14.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης: “Να μη θυσιαστεί για τα ιδιωτικά συμφέροντα ο ιστορικός τόπος του φαραγγιού της Κανδάνου”

Ημερομηνία:

Για αδιαφορία εκ μέρους της περιφέρειας Κρήτης σε ζητήματα περιβάλλοντος και ιστορίας κατηγορεί η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Με κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα μάλιστα υπενθυμίζει ότι το αίτημα των κατοίκων της Καντάνου δεν είναι να κλείσει το λατομείο αλλά να μην επεκταθεί η δραστηριότητά του εντός του ιστορικού χώρου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης:

«Να μη θυσιαστεί για τα ιδιωτικά συμφέροντα ο ιστορικός τόπος του φαραγγιού της Κανδάνου.

Τα καταστροφικά σχέδια της περιφερειακής αρχής σε βάρος του ιστορικού  τόπου του φαραγγιού της Κανδάνου στα Χανιά κατήγγειλαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι  με τη  Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης, στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου της 11 Αυγούστου.

Ο σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Αλέκος Μαρινάκης,  απαίτησε να παρθεί πολιτική απόφαση που να δίνει τέλος στα όποια σχέδια επέκτασης και τόνισε ότι  το αίτημα των φορέων και κατοίκων της Κανδάνου είναι συγκεκριμένο. Όπως ανέφερε : «Οι κάτοικοι δεν βάζουν ζήτημα να κλείσει το λατομείο, αλλά να μην επεκταθεί. Θα είμαστε υπόλογοι για τις αποφάσεις μας. Είναι συγκεκριμένο το ερώτημα : λατομείο στα 59 στρ. ή στα 348 στρ. ; Αυτό είναι το ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε».

Ωστόσο, προκειμένου να προστατευτεί η ιδιωτική επένδυση του Λατομείου, η πλειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου αρνήθηκε πεισματικά να βάλει στην ημερήσια διάταξη το θέμα. Αρνήθηκε την ψηφοφορία  και λήψη απόφασης για το συγκεκριμένο αίτημα των φορέων της Κανδάνου: να περιοριστεί η έκταση της λατομικής περιοχής -αυστηρά- στα  όρια της εκμετάλλευσης των 59,598 στρεμμάτων. Αρνήθηκε, ακόμη και  να δώσει τον λόγο σε δημοτικό σύμβουλο του δήμου Καντάνου-Σελίνου.

Η Λαϊκή Συσπείρωση σε ένδειξη διαμαρτυρίας αποχώρησε από τη συζήτηση, που επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά τον ρόλο της περιφερειακής αρχής: Υπεκφυγές, διαστρέβλωση της αλήθειας, ως γνήσιοι θεματοφύλακες των συμφερόντων του επενδυτή. Στην ίδια κατεύθυνση και η παράταξη της ΝΔ , που επικαλέστηκε τη δήθεν «αναρμοδιότητα» του περιφερειακού  συμβούλιου και την ανάγκη εξέτασης του θέματος «από ειδικούς επιστήμονες».

Πασιφανές έγινε το πώς αντιλαμβάνεται η διοίκηση της περιφέρειας και η μείζων αντιπολίτευση  τον σεβασμό στο περιβάλλον και την ιστορική μνήμη. Οι σχεδιασμοί τους εξυπηρετούν αποκλειστικά τα επιχειρηματικά συμφέροντα της εκμεταλλεύτριας εταιρείας του Λατομείου Κανδάνου και  δεν έχουν καμιά σχέση με τις λαϊκές ανάγκες, τις δυνατότητες του τόπου και τη φυσιογνωμία της περιοχής. Εξειδικεύοντας τοπικά το αντιλαϊκό – αντιπεριβαλλοντικό οπλοστάσιο διαχρονικά των κυβερνήσεων, που παραμένει άθικτο και ενισχύεται από την κυβέρνηση της ΝΔ, η πλειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου δίνει γη και ύδωρ στους επενδυτές.

Αυτή είναι η ανάπτυξή τους κι αυτήν την ανάπτυξη υπηρετούν! ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και οι δυνάμεις τους στην Περιφέρεια και τους Δήμους, Κόμματα και παρατάξεις στο περιφερειακό συμβούλιο που συμφωνούν με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης δεν μπορούν να ξεφύγουν από το πλαίσιο αυτό της αντιλαϊκής πολιτικής. Οι επιμέρους διαφορές τους αφορούν μόνο στη διαχείριση και όχι στην ουσία της πολιτικής που πιστά υπηρετούν. Και η ουσία είναι πως σε αυτό το σύστημα δεν μπορεί να γίνει παραγωγική διαδικασία με άλλα κριτήρια, με κριτήριο την κοινωνική ευημερία,  εκτός από το κέρδος των λίγων σε βάρος των δικαιωμάτων των πολλών. Γι αυτό παραδίνεται βορά στον επιχειρηματία το φαράγγι της Κανδάνου.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης συμπαραστέκεται στον λαό της Κανδάνου  που αντιστέκεται χρόνια τώρα στην επέκταση του Λατομείου και παλεύει για προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και της ιστορικής μνήμης της περιοχής. Καλούμε τον κανδανιώτικο λαό να δώσει συνέχεια στους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος, στις πολύμορφες κινητοποιήσεις και να εντείνει τη δράση του ενάντια στα εγκληματικά σχέδια για την  επέκταση του Λατομείου.

Οι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι κρήτης με την Λαϊκή Συσπείρωση

Συντηχάκης Μανώλης

Μαρινάκης Αλέξανδρος

"google ad"

Μανουσάκης Νίκος»

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία...

«Τσουνάμι» στο Μαξίμου από το «Newsletter Gate» – Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου

Χιονοστιβάδα εξελίξεων έρχεται για την κυβέρνηση μετά τη «θυσία» του...