14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

«Μάχη στη Γη του Μινώταυρου»: Η ιστορία πίσω από τους πίνακες του καταξιωμένου Αυστραλού ζωγράφου Michael Winters για τη Μάχη της Κρήτης

Ημερομηνία:

Η “Μάχη στη Γη του Μινώταυρου” είναι μια σειρά έργων του ζωγράφου Michael Winters poy δημιούργησε κατά την 18μηνη διαμονή του στην Κρήτη.

To 1983, η πρεσβεία της Αυστραλίας στην Ελλάδα κάλεσε τον ζωγράφο να εκθέσει τη δουλειά του στο Ρέθυμνο στα πλαίσια των εορτασμών για τη Μάχη της Κρήτης. Όσο βρισκόταν στην Κρήτη για την έκθεσή του, ο Michael Winters, αποφάσισε να επιστρέψει στην Κρήτη για μια μεγαλύτερη περίοδο για να εξερευνήσει καλλιτεχνικά τη Μάχη της Κρήτης. Έτσι, τον Μάρτιο του 1990, έμεινε στην Κρήτη για 18 μήνες στην περιοχή της Αργυρούπολης. Όσο βρισκόταν εκεί ο ζωγράφος δημιούργησε μια σειρά έργων που εξερευνούσαν τη Μάχη της Κρήτης, από τη μια ως στρατιωτικό γεγονός και από την άλλη ως γεγονός συνδεδεμένο με την αρχαία μυθολογία της Κρήτης. Ο τίτλος της δουλειάς του ήταν “Μάχη στη Γη του Μινώταυρου”. Αυτή η σειρά έργων παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση της Αυστραλίας στην 50η επέτειο της Μάχης της Κρήτης τον Μάη του 1991.

Λέει ο ζωγράφος στην επεξήγηση ενός πίνακά του:

Η Κρήτη ήταν η γη του μυθικού Μινώταυρου. Ο Μινώταυρος ζούσε σε έναν λαβύρινθο και ο βασιλιάς Μίνωας θυσίαζε άνδρες και γυναίκες στο κτήνος κλειδώνοντάς τους μέσα στο Λαβύρινθο για να περιπλανιούνται άσκοπο μέχρι να σκοτωθούν. Χρόνια μετά ένας πολεμιστής, ο Θησέας, έφτασε στην Κρήτη, για να σκοτώσει τον Μινώταυρο. Η Αριάδνη, η κόρη του Μίνωα και της Πασιφάης, ερωτεύτηκε τον Θησέα και ζήτησε από τον Δαίδαλο να τον βοηθήσει. Ο Δαίδαλος της έδωσε ένα κομμάτι νήμα που ο Θησέας θα μπορούσε να δέσει στην πόρτα του Λαβύρινθου καθώς εισερχόταν, ώστε μετά που θα σκότωνε τον Μινώταυρο να μπορούσε να βρει την έξοδο. Ο Θησέας πέτυχε και σκότωσε τον Μινώταυρο και δραπέτευσε από την Κρήτη με την Αριάδνη. Αιώνες μετά νέοι πολεμιστές έφταναν για να πολεμήσουν στη γη του Μινώταυρο και πρόσθεσαν άλλο ένα στρώμα στην ιστορία της Κρήτης.

Τα έργα του κ. Winters κινούνται στην σφαίρα της ιστορικής αλήθειας και της μυθολογικής παράδοσης της Κρήτης, ενώ παράλληλα αποτελούν προσωπική δήλωση του Αυστραλού καλλιτέχνη όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο βίωσε την πολιτιστική ταυτότητα και κληρονομιά των Κρητικών.

Ο Winters αποτυπώνει σε πίνακες, λινοτυπικές παραστάσεις και τοιχογραφίες.

Ο Michael Winters θεωρείται από τους πλέον αξιόλογους ζωγράφους της Αυστραλίας και βραβεύτηκε τρεις φορές με το αναγνωρισμένου κύρους βραβείο Archibald. Έχει συνδέσει άρρηκτα για χρόνια τώρα το όνομά του, αλλά και την καλλιτεχνική του έκφραση με την Ελλάδα και λέει πως η ελληνική ιστορία, μυθολογία, ο ελληνικός τρόπος ζωής και το τοπίο ήταν και παραμένουν πάντα πηγή έμπνευσής του.

Δείτε τους πίνακες και διαβάστε την επεξήγησή τους:

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...