14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: Άρνηση της ΠΕΔ Κρήτης να καταγγείλουν τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ για τα οικονομικά των Δήμων

Ημερομηνία:

   Με αφορμή τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΕΔ Κρήτης που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο, με θέμα το συνέδριο της ΚΕΔΕ την Πέμπτη – Παρασκευή 30 – 31/5/2013 στα Γιάννενα για τα οικονομικά των δήμων, η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε πρόταση ψηφίσματος, η οποία καταψηφίστηκε από τους εκπροσώπους των παρατάξεων που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.   Επί της ουσίας, και παρά τη γκρίνια τους για τα οικονομικά χάλια των δήμων, αρνήθηκαν να  καταγγείλουν τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ που υλοποιεί την πολιτική που έχει συνδιαμορφώσει με την Ε.Ε., τον «Καλλικράτη» και την πολιτική της ανταγωνιστικότητας που  εκφράζεται με την όλο και μεγαλύτερη περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης προς τους Δήμους. Το αρνήθηκαν γιατί έβαλαν πλάτη και οι ίδιοι, ανοίγοντας το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση έργων και υπηρεσιών, την μείωση μισθών, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, τις απολύσεις,  την υποβάθμιση ακόμα και κατάργηση κοινωνικών υπηρεσιών.

Αρνήθηκαν να καταγγείλουν την ευθυγράμμιση της ΚΕΔΕ με την κυβέρνηση, και απλά περιορίστηκαν σε ανούσια κριτική προς το ΔΣ, προσάπτοντας του “ανικανότητας”, “έλλειψη πολιτικής διορατικότητας” και άλλα περί “άσχετων με τα οικονομικά στην ΚΕΔΕ”.

   Η ΚΕΔΕ, όπως και η ΠΕΔ Κρήτης ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν. Ροκανίζουν το χρόνο προκειμένου η κυβέρνηση να μην παρεκκλίνει από τους δημοσιονομικούς στόχους και στις περαιτέρω μειώσεις στους δήμους. Η ΚΕΔΕ μαζί με την κυβέρνηση, και με πρόσχημα τα κριτήρια κατανομής των ΚΑΠ (πληθυσμός, ορεινότητα και νησιωτικότητα),  βάζει τους δημάρχους να τσακώνονται μεταξύ τους για το πως θα μοιραστεί η «πίτα» που έτσι κι αλλιώς απέχει αρκετά, από την κάλυψη των ανελαστικών δαπανών. Από τα 2,5 δις που είναι το ανελαστικό κόστος λειτουργίας των Δήμων, όπως οι ίδιοι εκτιμούν, τελικά θα δοθούν από την κυβέρνηση μόνο τα 1,5 δις. Δηλαδή, το έλλειμμα στη σημερινή λειτουργία των Δήμων για το 2013 θα είναι 1 δις (!!). Σημαίνει, κλείσιμο Δήμων, απολύσεις προσωπικού, συρρίκνωση παρεχομένων υπηρεσιών, μετακύλιση του κόστους λειτουργίας και του 1 δις σε νέα φορολογία του λαού που προκύπτει στους δημοτικούς προϋπολογισμούς από τα «ίδια έσοδα».

   Το περιεχόμενο του συνεδρίου  αντί να είναι η διεκδίκηση του 1 δις και της αύξησης των ΚΑΠ  που έχουν μειωθεί πάνω από 60% (σε σχέση με το 2009) – που και τότε δεν επαρκούσαν – η ΚΕΔΕ επικεντρώνει τη θεματολογία στο νέο σύστημα κατανομής των ΚΑΠ και το ελάχιστο κόστος λειτουργίας των δήμων. Κι αυτό γιατί θεωρεί τους ΚΑΠ δεδομένους αφού «κατανοεί» τις δυσκολίες τάχα που περνάει η χώρα και συγκλίνει στην επιχειρηματολογία της Κυβέρνησης. Είναι συνυπεύθυνοι και επιζήμιοι για τις επιπτώσεις που ήδη υπάρχουν στους Δήμους και επιβαρύνουν δυσβάσταχτα τα λαϊκά στρώματα.

   Οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ με το συνδυασμό της «Λαϊκής Συσπείρωσης», δηλώνουν ότι θα συμβάλλουν με όλες τους τις δυνάμεις στην οργάνωση της λαϊκής πάλης για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

   Διεκδικούν επείγοντα μέτρα που ανακουφίζουν τις λαϊκές οικογένειες σε σύγκρουση με την πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης :

  1. Πλήρη επαρκή χρηματοδότηση για το σύνολο των λειτουργιών των Δήμων. Επιστροφή των παρακρατηθέντων στο πραγματικό τους ύψος. Απόδοση όλων των χρημάτων της ΣΑΤΑ που δεν αποδόθηκαν το 2011 και 2012.
  2. Καμία απόλυση εργαζομένων στους Δήμους. Ανανέωση άμεσα όλων των συμβάσεων και δρομολόγηση της μονιμοποίησής τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Προσλήψεις νέου μόνιμου προσωπικού με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα που να καλύπτουν τις διαρκείς αυξημένες ανάγκες σε υπηρεσίες και υποδομές.
  3. Άμεση δραστική μείωση ανταποδοτικών και άλλων τελών με στόχο την κατάργηση κάθε είδους τοπικής φορολογίας, ανταποδοτικών και άλλων τελών.
  4. Κρατική χρηματοδότηση για τη δημόσια υγεία, στελέχωση και εξοπλισμό των δημοτικών ιατρείων για την παροχή δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ιδιαίτερα σε άπορους και ανασφάλιστους.
  5. Αφορολόγητο πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα σχολεία, παιδικούς σταθμούς, αθλητικά κέντρα κλπ.
  6. Ενίσχυση και επέκταση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» για όσους το έχουν ανάγκη και ένταξή του στις δομές των Δήμων. Διασφάλιση της εργασίας των εργαζόμενων σε αυτό μετατρέποντας τις συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου και άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων. Το ίδιο να ισχύσει για τα ΚΗΦΗ (κέντρα ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων), ΚΔΑΠ – ΑΜΕΑ κλπ.
  7. Γενναία χρηματοδότηση για τους βρεφικούς – παιδικούς σταθμούς. Να γίνουν δεκτές όλες οι αιτήσεις των γονιών στη νέα περίοδο. Κατάργηση των τροφείων.
  8. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στη λειτουργία, στις υπηρεσίες και τα έργα των Δήμων. Καμία ιδιωτικοποίηση στην διαχείριση των απορριμμάτων, υδάτων, κ.ά.
  9. Πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων με αξιοποίηση και των κονδυλίων της νέας προγραμματικής περιόδου της ΕΕ, για σύγχρονες κτιριακές κοινωνικές υποδομές που καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών, έργα πολιτικής προστασίας, αντισεισμικής θωράκισης, αντιπλημμυρικής – αντιπυρικής προστασίας.

Ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης στο ΔΣ της ΠΕΔ Κρήτης

Συντυχάκης Μανώλης

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...