2021

Ημερομηνία:

Ανακοίνωση Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Πλατανιά:

Η απόφαση που έλαβε την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020 το Δημοτικό Συμβούλιο Πλατανιά, με τις ψήφους και της δικής μας παράταξης, απούσας της μείζονος αντιπολίτευσης, είναι μεν θετική, αλλά όχι αρκετή.

Είναι, κατ’ αρχήν, θετική γιατί η Δημοτική Αρχή εισάκουσε τις επισημάνσεις μας, εδώ και ένα χρόνο, για την ανάγκη μείωσης των ανταποδοτικών τελών, σε ΑμεΑ, τρίτεκνους, πολύτεκνους, μονογονεϊκές οικογένειες και πρότεινε σχετικές μειώσεις, τις οποίες η «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά» υπερψήφισε.

Δυστυχώς όμως η Δημοτική Αρχή του Δήμου Πλατανιά δεν τόλμησε να προχωρήσει σε γενναίες παρεμβάσεις (απαλλαγή από δημοτικά τέλη), που θα ανακούφιζαν περαιτέρω τις ευαίσθητες αυτές ομάδες πληθυσμού.

Οι δυνητικά δικαιούχοι δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τις 600 αιτήσεις και το εκτιμώμενο κόστος της απόφασης δεν αναμένεται να ξεπεράσει τις 55.000 ευρώ, σύμφωνα με την εισήγηση που κατατέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Επομένως, το κόστος δεν είναι απαγορευτικό.

Δυστυχώς επίσης η Δημοτική Αρχή δεν τόλμησε να προχωρήσει σε μειώσεις αναφορικά με το ύψος των ανταποδοτικών τελών, στις τρεις ζώνες που έχει θεσπίσει , διατηρώντας τα τέλη ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας στο ύψος που εκείνα είχαν διαμορφωθεί με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το 2019.

Όμως, το 2019, όταν και πάρθηκε η απόφαση αυτή με την προσδοκία μίας πολύ καλής τουριστικής χρονιάς, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το 2020 και με το 2021. Μετά από μία καταστροφική χρονιά στον τουρισμό και πολύ μεγάλες ζημιές στον πρωτογενή τομέα, η Δημοτική Αρχή όφειλε να δείξει το κοινωνικό της πρόσωπο αντιλαμβανόμενη τις μεγάλες δυσκολίες που περνούν εδώ και οι μήνες οι κάτοικοι του Δήμου μας (εργαζόμενοι σε τουρισμό – εστίαση κ.ά.).

Δεν το έπραξε. Το γεγονός ότι θα υπάρξει εκτιμώμενη μείωση των εσόδων του Δήμου Πλατανιά από τα ανταποδοτικά τέλη κατά 550.000 ευρώ το έτος 2020, εξαιτίας της απόφασης που ελήφθη στις αρχές της υγειονομικής κρίσης για απαλλαγή δημοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού από πληγείσες επιχειρήσεις, δεν αποτελεί δικαιολογία.

Και δεν αποτελεί δικαιολογία, γιατί με βάση την εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας, την οποία κατέθεσε προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο Πλατανιά ο δήμαρχος Γιάννης Μαλανδράκης, με δεδομένα τα νέα στοιχεία μετά τις διορθώσεις τετραγωνικών μέτρων και την προσθήκη 228.245 τ.μ., για τα οποία δεν καταβάλλονταν μέχρι σήμερα ανταποδοτικά τέλη, το ελάχιστο όφελος για τον Δήμο θα είναι 346.932,40 ευρώ. Αυτό σημαίνει, όπως διαπιστώνει η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Πλατανιά, ότι «αναμένεται να υπερκαλυφθούν οι απώλειες από τα μέτρα ανακούφισης των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση».

Το πρόσθετο αυτό έσοδο, σύμφωνα με την εκτίμηση της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Πλατανιά, που αναμένεται εφεξής (και υπό όρους κανονικότητας) δύναται να ανέλθει ή και να ξεπεράσει τις 450.000 ευρώ.

Καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του. Το δικό μας συμπέρασμα είναι ότι η Δημοτική Αρχή στάθηκε κατώτερη των περιστάσεων σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για τους κατοίκους, τους εργαζόμενους και τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις του Δήμου μας.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης Πλατανιά»

Δημήτρης Ανθούσης

Αλεξία Κουμάκη

"google ad"

Στέλιος Μαριανάκης

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...