21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Λαϊκή Συσπείρωση Χανίων: Πολιτική κάλυψη του Δημάρχου στην απάνθρωπη απόφαση της ΔΕΥΑΧ με τη μη πρόσληψη των επιτυχόντων με ΑΣΕΠ ΑμεΑ

Ημερομηνία:

Για διγλωσσία κατηγορεί τον Δήμαρχο Χανίων κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη η Λαϊκή Συσπείρωση στο θέμα που προέκυψε με τους επιτυχόντες με διαγωνισμό ΑΣΕΠ συμπολίτες μας οι οποίοι δεν προσλήφθηκαν από τη ΔΕΥΧ με βάση εσωτερικό κανονισμό που απαγορεύει την πρόσληψη ΑμεΑ. Σύμφωνα με τη Λαϊκή Συσπείρωση, ενώ στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε εξέφρασε την απόλυτη στήριξή του, το δελτίο τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα ο Δήμος Χανίων κινείται σε άλλο μήκος κύματος ενώ την ίδια στιγμή η ΔΕΥΑΧ ζητά την αντικατάσταση των 2 επιτυχόντων.

Στο κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα πιο αναλυτικά αναφέρονται τα εξής:

Την Δευτέρα 9 Σεπτέμβρη, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των ταξικών σωματείων και του Σωματείου ΑμεΑ Χανίων με τον Δήμαρχο, Κο Σημαντηράκη προκειμένου να συζητηθεί το θέμα που έχει προκύψει με τους προσληφθέντες εργαζομένους ΑμεΑ από τον ΑΣΕΠ, τους οποίους το ΔΣ της ΔΕΥΑΧ αρνείται να εντάξει στη δύναμή της, βάζοντας τον εσωτερικό της κανονισμό πάνω από τον νόμο.

Ο ίδιος στη συνάντηση, αναγνώρισε την αδικία που έχουν υποστεί οι δύο από τον ΑΣΕΠ προσβληθέντες εργαζόμενοι.

Υποσχέθηκε ότι θα πρέπει να γίνει αλλαγή του εσωτερικού κανονισμού ΟΥΕ αλλά αυτό απαιτεί κάποιο χρόνο ενώ παράλληλα δήλωσε ότι θα υποστηρίξει τους δύο πολίτες ΑμεΑ να εξαντλήσουν τα ένδικα μέσα, διεκδικώντας την τελική δικαίωση τους μέσω της νομικής οδού, και ότι ο ίδιος δημόσια θα εκφράσει την πολιτική του στήριξη.

Δεν γνωρίζουμε τι μεσολάβησε μέχρι να συνταχθεί το δελτίο τύπου, αλλά αυτό που τελικώς δημοσιεύτηκε, αφορούσε άλλη συνάντηση, άλλα λεγόμενα, και όχι αυτή που τουλάχιστον εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση παρακολουθήσαμε.

Στο δελτίο τύπου που δημοσιεύτηκε, η «πολιτική στήριξη» στους εν λόγω εργαζομένους (στο συγκεκριμένο δηλαδή θέμα) μετατράπηκε σε δήλωση «ότι στηρίζει το αυτονόητο δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία στην ελεύθερη πρόσβαση στην εργασία».

Το παραπάνω «άοσμο» ευχολόγιο, πέραν της αυτονόητης γενικότητας του, χρησιμοποιείται για να συγκαλύψει την πραγματική πολιτική στήριξη του Δημάρχου: αυτή της διοίκησης της ΔΕΥΑΧ, για την οποία άλλωστε καταναλώνει το 50% του κειμένου του δελτίου τύπου στην εξωράισή της.

Στη συνέχεια η ΔΕΥΑΧ, πλήρως ενθαρρυμένη από τον «αέρα» της πολιτικής κάλυψης του Δημάρχου, αντιδίκησε στα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε ένας εκ των δύο εργαζομένων, ζητώντας μάλιστα και την αντικατάσταση των 2 επιτυχόντων από των ΑΣΕΠ. Ενώ απο την ίδια επιχειρηματολογία του Δημάρχου: Υποστήριξαν ότι δεν φταίμε εμείς, αλλά φταίει ο ΑΣΕΠ που δεν πήρε υπ`όψιν του τον Εσωτερικό Κανονισμό (ΟΕΥ) της ΔΕΥΑΧ..

Τελικώς η υπόσχεση του δημάρχου ότι θα υποστηρίξει τους εν λόγω εργαζομένους να εξαντλήσουν τα ένδικα μέσα, μετατράπηκε σε πολιτική στήριξη της ΔΕΥΑΧ για να εξαντλήσει τα δικά της..

Η παραπάνω στάση του Δημάρχου, είναι πολιτικά αλλά και ηθικά καταδικαστέα, γιατί δεν είναι σωστό να κοιτάς στα μάτια έναν άνθρωπο και να του λες θα σε στηρίξω, και μετά να τον πετάς στα γνωστά γρανάζια της μετάθεσης ευθυνών ..

Να μας απαντήσει λοιπόν ο Δήμαρχος:

Τι μεσολάβησε και γιατί στο επίσημο δελτίο τύπου δεν αποτυπώθηκαν αυτά για τα οποία που προφορικά δεσμεύτηκε στην αντιπροσωπεία που τον επισκέφτηκε, και που ορθά αποτυπώνονται στο ρεπορτάζ των Χανιώτικων Νέων με ημερομηνία 9 Σεπτ.;

Τι έκανε ο ίδιος προκειμένου να διερευνήσει το βασικό επιχείρημα της ΔΕΥΑΧ, ότι δηλαδή υπερισχύει ο Εσωτερικός Κανονισμός (ΟΕΥ) της από τους Νόμους που ψηφίζει η Βουλή;

"google ad"

Ήδη, έγκριτοι νομικοί υποστηρίζουν το αυτονόητο: ότι οι Νόμοι που ψηφίζει η Βουλή υπερισχύουν κάθε απόφασης και κάθε κώδικα μίας δημοτικής επιχείρησης και οι αποφάσεις του ΑΣΕΠ είναι ανώτερες ιεραρχικά από τις πράξεις των δημάρχων και των δημοτικών επιχειρήσεων. Ζητήθηκε έστω επί του θέματος μια γνωμάτευση από την νομική υπηρεσία του Δήμου (όπως ζητήθηκε από τον εκπρόσωπο της Λαϊκής συσπείρωσης στην συνάντηση) πριν παρθεί τόσο «εύκολα» η θέση ότι ο ΑΣΕΠ έσφαλε; Δηλαδή αν ο ΟΕΥ μιας δημοτικής επιχείρησης έγραφε ότι απαγορεύονται να προσλαμβάνονται συνδικαλιστές ή άτομα που έχουν ασχοληθεί με τον συνδικαλισμό, τότε θα έπρεπε ο ΑΣΕΠ να το υιοθετούσε;

Αναλογίζεται κανείς την ψυχολογική και ηθική εξόντωση αυτών των ανθρώπων , αλλά και το δυσβάστακτο οικονομικό κόστος των δικαστηρίων ?

Γιατί ενώ προφορικά δεσμεύτηκε για την αλλαγή του ΟΕΥ της ΔΕΥΑΧ, στο επίσημο δελτίο τύπου δεν αναφέρεται πουθενά;

Αναφέρεται στο δελτίο τύπου στήριξης της ΔΕΥΑΧ : «Επιπρόσθετα, κάθε χρόνο σε συνεργασία με τον Ο.Α.Ε.Δ., η Δ.Ε.Υ.Α.Χ. προχωρά στην πρόσληψη ΑΜΕΑ σύμφωνα πάντα με τον Ο.Ε.Υ. της». Γνωρίζει ο Κος Δήμαρχος την διαφορά που έχει η «επιδότηση» εργασίας από τον ΟΑΕΔ σε σχέση με μια θέση αορίστου χρόνου με απόφαση του ΑΣΕΠ, και τι σημασία έχει αυτή για τη ζωή του πιο χτυπημένου από την ανεργία τμήματος των εργαζομένων.

Ας αφήσει λοιπόν ο δήμαρχος τα «ήξεις αφήξεις» και να δώσει λύση στο πρόβλημα. Αν θέλει μπορεί. Πολύ περισσότερο που έχει στα χέρια του και τα πρώτα θετικά για τους εργαζόμενους ασφαλιστικά μέτρα, που εκδικάστηκαν υπέρ του ενός εργαζομένου την Πέμπτη 12/9 στο μονομελές πρωτοδικείο Χανίων.

Η Λαϊκή συσπείρωση απαιτεί άμεσα να ενταχθούν στη δύναμη των μονίμων εργαζομένων της ΔΕΥΑΧ οι δύο ΑμεΑ που διορίστηκαν νομιμότατα μέσω ΑΣΕΠ και όχι με ρουσφέτια.

Η Λαϊκή Συσπείρωση θα θέσει το θέμα στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο για να πάρουν θέση όλες οι παρατάξεις ακόμα καλεί τους δύο εργαζόμενους, καθώς και τα σωματεία και κάθε άλλο φορέα να παραβρεθούν εκφράζοντας την στήριξη τους σε αυτούς.

Να υλοποιηθεί από το ΔΣ της ΔΕΥΑΧ η απόφαση του ΑΣΕΠ για πρόσληψη των 2 εργαζομένων ΑΜΕΑ. Να αλλάξει άμεσα ο εσωτερικός κανονισμός. Ο δήμαρχος και το Δημ. Συμβούλιο να αναλάβουν και την πολιτική ευθύνη αυτών των αποφάσεων.

Χανιά, 15 Σεπτεμβρίου 2019

Οι εκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι με την Λαϊκή Συσπείρωση

Βουρλάκης Νίκος

Λουτσέτης Μπάμπης

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...

Συγκέντρωση της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ μπροστά στις Ευρωεκλογές του Ιούνη

Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση την...