15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Λαϊκή Συσπείρωση Χανίων: Όχι στην εμπορευματοποίηση των κοινόχρηστων χώρων της πρώην ΑΒΕΑ

Ημερομηνία:

Με ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση Χανίων αναφέρεται στην ψήφιση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 24ης Ιουλίου της απόδοσης του κοινόχρηστου χώρου της ΑΒΕΑ στην εταιρεία “Κρητικά Ακίνητα” προς εκμετάλλευση.

Στο κείμενο της ανακοίνωσης αναφέρονται τα εξής:

Η παραλιακή περιοχή της πρώην ΑΒΕΑ στην Νέα Χώρα και η πέριξ αυτής, έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον μεγάλων επιχειρηματικών μονοπωλιακών ομίλων, οι οποίοι προτίθεται να ανεγείρουν ξενοδοχειακά μεγαθήρια στην καρδιά μιας από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της πόλης μας.

Από αυτή την εμπορευματοποίηση της γης δεν γλίτωσε ούτε ο χαρακτηρισμένος από το 1994 ως κοινωφελής χώρος, αυτός των 3168,04 τ.μ. που αποτελεί το βορειοανατολικό τμήμα του πρώην οικοπέδου της ΑΒΕΑ, αυτό που άτυπα (?) σήμερα χρησιμοποιείται ως υπαίθριος χώρος στάθμευσης.

Η σημερινή δημοτική αρχή, σε συνεννόηση με τον νέο Δήμαρχο Χανίων, δέχτηκαν και ψήφισαν στη προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (24 Ιουλίου) να επαναπολεοδομηθεί με υψηλούς όρους δόμησης (συντελεστής δόμησης = 2) , να αποχαρακτηριστεί ο χώρος αυτός από κοινωφελής και να αποδοθεί τελικώς στην εταιρία «Κρητικά Ακίνητα» (της Τράπεζας Χανίων) προς εκμετάλλευση.

Το χρονικό του εγκλήματος:

Ο Χώρος πολεοδομήθηκε και χαρακτηρίστηκε ως κοινωφελής το έτος 1994. Από τότε μέχρι σήμερα, με ευθύνη όλων των προηγούμενων δημοτικών αρχών, δεν προχώρησε η αποζημίωση της ιδιοκτήτριας εταιρίας, προκειμένου να αποδοθεί για την προβλεπόμενη χρήση του στον Χανιώτικο λαό. Το 2014 το διοικητικό Πρωτοδικείο Χανίων με την 313/2014 απόφασή του ακύρωσε την ρυμοτομία λόγω καθυστέρησης της αποζημίωσης από τον Δήμο, και μετέφερε την κυριότητα στην Τράπεζα Χανίων.

Σε αυτή όμως την φάση ακόμα το ακίνητο δεν είναι πολεοδομικά αξιοποιήσιμο γιατί πρέπει να γίνει τροποποίηση του σχεδίου πόλεως, να «φύγει» η κοινωφελής χρήση, και να πολεοδομηθεί εκ νέου. Στις 5/2/2019 η εταιρία καταθέτει αίτηση πολεοδόμησης της εν λόγω περιοχής, η οποία συμπληρώθηκε με νέα αίτηση με δικαιολογητικά στις 11/7/2019. Η νομοθεσία προβλέπει ότι ο Δήμος οφείλει εντός 3 μηνών (δηλαδή έως την 11η του Οκτώβρη) να απαντήσει επί του θέματος, δηλαδή αν θα δεχτεί την επαναπολεοδόμηση της περιοχής όπως η εταιρία προτείνει, ή αν θα ξαναεπιβάλλει απαλλοτρίωση επί του ακινήτου καταβάλλοντας το ανάλογο ποσό διατηρώντας τον κοινωφελή χαρακτήρα του.

Ενώ ο νυν Δήμαρχος είχε κάθε νομικό δικαίωμα, και υποχρέωση να συζητηθεί το μείζον αυτό θέμα στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, που θα αναλάβει από την 1η Σεπτεμβρίου, αποφάσισε σε συνεννόηση με τον επόμενο Δήμαρχο να ψηφίσει στη μέση του καλοκαιριού, με ένα οριακής απαρτίας –απερχόμενο- δημοτικό συμβούλιο, στην προτελευταία του συνεδρίαση, την απόδοση ενός ζωτικής σημασίας για τον Χανιώτικο Λαό χώρο, στο κεφάλαιο. Η πρόθεση της νυν δημοτικής αρχής να καλύψει την επόμενη, γλιτώνοντάς την από το πολιτικό κόστος μιας τέτοιας απόφασης είναι εξόφθαλμη..

Οι δικαιολογίες που χρησιμοποιούνται, όπως ότι η αποζημίωση για την απαλλοτρίωση είναι υψηλή (ενώ την ίδια στιγμή παραδέχονται ότι το τίμημα μπορεί να πληρωθεί από την Δήμο), χρησιμοποιούνται για να κρύψουν την πολιτική συμφωνία για την εμπορευματοποίηση των ελεύθερων χώρων που συνολικά ακολουθείται από την δημοτική αρχή (και την νυν και την επόμενη..). Το ακίνητο θα μπορούσε να έχει απαλλοτριωθεί σε πολύ χαμηλότερη αντικειμενική αξία, όπως αυτή του 1994.

Αυτό που τελικώς αποδεικνύεται είναι ότι οι κωλυσιεργίες τόσων χρόνων δεν ήταν «κακώς κείμενο της διοίκησης και της γραφειοκρατίας», αλλά συνειδητή πολιτική δέσμευση απέναντι στους επιχειρηματικούς ομίλους που βλέπουν σαν «φιλέτο» την πόλη μας, ώστε να δημιουργηθούν τετελεσμένα, και υπό ωμό εκβιασμό, να αποδοθεί πάλι πίσω στην ιδιοκτήτρια εταιρία.

Για άλλη μια φορά, ελεύθεροι χώροι της πόλης μας αφήνονται έρμαια στα επιχειρηματικά συμφέροντα, αντιμετωπίζονται ως «φιλέτα» επενδύσεων στερώντας την ανάγκη των εργαζομένων, των μικροεπαγγελματιών, της νεολαίας για ελεύθερους χώρους. Την ίδια τύχη έχουμε επανειλημμένα προειδοποιήσει και για το στρατόπεδο Μαρκόπουλου, όπου το Master plan της επιχειρηματικής αξιοποίησής του είναι κρυμμένο επιμελώς στα συρτάρια κάποιου επενδυτή..

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλει αυτές τις μεθοδεύσεις και καλεί τους συλλόγους και τα σωματεία της πόλης μας να αντισταθούν στην ισοπέδωση του δικαιώματος των παιδιών μας σε ελεύθερους χώρους, στον αθλητισμό και στην ίδια την πρόσβαση στην πόλη μας. Να μην επιτρέψουμε την απόδοση ενός από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους στο τραπεζικό και το ξενοδοχειακό κεφάλαιο.

Απαιτούμε να ακυρωθεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 24ης Ιουλίου. Δεν νομιμοποιείται ένα τόσο μείζον θέμα που αλλάζει την φυσιογνωμία μιας ολόκληρης περιοχής, να συζητείται σε οριακής απαρτίας συνεδρίαση, με ψήφους 14 υπέρ και 8 κατά, και όχι από το νέο δημοτικό συμβούλιο. Να συζητηθεί στην 1η συνεδρίαση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, όπου καλούμε τα σωματεία και φορείς της πόλης να δώσουν μαζικά το παρόν, και να διεκδικήσουμε να παραμείνει δημόσια περιουσία με αξιοποίησή του για τις λαϊκές ανάγκες.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...