25.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης: Τα όσα είπε ο περιφερειάρχης περί Αθηνοκεντρικού κράτους, είναι «προφάσεις εν αμαρτίαις»

Ημερομηνία:

Στις καθιερωμένες ανακοινώσεις του, στο περιφερειακό συμβούλιο της Πέμπτης 17 Δεκέμβρη,  ο κ. Αρναουτάκης, αναφορικά με τις καθυστερήσεις σε έργα, καθώς και τα εμπόδια ανάληψης αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας από το κεντρικό κράτος και την υποβάθμιση του ΟΑΚ ΑΕ, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «Αθηνοκεντρική αντίληψη», κάνοντας λόγο για «Αθηνοκεντρικό κράτος», σε βάρος της περιφέρειας.

Στην απάντησή του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Συντυχάκης Μανώλης, έκανε την παρακάτω τοποθέτηση:

«Οι καθυστερήσεις στην κατασκευή έργων, όπως ο ΒΟΑΚ, αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης του νησιού, της χώρας γενικότερα, δεν οφείλονται σε κανένα Αθηνοκεντρικό κράτος. Τα όσα είπε ο περιφερειάρχης περί Αθηνοκεντρικού κράτους, είναι «προφάσεις εν αμαρτίαις».  Δεν είναι τίποτε άλλο, παρά «Αθηνοκεντρικός» λαϊκισμός.

Είναι ο εύκολος τρόπος για να επιρρίπτει η περιφερειακή αρχή τα πάντα σε κάποια απρόσωπη γραφειοκρατία και, ταυτόχρονα, να θέτει στο απυρόβλητο το ταξικό κράτος, τη γενική αντιλαϊκή πολιτική, που ασκείται στο όνομα της πλουτοκρατίας στο επίπεδο της χώρας, με την οποία δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή τοπική ανάπτυξη. Να θέτει στο απυρόβλητο την ταξική και αντιλαϊκή πολιτική, που δεκαετίες τώρα εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, εκ νέου ΝΔ), στις οποίες και ο ίδιος ο κ. περιφερειάρχης συμμετείχε, ως υπουργός.

Όμως, δεν πρόκειται μόνο γι’ αυτό. Επιχειρεί απεγνωσμένα να αποκρύψει τις τεράστιες ευθύνες τις δικές του, των κομμάτων που τον στηρίζουν, του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών. Ας σταματήσει, λοιπόν, το παραμύθι για το «Αθηνοκεντρικό κράτος» και ας μιλήσει, αν μπορεί, η περιφερειακή αρχή για την ουσία της πολιτικής που εφαρμόζεται δεκαετίες τώρα στην Κρήτη, σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Τα προβλήματα της Κρήτης έχουν να κάνουν με το «αθηνοκεντρικό κράτος» ή με το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι του νησιού, όλης της χώρας, μηδέ εξαιρουμένων όσων κατοικούν στην Αθήνα, στο «κέντρο», αντιμετωπίζουν την ίδια σκληρή επίθεση; Ποιο δικαίωμα απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι του κέντρου που το στερούνται οι εργαζόμενοι της περιφέρειας; Τραγωδίες είχαμε στο ΜΑΤΙ, στη Μάνδρα Αττικής, όπως και στην Κρήτη τα προηγούμενα χρόνια, λόγω έλλειψης σχεδιασμού και έργων που αφορούν την ασφάλεια και τη ζωή των λαϊκών οικογενειών. Ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας, εν μέσω πανδημίας, έχει και το κέντρο και η περιφέρεια. Ποιος άνθρωπος του μόχθου ζει σήμερα με αξιοπρέπεια, με την έννοια της δυνατότητάς του να καλύπτει έστω στοιχειώδεις, για να μη μιλήσουμε για όλες τις σύγχρονες ανάγκες του; Κανείς, είναι η απάντηση. Ούτε στην Κρήτη ούτε πουθενά αλλού στην επικράτεια της χώρας.

Αυτό το κράτος, η κυβέρνηση που δουλεύει για λογαριασμό των αστών και οποιαδήποτε άλλη τη διαδεχτεί που θα ασκήσει τη διαχείριση του συστήματος, δεν έχουν να μοιράσουν τίποτα περισσότερο στην περιφέρεια απ’ όσα γενναιόδωρα μοιράζουν και στο κέντρο: Φτώχεια, ανεργία, εξαθλίωση. Απ’ όσα γενναιόδωρα παράγει το σύστημα που υπηρετούν. Γιατί όλα τα υπόλοιπα, που τα παράγει ο λαός με τον μόχθο του σε κάθε γωνιά αυτής της χώρας, τα βάζουν στο χέρι οι κεφαλαιοκράτες. Και σ’ αυτό τους βοηθούν και οι διαχειριστές τους. Αυτή είναι η δουλειά τους. «Βιογραφικό» γι’ αυτή τη δουλειά έχει υποβάλει και ο ίδιος ο περιφερειάρχης.»

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ