16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Μέσα στους πρώτους νομούς της Ελλάδας σε αυθαίρετα ο νομός Χανίων… αλλά όλα τακτοποιούνται

Ημερομηνία:

Με αναστολή της κατεδάφισης από 25 έως 40 χρόνια, θα αντιμετωπίσει το υπουργείο Περιβάλλοντος το γόρδιο δεσμό των κτισμάτων που βρίσκονται κυρίως μέσα σε δάση και δασικές περιοχές καθώς και σε χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις.

Το ΥΠΕΝ, είχε εξαιρέσει τις περιοχές αυτές που συγκροτούν τους πυρήνες των οικιστικών πυκνώσεων, από την ανάρτηση των δασικών χαρτών για να μην εμποδιστεί η κύρωσή τους με σκοπό να αποτελέσουν μία ξεχωριστή ενότητα, την οποία το υπουργείο έρχεται τώρα να αντιμετωπίσει με νέο νόμο. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία από τους αναρτημένους χάρτες, έχουν δηλωθεί από τους δήμους περίπου 300.000 στρέμματα οικιστικών πυκνώσεων, τα οποία θα ελεγχθούν άμεσα για να διαπιστωθεί η αξιοπιστία τους και τυχόν λάθη.

Η ρύθμιση προβλέπει ότι κτίσματα και συνοδευτικές εγκαταστάσεις που αναγέρθηκαν έως και την 11η Ιουνίου του 1975 θα τακτοποιούνται για 40 χρόνια. Αντίστοιχα όσα χτίστηκαν μετά την επίμαχη ημερομηνία έως και τις 28 Ιουλίου του 2011, η τακτοποίηση θα έχει ισχύ για 25 έτη.

Στα ακίνητα που θα υπαχθούν στην ρύθμιση, δεν μεταβάλλονται ιδιοκτησιακά δικαιώματα, δεν μεταβιβάζονται και επισκευάζονται μόνο στο τμήμα που αφορά το περίγραμμα της οικοδομής.

Για τον υπολογισμό των προστίμων που θα καταβάλλουν οι πολίτες για να γλιτώσουν την μπουλντόζα, υπολογίζονται μια σειρά από κριτήρια, όπως το είδος του κτιρίου, ο περιβάλλον χώρος, οι συνοδευτικές εγκαταστάσεις κ.α. Για παράδειγμα σε κτίριο 100 τ.μ με τιμή ζώνης 2.000 τ.μ για τα προ του 1975, ο ιδιοκτήτης υπολογίζεται ότι θα καταβάλλει 20.000 ευρώ, για τα προ του 2003, 37.500 ευρώ και για τα προ του 2011, 72.600 ευρώ.

Οι πρωταθλητές των αυθαιρέτων

Πρωταθλήτρια σε αυθαίρετους οικισμούς είναι η Αττική καθώς οι εκτάσεις σύμφωνα με τα στοιχεία των αναρτημένων χαρτών που επεξεργάστηκε το Ελληνικό Κτηματολόγιο ξεπερνούν τα 115.000 στρέμματα.

Μεγάλο αριθμό πυκνώσεων έχει η Κορινθία με 42.206, 19.464 η Χαλκιδική, 19.050 η Θεσσαλονίκη, 12.233 η Άρτα, 12.880 η Βοιωτία, 6.211 οι Κυκλάδες, 5.818 τα Χανιά, 4. 274 τα Τρίκαλα, 4.400 η Εύβοια.

Οι παρεμβάσεις του υπουργείου αφορούν την αναστολή της κατεδάφισης και “δεν αποτελούν έμμεση ή άμεση πολεοδόμηση¨τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος επισημαίνοντας ότι “δεν θα παραβιαστούν οι κανόνες για την προστασία του δάσους”. Εντός ενός μηνός από την ψήφιση του νόμου που από σήμερα είναι σε δημόσια διαβούλευση μέχρι και τις 8 Ιανουαρίου, θα γίνει έλεγχος για να διαπιστωθεί η ορθότητα των περιγραμμάτων, αν πληρούν δηλαδή τα κριτήρια ένταξης στις περιοχές με τις οικιστικές πυκνώσεις, οι οποίες θα αποτυπώνονται στο χάρτη με ιώδες χρώμα. Από την προσωρινή τακτοποίηση εξαιρούνται οι προστατευόμενες περιοχές, εθνικοί δρυμοί, περιοχές Ραμσάρ, ρέματα, αιγιαλός, αναδασωτέα.

“Είναι ένα σχέδιο για να λύσουμε ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα που δημιουργήθηκε τα τελευταία 30-40 χρόνια. Να δοθεί λύση σε ένα θέμα που δημιουργήθηκε και με την συμβολή της διοίκησης και που οι πολιτικές το επέτρεψαν” δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος. “Σκοπός είναι να εφαρμοστούν οι δασικοί χάρτες στο 100% της επιφάνειας της χώρας. Έτσι θα ολοκληρωθεί η ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών στο σύνολο της χώρας και θα κλείσει η περίοδος της προσωρινής εξαίρεσης”.

Ο κ. Φάμελλος εκτίμησε ότι οι περιοχές που θα ενταχθούν στον παρόντα νόμο είναι ένα πολύ μικρό κομμάτι της ελληνικής επικράτειας. Από τους θεωρημένους δασικούς χάρτες που αντιστοιχούν στο 51,53% της ελληνικής επικράτειας, υπολογίζεται ότι θα ενταχθούν 19.394 στρέμματα, ήτοι το 0,17% θα αποτελούν τις οικιστικές πυκνώσεις.

Ιδιαίτερη σημασία δίνει το ΥΠΕΝ στην έννοια του δασικού ισοζυγίου, που υιοθετεί η ρύθμιση κατά το πρότυπο του περιβαλλοντικού ισοζυγίου στους νόμους για τα αυθαίρετα, δίνοντας την δυνατότητα για την δημιουργία ειδικού πόρου με σκοπό την αποκατάσταση της βλάβης που προέκυψε από τις πυκνώσεις. Όπως αναφέρθηκε, το δασικό ισοζύγιο οφείλει να έχει χώρο δράσης στην δημοτική ενότητα που υπήρξε η επίπτωση ή να γίνει σε συγγενείς περιοχές με την βλάβη ή στον ίδιο νομό.

Αξίζει να σημειωθεί από το σύνολο των δήμων της χώρας μόνο 24 δήμοι (το 7,3%) δεν ανταποκρίθηκε στην υποβολή στοιχείων για τις οικιστικές πυκνώσεθς και αυτοί είναι ΟΤΑ όπως της Ιεράπετρας, της Σητείας, της Φολέγανδρου, της Σερίφου, της Επιδαύρου, της Πάργας κ.α.

newmoney.gr 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πλήρωσε μεγαλοεπιχειρηματίας την εγγύηση αξιωματούχου του ΟΣΕ;

του Μανώλη Κοττάκη Με τον καπετάνιο του πλοίου, ο οποίος...

Απέραντη θλίψη στα Ανώγεια την 49χρονη μητέρα που “έσβησε” ξαφνικά

Βαθύτατη θλίψη σκόρπισε σήμερα στα Ανώγεια η είδηση του πρόωρου και...

Βοήθεια από την Κρήτη για τους γύπες της ηπειρωτικής Ελλάδας

Τρεις νεαροί γύπες με προέλευση από την Κρήτη απελευθερώθηκαν...