15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Μέτρα ανακούφισης για τις επιχειρήσεις προανήγγειλε ο Στ. Αρναουτάκης

Ημερομηνία:

Τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι επιχειρηματίες του κλάδου του επισιτισμού στο Ηράκλειο, περιέγραψαν εκπρόσωποί τους στον Περιφερειάρχη Ηρακλείου Σταύρο Αρναουτάκη, στη διάρκεια της συνάντησής τους που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στην Περιφέρεια.

Πιο συγκεκριμένα εκπρόσωποι του κλάδου και από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης ανέλυσαν τα σωρευτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και επιπροσθέτως λόγω των τοπικών lockdown που έχουν επιβληθεί στις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου και Χανίων.

Οι επιχειρηματίες του επισιτισμού κατέθεσαν πρόταση ενίσχυσης του κλάδου μέσω ΕΣΠΑ, στα πρότυπα της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου εξασφαλίστηκε ποσό ύψους 150 εκατ. ευρώ για την ανακούφιση των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία.

Από την πλευρά του ο κ. Αρναουτάκης προανήγγειλε τη λήψη μέτρων στήριξης για τους επιχειρηματίες ενώ όπως τόνισε οι σχετικές επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν εντός του Σεπτεμβρίου.

Πιο συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Κρήτης επισήμανε τα εξής:

Έχουμε την υποχρέωση να στηρίξουμε και να σταθούμε δίπλα σε αυτές τις επιχειρήσεις, διεκδικώντας πάντα από την κεντρική εξουσία, αλλά και μέσα από τα δικά μας προγράμματα. Πολύ σύντομα θα ανακοινώσουμε κι εμείς μέσα από το Περιφερειακό μας πρόγραμμα μέτρα ενίσχυσης όλων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ούτως ώστε να πάρουν μια ανάσα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Μέχρι στιγμής η Περιφέρεια Κρήτης έχει δώσει από τα προγράμματα της 100 εκατομμύρια για τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων, για τη στήριξη γιατρών, νοσηλευτών και τεχνικού προσωπικού για όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης και την 7η ΥΠΕ, όπως επίσης και αγορά εξοπλισμού για τα νοσοκομεία.

Μέσα από ένα Περιφερειακό Πρόγραμμα έχουμε ήδη δώσει 100 εκατομμύρια και συνεχίζουμε, γιατί υπάρχουν σημαντικές δράσεις οι οποίες το επόμενο διάστημα θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν.

Μέσα στο μήνα θα μπορέσουμε να ανακοινώσουμε ποια θα είναι ακριβώς τα μέτρα και οι χρηματοδοτήσεις που θα δώσουμε“.

Η πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης Ηρακλείου Μαρία Αντωνακάκη σε δηλώσεις της επισήμανε: “Με μεγάλη χαρά ακούσαμε τον Περιφερειάρχη ότι έχει τη διάθεση να μας στηρίξει. Μας έχει στηρίξει ήδη πάρα πολύ στο υγειονομικό κομμάτι. Δυστυχώς οι περισσότεροι συνάδελφοι έχουν εξαθλιωθεί οικονομικά και προσπαθούν με κάθε τρόπο να κρατηθούν. 

Προστατεύοντας τον εαυτό μας και τη δημόσια Υγεία, αναζητούμε τον τρόπο εκείνο που θα μας βοηθήσει να είμαστε στη θέση μας. Σίγουρα, υπάρχει λύση, όπως υπήρξε και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας“.

Ο κ. Κώστας Ζαχαριας, Πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης και Διασκέδασης Αγίου Νικολάου σημείωσε στη διάρκεια της συνάντησης: “Είμαστε μια πόλη πού δουλεύει αμιγώς με τον τουρισμό. Έχουμε μεγάλα και έντονα οικονομικά προβλήματα ήδη, διότι πολλά ξενοδοχεία δεν άνοιξαν καν.  Κι αυτά πού άνοιξαν δεν είχαν πληρότητες πάνω από 35-40%. 

Τα καταστήματα μας δεν δούλεψαν. Ο κλάδος μας έχει πληγεί πάρα πολύ. Προσπαθούμε να βρούμε τρόπο να επιβιώσουμε. Έχουμε πάρει μια πολύ μικρή στήριξη. Αυτή τη στιγμή το μόνο που λαμβάνουμε σαν ένα κίνητρο είναι η μείωση του ενοικίου που μας κάνει κατά 40%. Από εκεί και πέρα, ο,τι πληρώναμε πέρυσι πληρώνουμε και φέτος. 

Το προσωπικό που απασχολούμε είναι και παραπάνω καμιά φορά, μόνο και μόνο για να στηρίξουμε την τοπική κοινωνία. 

"google ad"

Υπάρχουν καταστήματα και επιχειρήσεις, που μετά την επιβολή του μέτρου για κλείσιμο στις 12 έχει μηδενιστεί ο τζίρος τους.

Οι εργαζόμενοι που θα μπουν στο ταμείο ανεργίας δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορούν να συντηρήσουν τις επιχειρήσεις τους λαμβάνοντας 300 και 400 ευρώ το μήνα“.

Στη δική του τοποθέτηση ο πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης Ρεθύμνης Ανδρέας Κλαψινός, επισήμανε: “Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά. Το κυριότερο είναι το οικονομικό. Πολλές επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν. Είμαστε στα όρια μας. Οι συνάδελφοι που ασχολούνται αμιγώς με τουρίστες έχουν τρομακτικά οικονομικά προβλήματα. Ζητάμε τη βοήθεια της Περιφέρειας για να ανέβουμε αυτό τον Γολγοθά.

Η ανεργία αγγίζει το 50-55%. Είναι ένα τρομακτικό ποσοστό, αν σκεφτούμε πόσοι άνθρωποι δουλεύουν στον επισιτισμό. Πιστεύω ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν τούς επόμενους μήνες. Οι απολύσεις και με τα καινούργια μέτρα, έχουν περάσει δυστυχώς το 60-70%. Τα νούμερα είναι τρομακτικά. Μιλάμε για επιβίωση της εστίασης. Οι περισσότεροι συνάδελφοι δούλεψαν με προσωπικό ασφαλείας. Πάνω από το 40% των επιχειρήσεων πού δουλεύουν με τουρίστες στην παραλιακή λεωφόρο των 14 χιλιομέτρων του Ρεθύμνου,  δεν άνοιξαν καθόλου“.

Για απελπιστική κατάσταση έκανε λόγο και ο Μανώλης Γερεουδάκης, Πρόεδρος Κέντρων Διασκέδασης μαζικής εστίασης Δυτικής Κρήτης από τα Χανιά: “Είμαστε ο κλάδος που έχει πληγεί περισσότερο από όλα τα άλλα επαγγέλματα, γιατί ουσιαστικά είμαστε κλειστά. Μας λένε να δουλέψουμε με 50 άτομα τυπικά, αλλά στην Κρήτη 50 άτομα σε γάμο δεν υπάρχουν. Σκεφτείτε ότι κανονικά κάναμε 10-12 γάμους κάθε μήνα, τώρα δεν κάνουμε κανένα. Είμαστε κλειστά από τον Φλεβάρη. Αν συνεχιστούν τα μέτρα, θα ανοίξουμε το Πάσχα του 2021.Μια επιχείρηση 16 μήνες κλειστά πολύ δύσκολα μπορεί να επιβιώσει. 

Οι τζίροι ειναι κάτω από 95% σε εμάς. Με τούς υπαλλήλους έχουμε τεράστιο πρόβλημα. Έκαναν 5 με 6 μεροκάματα τον Ιούλιο και περιμένουμε να ανοίξουμε. Τα νέα περιοριστικά μέτρα στα Χανιά πήραν παράταση μέχρι και τις 14 του Σεπτέμβρη .Η κατάσταση είναι απελπιστική“.

Από την πλευρά του ο Μανώλης Μιχελαράκης, Πρόεδρος Καφεστίασης Ιεράπετρας τόνισε: “Η εστίαση την περίοδο του Αυγούστου δούλεψε κάπως. Τα νυχτερινά μαγαζιά δεν δούλεψαν καθόλου. Τα κέντρα μαζικής εστίασης πού κάνουν τους γάμους δεν άνοιξαν. Το πρόβλημα συνεχίζει και θα συνεχιστεί και μετά τον Σεπτέμβρη. Τα προβλήματα είναι τεράστια και οι τζίροι ελάχιστοι. Το προσωπικό είναι στην άκρη. Πιθανώς να πέσουν λουκέτα το επόμενο διάστημα, εάν οι επιχειρηματίες δεν έχουν δικό τους κτήριο. 

Ζητάμε να αρθεί το άδικο μέτρο για την Κρήτη, με το κλείσιμο στις 12 τα μεσάνυχτα – διότι δεν υπάρχουν κρούσματα, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων σε κάποια χωριά και κάποιους Δήμους. Είναι ένα άδικο μέτρο για την Ιεράπετρα και το Λασίθι. Διότι στην Ιεράπετρα είχαμε μόνο ένα κρούσμα όλη αυτή την περίοδο”.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...