15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Μέι day: «Ξηλώνεται» η Βρετανική κυβέρνηση – Βροχή παραιτήσεων υπουργών μετά τη συμφωνία με την Ε.Ε.

Ημερομηνία:

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε στο βρετανικό κοινοβούλιο ότι η επιλογή που έχει μπροστά του είναι σαφής: Υποστηρίζει τη δική της συμφωνία για το Brexit ή αποχωρεί η Βρετανία από την ΕΕ χωρίς συμφωνία ή δεν αποχωρεί καθόλου.

“Η επιλογή είναι σαφής: Μπορούμε να επιλέξουμε να αποχωρήσουμε χωρίς συμφωνία, μπορούμε να ρισκάρουμε να μην υπάρξει καθόλου Brexit ή μπορούμε να επιλέξουμε να ενωθούμε και να υποστηρίξουμε την καλύτερη συμφωνία που μπορεί να προκύψει από διαπραγμάτευση”, δήλωσε η Μέι ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να προετοιμάζεται για μια αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία έπειτα από το σχέδιο συμφωνίας στο οποίο κατέληξε η Βρετανία με την ΕΕ την Τετάρτη το βράδυ, του οποίου ακολούθησε μια σειρά από παραιτήσεις υπουργών.

Μπαράζ παραιτήσεων

Μορφή χιονοστιβάδας έχουν πάρει οι παραιτήσεις υπουργών της βρετανικής κυβέρνησης, μία μέρα μετά το κρίσιμο υπουργικό συμβούλιο στο οποίο παρουσιάστηκε το σχέδιο για το Brexit.

Μέχρι στιγμής έχουν παραιτηθεί 3 υπουργοί και μία υφυπουργός.

Το κλίμα στο Λονδίνο είναι ιδιαιτέρα βαρύ και πολλοί αναλυτές ήδη αναφέρουν ότι οι εκλογές είναι πλέον μονόδρομος για την Τερέζα Μέι.

Πρώτος άνοιξε τον χορό τον παραιτήσεων ο υπουργός αρμόδιος για την Βόρεια Ιρλανδία, ο συντηρητικός Σέλις Βάρα.

«Δεν μπορώ να υποστηρίξω τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση», εξηγεί ο κ. Βάρα στην επιστολή παραίτησής του που αναρτήθηκε στο λογαριασμό του στο Twitter.

Ωστόσο η βαριά παραίτηση, που άνοιξε το δρόμο στους υπόλοιπους ήταν αυτή του υπουργού για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ, ο οποίος αποχωρώντας σημείωσε ότι το σχέδιο της Μέι απειλεί την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σε λίγα λεπτά από την παραίτησή του η βρετανική λίρα υποχώρησε 1%.

Λίγο αργότερα η υπουργός Εργασίας Εσθερ ΜακΒέι ανακοίνωσε και αυτή την παραίτησή της και αμέσως ακολούθησε η η Σουέλα Μπρέιβερμαν, υφυπουργός για το Brexit.

Σημειώνεται ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός μιλά στο Κοινοβούλιο για να υποστηρίξει τη συμφωνία.

Οι αδύνατες ισορροπίες

"google ad"

H πρωθυπουργός Τερέζα Μέι προσπαθεί τους τελευταίους μήνες να κρατήσει μια αδύνατη πολιτικά ισορροπία, ανάμεσα στη δεξιά πτέρυγα του κόμματός της που ζητά «σκληρό» Brexit και στις υποχωρήσεις που αναγκάστηκε να κάνει ώστε να επιτευχθεί μία συμφωνία με τις Βρυξέλλες,

Την Τετάρτη, σε ένα βαθιά διχασμένο μαραθώνιο υπουργικό συμβούλιο, η Τερέζα Μέι παρουσίασε το σχέδιο συμφωνίας με τις Βρυξέλλες.

Μετά το συμβούλιο δεν υπήρξαν δημόσιες αντιδράσεις από τους υπουργούς, ωστόσο όπως φαίνεται το βράδυ στο Λονδίνο ήταν γεμάτο από ζυμώσεις και συναντήσεις πίσω από κλειστές πόρτες, καθώς μόλις ξημέρωσε ξεκίνησαν οι παραιτήσεις.

Αμφίβολο είναι πλέον αν θα υπάρχει κυβέρνηση για να παρουσιαστεί σε 10 ημέρες στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., που ανακοίνωσε νωρίτερα ο Ντόναλντ Τουσκ, για την υπογραφή της συμφωνίας ή θα έχουν δρομολογηθεί πολιτικές εξελίξεις.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ