21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Μέτρα στήριξης για τους εποχικούς εργαζόμενους στον τουρισμό στην περιφέρεια Κρήτης ζητά με ερώτηση του στη Βουλή το ΚΚΕ

Ημερομηνία:

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, Μαρία Κομνηνάκα και Διαμαντώ Μανωλάκου με την οποία ζητούν τη λήψη μέτρων στήριξης για τους εποχικούς εργαζόμενους στον τουρισμό στην περιφέρεια Κρήτης.

Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής:

Αυτή τη δύσκολη περίοδο για την εργατική τάξη, οι εποχικοί εργαζόμενοι βρίσκονται κυριολεκτικά σε απόγνωση. Πολλές ξενοδοχειακές μονάδες στην περιφέρεια Κρήτης, όπως και στην υπόλοιπη χώρα, ήδη έχουν ξεκαθαρίσει ότι δε θα ανοίξουν καθόλου την ερχόμενη τουριστική περίοδο. Μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι αναφέρονται σε συρρίκνωση του χρόνου λειτουργίας, αντίστοιχα ανακοινώνουν την περιορισμένη λειτουργία κάποιων μόνο ξενοδοχειακών τους μονάδων, ενώ μεγάλα τουριστικά γραφείαείτε έχουναπολύσει μαζικά το προσωπικό τους είτε έχουν δηλώσει αναστολή εργασιών μέχρι τον Σεπτέμβρη.

Επομένως, είναι μεγάλη η πιθανότητα οι εποχικοί ξενοδοχοϋπάλληλοι να μην έχουν ξεκινήσει να εργάζονται όχι μόνο μέχρι την καταληκτική ημερομηνία που προβλέπει η Κλαδική και οι Τοπικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά ούτε και μετά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το εισόδημά τους, τον προγραμματισμό των οικογενειακών και οικονομικών υποχρεώσεών τους και την ίδια τους την επιβίωση, αλλά και την ασφαλιστική τους ικανότητα για τον επόμενο χρόνο.

Εν μέσω πανδημίας, χιλιάδες εργαζόμενοι, εποχικοί ή μακροχρόνια άνεργοι, που εξαιρούνται αυτή τη δύσκολη ώρα και από αυτά τα πενιχρά μέτρα στήριξης τα οποία ανακοίνωσε η κυβέρνηση, καλούνται να προστατέψουν την υγεία τους, αλλά και το δικαίωμα τους στην αξιοπρεπή διαβίωση, που βάλλεται από την μεγαλοεργοδοσία και από τα ανεπαρκή για αυτούς κυβερνητικά μέτρα οικονομικής στήριξης.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, ποια μέτραπροτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση ώστε:

  • Να παραταθεί το επίδομα ανεργίας σε όλους τους εποχικούς εργαζόμενους, μέχρι να ανοίξουν τα εποχικά ξενοδοχεία και εστιατόρια.

  • Να ενταχθούν στο μηχανισμό στήριξης και να λάβουν, όπως και οι άλλοι εργαζόμενοι, την αποζημίωση των 800 ευρώ όλοι οι εποχιακά εργαζόμενοι που δεν εντάχθηκαν στην τακτική επιδότηση είτε επειδή έληξε η επιδότηση τους στις 31/12/2019, είτε επειδή το έλαβαν εφάπαξ μέσα στο 2019, είτε επειδή εργάστηκαν για πρώτη φορά την περσινή χρονιά, είτε επειδή έπεσαν θύματα της ανασφάλιστης εργασίας, είτε επειδή έκαναν χρήση της άδειας εγκυμοσύνης.

  • Να ανασταλούν για όλους τους παραπάνω εργαζόμενους όλες οι πληρωμές προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, για ρεύμα, νερό, τηλεπικοινωνίες. Να σταματήσουν άμεσα όλοι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, οι εντολές για διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, καθώς και να υπάρξει μείωση του ενοικίου όπως προβλέπεται.

  • Να επαναπροσληφθούν όλοι οι εποχιακά εργαζόμενοι στα Ξενοδοχεία μέχρι την καταληκτική ημερομηνία που αναγράφεται στις Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και πιο συγκεκριμένα μέχρι τις 15 Μαΐου για τα Χανιά, 20 Μαΐου για το Ηράκλειο, 25 Μαΐου για Ρέθυμνο και Λασίθι, ανεξάρτητα με το εάν είχαν κάνει αίτηση επαναπρόσληψης ή όχι μέσω του αντίστοιχου Σωματείου.

  • Να εξασφαλιστεί η τήρηση των όρων της Κλαδικής και των Τοπικών ΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων χωρίςκαμιά μονομερή μεταβολή στις εργασιακές σχέσεις, καμιά αρνητική μεταβολή στα μισθολογικά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

  • Να θεωρηθούν άκυρες οι απολύσεις και οι «οικειοθελείς» αποχωρήσεις από την 1η Μάρτη, που αναγκάστηκαν να υπογράψουν εργαζόμενοι των οποίων το ξενοδοχείο είχε ξεκινήσει τη λειτουργία του και να λάβουν στις προβλεπόμενες ημερομηνίες το Δώρο Πάσχα.

  • Να εξασφαλιστεί το εισόδημα όλων των εργαζομένων που η εποχική επιχείρηση που εργάζονται δεθα επαναλειτουργήσει μετά το πέρας των προληπτικών μέτρων απαγόρευσης λειτουργίας που αποφάσισε η Κυβέρνηση.

  • Να εξασφαλιστεί ηασφαλιστική ικανότητα όλων των εργαζομένων και των παιδιών τους για το 2021, ανεξάρτητα αν συμπληρώσουν φέτος τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων ή όχι.

    "google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλιεύτηκε τόνος βάρους 485 κιλών – 25 ευρώ το κιλό στην αγορά

Μια απίστευτη ψαριά έκανε ένας ψαράς στον Αστακό, καθώς στα δίχτυα...

Βιβλιοπαρουσίαση στα Χανιά: Κωνσταντίνα Μπαλωμενάκη – Στον καιρό του Λυμεώνα

Οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς παρουσιάζουν τη νουβέλα επιστημονικής φαντασίας της...

Χαρούπι: Ο διατροφικός θησαυρός της κρητικής γης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η αγροδιατροφική παράδοση του χαρουπιού της Κρήτης βρίσκεται στον...

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε οι δείκτες του ρολογιού θα πάνε μια ώρα μπροστά

Με το δεύτερο 10ημερο του Μαρτίου να ολοκληρώνεται, οδεύουμε...